Wortels zijn leuk en gemakkelijk te planten, maar je moet geduld hebben.

Oranje wortels zijn de traditionele standaard, maar je kunt ook proberen om witte, gele, karmozijnrode of zelfs paarse wortels te planten. Belangrijker dan de kleur is het kiezen van de juiste wortel maat en vorm die bij je grond past. De grootte en vorm van de wortel varieert per type. Er zijn vijf grote categorieën. 

Kogelvormige, Chantenay- en Dansvers wortelen hebben een blokvormige vorm die bestand is tegen zware of ondiepe grond, terwijl slanke Nantes- en Imperator-wortelen een diepe, losse grond nodig hebben. Alle soorten zijn verkrijgbaar in vroege en late cultivars; vele zijn ziekte- en scheurbestendig. In sommige catalogi wordt niet beschreven hoe je wortelen moet planten per type, maar wordt aangegeven welke cultivars het beter doen in zware of arme grond.

 

Hoe wortelen planten

Om het best mogelijke gewas te produceren, verdubbel je plantoppervlak of bouw een verhoogd bed. Losse grond zonder stenen is ideaal. Als je zware grond hebt, voeg dan veel rijpe compost toe.

Begin met het zaaien 3 weken voor de laatste verwachte vorst. Plant daarna elke 2 à 3 weken opnieuw. De meeste cultivars hebben 70 tot 80 dagen nodig om te rijpen, dus zaai je laatste aanplant 2 tot 3 maanden voor de eerste verwachte vorst. Wanneer valt de eerste vorst? In België en Nederland is dit meestal rond 15 november.

Haal stenen en afval uit de grond en verspreid de zaden. Plant ze in rijen om het wieden makkelijker te maken. Het duurt 1 tot 3 weken voor de wortels ontkiemen. Ze ontkiemen langzamer in een koude grond dan in een warme.

Bedek de ontkiemde wortels met 0,5 tot 1 centimeter gezeefde compost, potgrond of zand, iets met warm en droog, om het makkelijker te maken voor de zaden om uit te komen. Geef voorzichtig water om te voorkomen dat de zaden worden weggespoeld. Hou de grond continu vochtig voor betere ontkieming.

 

Richtlijnen voor wortels kweken

Zorg dat wortels minstens 5 centimeter rondom plaats hebben door andere wortels te verwijderen. Bedrukte planten produceren scheve wortels. Doe nog een grove selectie na 2 à 3 weken en zorg dat ze 7 tot 10 centimeter plaats hebben.

Als de zaden zich ontwikkelen, breng dan geleidelijk aan mulch aan om een gelijkmatig vochtigheidsniveau te behouden en problemen met onkruid te verminderen. Zorg ervoor dat je jonge wortelplanten nooit laat uitdrogen. Als de grond toch volledig uitdroogt tussen de gietbeurten, moet je het bedje geleidelijk aan opnieuw bevochtigen over enkele dagen. Een plotselinge doordrenking kan ervoor zorgen dat de wortels gaan splijten. De wortels van wortelplanten zijn gemakkelijk te beschadigen, dus trek onkruid met de hand uit waar deze door de mulch duwt, of snij het af net onder het grondoppervlak. Bedek wortelkronen, die tijdens de rijping door de grond duwen met mulch of grond om te voorkomen dat ze groen en bitter worden.

 

Mogelijke problemen en oplossingen

De grootste bedreigingen voor wortelen zijn viervoetige dieren zoals herten, grondeekhoorns, en konijnen. Voor de rest zijn wortelen vrij probleemloos, hoewel er een paar insectenplagen en plantenziekte zijn die je kan tegenkomen.

Hou een oogje in het zeil voor wortelvliegen. Deze roestkleurige vliegen zien eruit als kleine huisvliegen met gele koppen en rode ogen. Hun eitjes komen uit in witachtige larven die zich in de wortels nestelen. De aangetaste wortels worden donkerrood en de bladeren zwart. Aantastingen treden meestal op in het vroege voorjaar, dus een oplossing is om het planten uit te stellen tot het begin van de zomer, wanneer de schade minder waarschijnlijk is. 

Peterselie-wormen zijn groene rupsen met zwarte strepen, witte of gele stippen en kleine oranje hoorntjes. Ze eten wortelbladeren, maar zijn het larvenstadium van zwarte zwaluwstaart vlinders. Dus als je ze op je wortelen ziet, probeer ze dan niet te doden. Breng ze in plaats daarvan over naar planten van de wortel-familie en kijk of er zich chrysalissen vormen. Zo krijg je later prachtige vlinders!

Nematoden, microscopische wormachtige dieren, maken kleine knoopjes langs de wortels die resulteren in belemmerde wortelen. Roterende gewassen en veel compost aanbrengen, dat rijk is aan roofzuchtige micro-organismen.

Bladziekte is de meest voorkomende wortelziekte. Het begint op de bladranden, met witte of gele vlekken die bruin en waterig worden. Als de bladziekte een probleem is in uw omgeving, dan zijn het plantenresistente cultivars.

 

wortelen oogsten

Hoe wortels oogsten

Wortels worden smaakvoller naarmate ze groeien. Je kunt beginnen met het oogsten zodra de wortelen groot genoeg zijn om te eten, of ze allemaal laten rijpen voor een enkele oogst. Graaf je winteropslag gewas voor de eerste vorst op een dag dat de grond vochtig is, maar de lucht droog is. Omdat spitvorken de neiging hebben om wortels te kneuzen, trekt je ze best uit met de hand en maak je de grond los voordat je ze uittrekt. Het besproeien van het bed voor het oogsten verzacht de grond en maakt het trekken gemakkelijker.

Om de geoogste wortelen te bewaren voor gebruik in de winter, bereid je ze voor door de toppen eraf te draaien en overtollige grond te verwijderen, maar was ze niet. Leg onbeschadigde wortels (zodat ze elkaar niet raken) met vochtig zand of turf in kisten die met stro bedekt zijn. Of bewaar je herfstwortel in de tuin door het bed te mulchen met enkele centimeters droge bladeren of stro.