Een zelfgemaakte onkruidverdelger klinkt als een goedkope manier om ongewenst onkruid snel weg te krijgen. Maar voordat je de keuken inloopt en jezelf een gekke wetenschapper waant, lees dan eerst de instructies voor elk zelfgemaakt recept. Gebruik dezelfde zorg en voorzichtigheid zoals je normaal zou hebben bij een commerciële pesticide en zoek hulp van een ervaren tuinman als je niet zeker bent wat te doen.

Soorten zelfgemaakte onkruidverdelger

Er zijn twee soorten zelfgemaakte onkruidverdelgers: mengsels gemaakt van meerdere huishoudelijke producten en een eenvoudige oplossingen met één ingrediënt.

Gemengde oplossingen

Verreweg de meest aanbevolen onkruidverdelger die je thuis kunt maken is een mengsel van azijn en water. Gewone huishoudazijn wordt gemaakt van gefermenteerde vruchtensappen, wijn of rijstmengsels. Door het fermentatieproces ontstaat een verbinding die azijnzuur wordt genoemd. Azijnzuur werkt als een droogmiddel of een stof die water verwijdert. Wanneer het op de bladeren van onkruid wordt gespoten, zorgt het ervoor dat de bladeren verschrompelen en afsterven. Dit zorgt ervoor dat het onkruid geen voedsel krijgt, aangezien het voedsel van een plant geproduceerd wordt door middel van fotosynthese in de bladeren.

Om je eigen mengsel te maken, zul je het volgende nodig hebben:

  • Gewone huishoudazijn (je kunt de goedkoopste gebruiken)
  • Water
  • Spuitfles
  • Maatbeker of lepels

 

Meet ongeveer één eetlepel azijn per tas water. Giet het in de spuitfles en schud het even door elkaar. Spuit het mengsel direct op de bladeren van het onkruid. Je gebruikt deze onkruidverdelger het best op een zonnige dag voor betere resultaten.

Om deze spray nog effectiever te maken, kan je vloeibaar vaatwasmiddel toevoegen. Let op: gebruik geen vloeibare vaatwasmachinezeep of handzeep. De zeep van het vaatwasmiddel verwijdert de buitenste laag van de bladeren, waardoor deze kwetsbaarder zijn voor de azijn en wateroplossing. Veel vaatwasmiddel hoef je niet te gebruiken, één druppel in je mengsel is voldoende.

Een ander additief dat helpt om onkruidverdelgers effectiever te maken is citrusolie, zoals citroenolie. Deze producten zijn te vinden in natuurvoedingswinkels en worden verkocht als aromatherapeutische producten. Citrusolie werkt op dezelfde manier als azijn en onttrekt vocht aan de bladeren van de planten.

 

Enkelvoudige oplossingen

Er zijn twee zaken die vaak genoemd worden als onkruidverdelgers. Deze middelen moeten op zichzelf gebruikt worden om onkruid te doden dat groeit tussen scheuren in trottoirs of in vergelijkbare situaties. Bij direct gebruik in de tuin kan je de grond of de omliggende planten beschadigen.

Kokend water

Kokend water is een ouderwetse onkruidverdelger. Het verbrandt het onkruid. Wees voorzichtig met het gieten van kokend water over onkruid en verbrandt jezelf niet.

Zout

Net als azijn en citrusolie is zout een droogmiddel. Hoewel je zout op onkruid kunt gebruiken, is het niet aan te raden. Wanneer je te veel gebruikt, kan je de bodem beschadigen. Wanneer je de bodem beschadigt, kunnen er geen nieuwe planten meer groeien.

 

Andere oplossingen

Hoewel deze middelen veilig zijn voor huisdieren, kan je ook andere natuurlijke methoden gebruiken om onkruid te verwijderen of te voorkomen. De veiligste methode is om ze met de hand uit te trekken. Hoewel het wat werk kost, is het de beste manier om onkruid te verwijderen op groente- en bloembedden. Je kan ook een doek plaatsen rond planten om onkruid te voorkomen. Plaats het rond struiken en speld het vast met grote U-vormige metalen pinnen die worden verkocht in het tuincentrum. De stof voorkomt dat onkruid ontkiemt of uitgehongerd raakt, maar laat het water doorweken tot aan de wortels van de struiken.

Onkruid is de vijand van de tuinman. Houd er rekening mee dat elke behandeling die je in de tuin gebruikt, of het nu gaat om zelfgemaakte, biologische of conventionele planten, ook schadelijk kan zijn voor de planten die je wel wilt houden. Wees voorzichtig met het gebruik van onkruidverdelgers. Trek bij twijfel dat vervelende onkruid met de hand op.