Het eenvoudigste recept voor een azijn onkruidverdelger is gewoon azijn op volle sterkte, zonder iets anders toe te voegen. Hiervoor wordt meestal witte azijn gebruikt. Azijn is over het algemeen ook een huisdiervriendelijke onkruidverdelger.

 

Soorten azijn

Er zijn vele soorten azijn. De meest populaire soort is appelciderazijn. Het is meestal een mengsel van appelcider, azijn en water gereduceerd tot vijf procent zuurgraad. Andere soorten azijn kunnen tot een zuurgraad van 18 procent gaan. Over het algemeen geldt dat hoe sterker de zuurgraad van een azijn is, hoe sterker de kracht van de onkruidverdelger zal zijn. Het is het azijnzuur in azijn dat werkt om ongewenste planten te doden.

 

Recepten voor azijn Onkruidverdelger

Er zijn tal van recepten die door tuiniers worden gebruikt. Het hangt vooral af van je eigen ervaring en mening welk recept je het best gebruikt. Hieronder vind je verschillende recepten, gevolgd door eventuele waarschuwingen en andere informatie die nuttig kan zijn. 

 • Azijn alleen – Volle kracht, onverdunde 18 procent zuurgraad azijn kan een effectieve onkruidverdelger zijn.
 • Azijn en zeep – Meng afwasmiddel met een verhouding van 10ml per 1L azijn. Dit mengsel kan ook dienst doen als insectenverdelger.. Denk er ook aan dat het je goede planten ook zal doden, dus zorg ervoor dat je het niet op een van je bloemen of groenteplanten spuit. Zie de gevarensectie hieronder voor waarschuwingen over schadelijke chemicaliën in sommige wasmiddelen.
 • Azijn, zeep en zout – Een liter azijn, een kopje zout, een eetlepel vaatwasmiddel. Meng het geheel en breng het aan. Zie de gevaren sectie hieronder voor waarschuwingen over schadelijke chemicaliën in sommige wasmiddelen.
 • Azijn en citroensap – Veel mensen zeggen dat het toevoegen van citroensap aan azijn de effectiviteit als onkruidverdelger verhoogt. Dit komt omdat het de zuurgraad verhoogt. Het toevoegen van een theelepel per liter is een veelvoorkomend recept.
 • Azijn en etherische olie – Meng volwaardige azijn met een eetlepel etherische olie van kruidnagel of sinaasappel. Sommige tuiniers zeggen dat de olie helpt het mengsel beter te laten hechten aan de planten om de effectiviteit te verhogen.

 

Waarschuwingen en gevaren

Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat het gazon, de grond, dieren of planten worden beschadigd:

 1. Wees je ervan bewust dat elk recept voor onkruidverdelger met azijn de kracht heeft om onkruid en ongewenste planten te doden, maar dat het niet selectief is in wat het doodt. Het heeft ook de kracht om goede en gewenste planten te doden. Zorg er daarom voor dat je het niet besproeit op of in de buurt van planten die je liever wilt houden, zoals sierplanten of je moestuin. 
 2. Azijn wordt vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel om bacteriën, schimmels en ziektekiemen te doden. Dat is prima als je die dingen weg wilt hebben van jouw huis of van je aanrecht, maar in de omgeving zijn er veel nuttige bacteriën die je in je grond wilt houden. Rijke compost en humus wemelt van de nuttige bacteriën en organismen. Vermijd het besproeien van een van deze zaken op de grond waar je van plan bent om nog iets te planten. Azijn zal namelijk de grond steriliseren – misschien wel tot twee jaar.
 3. Wees selectief in het soort reinigingsmiddel/zeep/vloeistof dat je toevoegt aan jouw zelfgemaakte onkruidverdelger. Er zijn bepaalde gevaren verbonden aan chemische stoffen die gewoonlijk in huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden aangetroffen, zoals waspoeder. Dit zijn onder andere fosfaten, fenolen en natriumhypochloriet of bleekmiddel. Fosfaten zijn namelijk schadelijk voor het milieu; fenolen en natriumhypochloriet hebben giftige eigenschappen. Kies reinigingsmiddelen die vrij zijn van deze chemicaliën. Vermijd ook huishoudelijke reinigingsmiddelen die “antibacterieel” zijn, omdat deze nuttige bacteriën in de bodem zullen doden.

 

Andere toepassingen

Azijn is milieuvriendelijk en biologisch. Het kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals:

 • Onkruidverdelger
 • Insecticide
 • Fungicide
 • Desinfectiemiddel
 • Tafelconfituur
 • Beitsmedium

 

Hoe ga je te werk

Voeg je azijn of onkruidverdelger mengsel toe aan een spuitfles of doe het in een gieter. De beste resultaten worden bereikt wanneer je de azijn of oplossing direct op de planten aanbrengt die je wilt doden. Inclusief de bladeren, de stam, de bloemen en de stengels. Brengt de azijn het ebst aan op het niveau van de wortel/grond.