Je kunt een vrouwentong (een soort sanseveria) tientallen jaren in je woonkamer hebben staan en nooit weten dat de plant ook bloemen kan groeien. Op een dag, schijnbaar uit het niets, vind je dan dat je plant een bloemstengel heeft geproduceerd. Is dit mogelijk? 

Produceren Sanseveria’s bloemen? En als ze dat doen, waarom nu dan? Waarom niet meer dan één keer per jaar? Lees er hieronder meer over. 

 

Hebben Sansevieria’s bloemen? 

Ja, dat hebben ze. Hoewel bloemen van vrouwentongen uiterst zeldzaam zijn, kunnen deze winterharde kamerplanten bloemen krijgen. 

 

Hoe zien sanseveria’s (vrouwentong) bloemen eruit? 

De bloemen van een vrouwentong groeien op een zeer lange bloemstengel. De stengel kan tot 1 meter lang worden en is bedekt met tientallen bloemknoppen. De bloemen zelf zijn wit of crèmekleurig. Wanneer ze volledig geopend zijn, lijken ze veel op lelies. 

De bloemen hebben ook een zeer sterke en aangename geur. Door de sterkte, kan de geur af en toe ongedierte aantrekken.

A

Waarom bloeien sanseveria (vrouwentong) planten? 

Hoewel het gezond verstand lijkt om goed voor je planten te zorgen, zijn sanseveria’s net als veel kamerplanten wat tegendraads in de zin dat ze gedijen op een beetje verwaarlozing. Een vrouwentong zal een bloemstengel produceren als hij licht en voortdurend gestresst is. Dit gebeurt normaal gesproken wanneer wortel gebonden is.

De bloemen zullen je plant geen pijn doen, dus geniet van de show. Het kan nog tientallen jaren duren voordat je er weer ziet.