Een huisdiervriendelijke onkruidverdelger kan onkruid in je gazon of tuin doden, maar zal je harige vrienden geen pijn doen. Deze onkruidverdelgers worden vaak gemaakt met natuurlijke ingrediënten, zoals zout of suiker.

Alternatieven voor commerciële onkruidverdelgers

Om te beginnen met het zoeken naar een onkruidverdelger die veilig is voor huisdieren, kan je eerst eens overleggen met de dierenarts van je huisdier. Hij of zij kan je misschien een paar veilige onkruidverdelgers aanbevelen voor gebruik rond het gazon en in de tuin. Andere veilige manieren om onkruid te doden in het gazon of de tuin zijn:

 • Onkruid handmatig verwijderen: Dit lijkt misschien arbeidsintensief, maar het is eigenlijk de veiligste manier om onkruid te verwijderen. Als je gewoon een paar paardenbloemen in het gazon hebt, kan je een lange, dunne graafvork of mes gebruiken om de wortels uit te graven en te grijpen (paardenbloemen hebben een lange penwortel). Lokaal onkruid in de bloemen- en groentebedden kan allemaal met de hand worden uitgehaald. Het is veilig, en het geeft je ook goede oefening.
 • Kokend water: Net als bacteriën, sterft onkruid door brandend water. Dit is een goede methode om onkruid te doden dat opgroeit tussen de scheuren in het trottoir, de oprit of het terras. Kook het water en giet het over het onkruid. Wees zeer voorzichtig om geen kokend water op jezelf te morsen!
 • Zout: Zout strooien op het onkruid is ook een huisdiervriendelijke onkruidverdelger. Let wel op dat je niet te veel zout op bloem- of groentebedden strooit; het doodt ook planten die je wilt houden.

Maak je eigen spray

Voor mensen die graag een onkruidverdelger gebruiken, kun je je eigen huisdiervriendelijke onkruidverdelger maken. 

Vergeet niet dat sterke oliën, azijn en andere “veilige” natuurlijke producten irriterend kunnen zijn voor huisdieren. Een neus vol olie of azijn zal elk nieuwsgierig huisdier verrassen! Gebruik altijd voorzichtigheid bij het toepassen van eender welk product, zelfs biologische en natuurlijke producten en houd huisdieren weg van behandelde gebieden totdat de stof is geabsorbeerd, weggespoeld of verweerd.

Benodigdheden voor sprays

 • Spuitfles
 • Kom
 • Ongeveer 2 koppen kokend water
 • 1 kopje witte azijn
 • Druppels kruidnagelolie of citroenolie

Richtlijnen rond azijn onkruidverdelger

Deze mix werkt het beste als hij rond het middaguur wordt gespoten onder een felle, brandende zon. Breng het dagelijks aan en na regen of besproeiing om ervoor te zorgen dat het op het onkruid blijft zitten.

 • Meng het kokende water, de azijn en de geurende olie samen in de kom.
 • Laat voldoende afkoelen om in het plastic spuitflesje te gieten zonder het flesje te beschadigen.
 • Spuit het mengsel direct op het onkruid en zorg ervoor dat het niet op de planten die je wel wilt houden wordt gespoten.

Kruidnagel-olie-aanwijzingen

Dit sterke en effectieve onkruidverdelgingsmiddel ruikt heerlijk en stoot knaagdieren af. Het recept is eenvoudig.

 • Voeg 10 druppels kruidnagel etherische olie toe aan een standaard spuitfles.
 • Vul het flesje met water.
 • Spuit het onkruid dagelijks tot je het gewenste resultaat hebt.

Je kunt de verhouding tussen olie en water met enige creativiteit aanpassen. Experimenteer met verschillende concentraties. Verhoog de kruidnagelolie tot 20 druppels in de sproeiflacon als het onkruid ongewoon hard is.

Aanwijzingen voor citroenolie

Deze is zeer krachtig. Wees voorzichtig, want de citroenolie versterkt de azijn. Het kan ook planten doden die je liever wel behoudt.

 • Meng een kopje azijn met enkele druppels (ongeveer 8-10) citroenolie.
 • Voeg een kopje water toe – het mengsel kan worden verdubbeld of verdrievoudigd.
 • Spuit voorzichtig op het te verwijderen onkruid.

Andere overwegingen

Compostering en mulchen onderdrukken onkruid en voegen voedingsstoffen toe aan de bodem. Ze zijn de moeite waard en zullen je belonen met een gezonde tuin en een gezond gazon. 

Redenen voor het kiezen van een huisdiervriendelijke onkruidverdelger

De meeste gazon- en tuin onkruidverdelgers, pesticiden en meststoffen worden gemaakt met door de mens gemaakte chemicaliën, waarvan sommige vrij hard zijn voor zowel levende organismen als voor het milieu in zijn geheel. Ook al kan een product als acceptabel veilig worden beschouwd voor verkoop en gebruik op een gazon voor thuis, het is waarschijnlijk niet veilig om aan te raken of per ongeluk in te nemen. Giftige chemicaliën blijven in het milieu aanwezig en velen breken af in andere milieugevaarlijke stoffen.

Als je ooit langs een huis bent gereden dat onlangs een commerciële toepassing van gazonmest of onkruidverdelger heeft gehad en de witte of blauwe waarschuwingsvlaggen hebt gezien die door het bedrijf zijn geplaatst, kun je je misschien herinneren dat die vlaggen doorgaans waarschuwen dat “chemicaliën zijn gebruikt op dit gazon; laat kinderen hier niet 24 uur lang spelen”.

Wanneer kinderen of huisdieren het gazon of de grond raken waar harde chemicaliën zijn gebruikt, worden de chemicaliën door de huid geabsorbeerd. Kinderen en huisdieren raken hun handen aan hun mond of ogen en nemen het gif direct op. Katten en honden kunnen het aan hun poten oppakken en de onkruidverdelger eraf likken. Het merendeel van de commerciële gras onkruidverdelgers is niet veilig in de buurt van huisdieren te gebruiken.

Gebruik altijd gezond verstand

Zelfs veilige producten moeten met zorg en gezond verstand worden behandeld. Laat huisdieren niet toe op recentelijk behandelde gebieden – zelfs azijn kan gevoelige gebieden irriteren – vooral de ogen. Als je je zorgen maakt over het feit of een tuinbouwproduct al dan niet veilig te gebruiken is rondom je huisdier, bel dan de fabrikant of praat met de dierenarts van jouw huisdier. Als je denkt datjo uw huisdier is vergiftigd door een chemische stof in de tuin, vraag dan onmiddellijk om behandeling door een gekwalificeerde dierenarts.