Met hun prachtige herfstkleuren van rood, goud en geel vormen de esdoorns een zeer mooie aanvulling op het landschap. Tuiniers hebben een groot aantal selecties die nuttig zijn als schaduw- of accent bomen en kleinere soorten die vaak een veranda of oprit verder kunnen aankleden.

 

Veel soorten esdoorns

Esdoorns behoren tot het geslacht Acer en er zijn meer dan 100 soorten esdoorns. Ze sieren landschappen over de hele wereld. De meeste esdoorns zijn bladverliezend, wat betekent dat ze elke herfst hun bladeren verliezen. Enkele esdoorns die inheems zijn in de warme klimaten van Zuid-Azië laten hun bladeren niet vallen. Esdoorns komen voornamelijk uit Azië, maar ondertussen zijn sommige soorten inheems in Europa, Noord-Amerika en Noord-Afrika.

Je kunt een esdoorn gemakkelijk herkennen aan de bladeren. De bladeren van alle esdoorns hebben vijf punten. De bladvorm zelf kan slank zijn, bijna kant-achtig, zoals de Japanse esdoorn, of breed in het midden zoals de Noorse esdoorn, maar de bladeren hebben altijd vijf punten of vinger-achtige uitsteeksels. De meeste esdoorns hebben tijdens het groeiseizoen groene bladeren, maar sommige kunnen rode of brons gekleurde bladeren hebben.

Met zoveel soorten esdoorns zou het bijna onmogelijk zijn om ze allemaal op te sommen. De soorten esdoorns die tuiniers het meest waarschijnlijk tegenkomen in het gemiddelde huis en tuincentrum zijn onder andere:

 

Japanse esdoorn

Japanse esdoorn

Japanse esdoorn

Een veel voorkomende esdoorn in veel landschappen is de Japanse esdoorn (Acer palmatum). Japanse esdoorns bieden een bijna oneindige verscheidenheid aan vormen door de vele cultivars en zijn vaak winterhard. Ze kunnen gesnoeid worden in verschillende vormen. Een typische Japanse esdoorn kan tot 7,5 meter hoog worden, met sommige cultivars die als grote struiken groeien.

Japanse esdoorns geven de voorkeur aan rijke, goed gedraineerde grond en gedeeltelijk schaduwrijke locaties. Als droogte een probleem is tijdens de zomers in jouw gebied, zorg er naast de algemene verzorging van je Japanse esdoorn voor dat je genoeg water geeft.

 

Noorse Esdoorn

noorse esdoorn kruin

Noorse esdoorn

De majestueuze Noorse esdoorn (Acer platonoides) wordt vaak geplant in de straten van een stad, als schaduwboom voor huizen en in parken. Het is een winterharde en sterk groeiende boom die bestand is tegen alle hindernissen die het planten langs een weg met zich meebrengen. Ze zijn ook bestand tegen extreme hitte en koude, droogte, uitlaatgassen van auto’s en strooizout in de buurt van hun wortels. De boom wordt op sommige plaatsen als invasief beschouwd vanwege de wijde verspreiding van zaden.

Plant Noorse esdoorns in volle zon of gedeeltelijk in de schaduw. Ze kunnen tot 15 meter hoog worden en worden redelijk breed als er niet veel wordt gesnoeid. Laat dus genoeg ruimte tussen de Noorse esdoorn en de nabijgelegen structuren. Hun wortels blijven dicht bij het oppervlak. Plant ze uit de buurt van trottoirs en funderingen om scheuren in de cement te vermijden. Ze zijn ook zeer droogte tolerant.

 

Suikeresdoorn

suikeresdoorn boom

Suikeresdoorn

De inheemse en bladverliezende suikeresdoorn (Acer saccharum) is verantwoordelijk voor de productie van heerlijke esdoornsiroop (Maple Syrup) en is winterhard. Bekend om zijn glorieuze herfstkleuren, veranderen de bladeren in spectaculaire tinten van helder oranje, geel en rood. Dit is ook een van de hoogste esdoorns, die tot 35 meter hoog en 15 meter breed kan worden, dus ze hebben veel ruimte nodig om zich uit te kunnen zetten.

Ze groeien het beste in de volle zon en in een goed gedraineerde bodem, maar hebben vooral bij warm en droog weer veel water nodig.

 

Papieresdoorn

papieresdoorn kruin

Papieresdoorn

De papieresdoorn (Acer griseum) dankt zijn naam aan de rijke, koperbruine schors die het hele jaar door langs de stam en takken schilt, waardoor de boom een opvallend exemplaar is. De papieresdoorn kan er jaren over doen om zijn rijpe hoogte van 7,5 meter te bereiken. De meeste bomen hebben meerdere stammen die laag bij de grond liggen, maar kunnen gesnoeid worden tot een enkele stam. Hij heeft een bladverliezende gewoonte en tijdens de herfst kleurt het bladerdek een schitterende rode kleur.

Paperbarks zijn winterhard en groeien op een zonnige of deels schaduwrijke plek in goed gedraineerde, vruchtbare grond. De boom presteert niet goed in arme gronden en vereist veel water omdat hij geen droogte verdraagt.

 

Rode esdoorn

rode esdoorn kruin

Rode esdoorn

Rode esdoorns (Acer rubrum) zijn inheems in de oostelijke delen van de VS en verdragen warmere omstandigheden dan veel esdoornsoorten. De boom kan een hoogte bereiken van 23 meter en is een aantrekkelijke schaduwboom. Doordat de rode esdoorn zijn wortels dicht tegen de oppervlakte vormt, plant je de buurt best uit de buurt van fundamenten en trottoirs. Bladverliezende rode esdoorns zijn een van de eerste bomen die de komst van de herfst aankondigen met hun rode bladerdek.

De boom verdraagt veel bodems waaronder natte locaties en groeit het beste op een zonnige tot deels schaduwrijke locatie. Zoals de meeste esdoorns is hij gevoelig voor een groot aantal ziekten en plagen.

 

Witte esdoorn

witte esdoorn

Witte esdoorn

Witte esdoorns (Acer saccharinum) hebben lange, tere bladeren die een beetje aan een wilg doen denken, maar met de kenmerkende vijf punten die typerend zijn voor esdoorns. De witte esdoorn is een esdoorn die een vochtige bodem nodig heeft en die geschikt is om te groeien in de buurt van een beek of een vijver. De boom heeft zwak hout en agressieve wortels tegen de oppervlakte waardoor hij niet in de buurt van septische putten, huis funderingen of trottoirs geplant kan worden. Ze kunnen tot 21 meter hoog worden en de bladverliezende bladeren krijgen in de herfst een schitterende gele kleur. De witte esdoorn is inheemse in Noord-Amerika en groeit goed op een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke locatie. Zoals andere esdoorns wordt ze geplaagd door een groot aantal ziekte- en plaagdierproblemen, maar velen zijn zelden levensbedreigend.

 

Het kiezen van een esdoorn

Bij de aankoop van een esdoorn moet je de boom controleren op tekenen van ziekte of ongedierte. Selecteer een boom die niet buiten zijn container is gegroeid, wat meestal te zien is aan de wortels die uit de bodemgaten groeien. Bomen die uit de container zijn gegroeid, hebben meestal een omwikkeld, cirkelvormig wortelstelsel en groeien mogelijk niet goed, zelfs niet als ze in de grond zijn geplant. Andere dingen om te overwegen zijn onder andere:

  • Wortelsysteem: Veel esdoorns hebben agressieve wortels tegen de oppervlakte en kunnen niet dicht bij een huis, septische systemen, trottoirs of opritten geplant worden vanwege de schade die ze kunnen veroorzaken.
  • Bodem pH: In het algemeen zijn esdoorns tolerant voor een breed scala aan bodem pH-waarden, van een zeer zure 3,5 tot een meer neutrale en alkalische 7 en hoger.
  • Vochtigheid: De meeste esdoorns hebben graag een vochtige bodem, maar sommige esdoorns hebben het ook echt nodig. Als je in een droog gebied woont of als je geen tijd en moeite wilt besteden aan het besproeien van je bomen, praat dan met je lokale tuincentrum om een esdoorn voor jou te kiezen.
  • Ruimte: Voor tuiniers met ruimteproblemen is de Japanse esdoorn waarschijnlijk de beste keuze. Het kan gesnoeid worden om een kleiner frame te behouden. Grote bomen moeten goed uit de buurt van woningen worden geplaatst, zodat vallende takken de daklijnen niet beschadigen.

 

Breng kleur in je omgeving

Als je op zoek bent naar een boom die een schitterende kleur toevoegt tijdens de sombere dagen van de herfst en winter, kan je niet fout gaan met een esdoorn. Met de juiste beplanting, verzorging en snoeiwerk zal de boom het landschap jarenlang aankleden en tussen de vele soorten en cultivars door, is er een esdoorn voor iedere situatie.