Een serre kan helpen om de groei van planten en de productie van fruit te verhogen en zelfs om planten te kweken die normaal niet zouden overleven in jouw klimaat. Als je begrijpt hoe het proces werkt, kun je het meeste uit je serre halen.

 

Serres vangen warmte en licht op

Planten hebben licht, warme temperaturen, lucht, water en voedingsstoffen nodig om te overleven en te groeien. Verschillende planten hebben verschillende behoeften voor elk van deze benodigdheden. Een serre voorziet in de eerste twee behoeften van jouw planten, maar de laatste drie zijn aan u.

 

Stap 1: Licht komt binnen

Om licht te geven, moeten serres een manier hebben om het licht binnen te laten. Daarom zijn ze meestal gemaakt van lichtdoorlatende materialen, zoals glas of doorzichtig plastic. Dit geeft de planten in de serre maximale toegang tot het zonlicht.

 

Stap 2: Warmte wordt geabsorbeerd

Wanneer het licht door de glazen wanden van de serre naar binnen komt, wordt het geabsorbeerd door de planten, de grond en al het andere in de serre, waarbij het wordt omgezet in infraroodenergie (ook wel warmte genoemd). 

Hoe donkerder het oppervlak, hoe meer energie het kan absorberen en omzetten in warmte. Dit is de reden waarom zwarte bestrating erg heet wordt in de zomer. Het absorbeert veel warmte.

 

Stap 3: Warmte wordt vastgehouden

Zodra de lichtenergie is omgezet in infraroodenergie (warmte), heeft deze een andere “vorm” dan lichtenergie – wat wetenschappers golflengte noemen. De verandering in de golflengte zorgt ervoor dat de warmte niet gemakkelijk uit de glazen wanden van de serre kan ontsnappen. Dus terwijl naar binnen gaan gemakkelijk was, is naar buiten gaan moeilijker.

 

Stap 4: De kas verwarmen

De opgesloten warmte verwarmt de lucht in de serre en omdat dezerelatief luchtdicht is, blijft de warmere lucht binnen, waardoor de temperatuur in het hele gebouw stijgt. Dit is hetzelfde effect dat je ongetwijfeld hebt ervaren, wanneer je in een auto stapt nadat deze een paar uur op een zonnige parkeerplaats heeft gestaan. Het is lekker warm.

 

Stap 5: Warm blijven

Bij voldoende zonlicht kan de temperatuur in een serre veel hoger worden dan de buitentemperatuur; op een warme zonnige dag kan het zelfs nodig zijn de serre de hele dag te ventileren om te voorkomen dat de planten binnen letterlijk koken. Op bewolkte dagen betekent minder zonlicht dat de serre langzamer opwarmt, als het al gebeurt. Om die reden zijn serres het meest geschikt in gebieden met veel zon.

 

Stap 6: Fotosynthese bevorderen

Al dit licht en de warme temperaturen geven planten ruimschoots toegang tot het zonlicht en de temperaturen die nodig zijn om te groeien. Dit komt doordat ze de juiste omstandigheden hebben om fotosynthese te laten plaatsvinden. Fotosynthese is de combinatie van kooldioxide uit de lucht en energie uit het zonlicht om eenvoudige suikers te maken, die de plant vervolgens als voedsel gebruikt. Jij gebruikt misschien een cheeseburger om groot en sterk te worden, maar een plant gebruikt de zon. Gemiddeld hebben planten ongeveer zes uur zonlicht per dag nodig, hoewel dit varieert afhankelijk van het type plant; door je serre op een plek te zetten waar hij de hele dag in de volle zon staat, weet je zeker dat de planten binnen voldoende licht krijgen.

 

Wanneer er geen zon is

Het plastic of glas dat de buitenkant van een serre vormt is ideaal voor het binnenlaten van de maximale hoeveelheid licht, maar het is een slechte isolator (het houdt de warmte niet goed vast). Dit betekent dat de warmte-energie er doorheen reist om uiteindelijk naar de buitenwereld te ontsnappen. Zolang de zon schijnt maakt dat niet uit, omdat de lichtenergie sneller binnenkomt dan de warmte eruit kan.

‘s Nachts zal al die warmte-energie snel vertrekken, waardoor je planten overgeleverd zullen zijn aan de lagere nachttemperaturen. Om je tere planten te beschermen, moet je overtollige warmte overdag opslaan of ‘s nachts een kunstmatige warmtebron gebruiken.

 

Warmte opslaan gedurende de dag

Verschillende materialen hebben verschillende hoeveelheden energie nodig om op te warmen (bakstenen doen er langer over om warm te worden dan aarde of grind), een eigenschap die bekend staat als thermische massa. Hoe hoger de dichtheid van een materiaal, of hoe meer het opeengepakt is, hoe meer energie het kost om de temperatuur van dat materiaal te doen stijgen. Materialen met een hoge dichtheid kunnen dus veel warmte opslaan. Voorbeelden van materialen met een hoge dichtheid zijn:

  • Steen
  • Baksteen
  • Water

 

Vloeren zijn belangrijk

Het toevoegen van een stenen vloer aan jouw serre betekent dat het langer duurt voordat het gebouw overdag opwarmt, maar ‘s nachts zal al die extra warmte-energie langzaam worden afgegeven aan de lucht in de serre. Hierdoor blijven jouw planten warm en behaaglijk, zelfs nadat de zon onder is gegaan.

 

Functies voor twee doeleinden

Sommige ondernemende serre-eigenaren hebben een multifunctionele functie door grote visvijvers in hun serres te plaatsen. Het water in de tank zorgt voor veel thermische massa om warmte op te slaan, de vissen groeien sneller en zijn productiever dankzij de extra warmte, en het afval dat wordt opgevangen bij het schoonmaken van de vistank is een uitstekende meststof voor de serreplanten.

 

Kunstmatige warmte toevoegen

Als het toevoegen van meer thermische massa aan de serre geen optie is, kan je altijd nog jouw toevlucht nemen tot het plaatsen van een kunstmatige warmtebron zoals een kachel. In het ideale geval wil je een warmtebron die je kunt koppelen aan een thermostaat, zodat deze de temperatuur binnen automatisch binnen het gewenste bereik houdt. In de handel in tuinbouwartikelen vind je veel soorten kunstmatige verwarmingselementen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in serres.

 

Voldoen aan de behoeften van jouw planten

Hoewel serres zeer efficiënt zijn in hun twee sterke punten – het bieden van licht en warmte – zullen jouw planten nog steeds jouw hulp nodig hebben om aan hun andere behoeften te voldoen. Het hoge licht- en warmteniveau zorgt er namelijk vaak voor dat planten voedingsstoffen en kooldioxide versneld verbruiken, wat betekent dat je regelmatig moet bemesten en de serreregelmatig moet ventileren om voor frisse lucht te zorgen.

De hoge temperaturen zorgen er ook voor dat water sneller verdampt, dus ijverig water geven is van cruciaal belang, vooral voor containerplanten. Als je deze eenvoudige taken uitvoert, zullen jouw serreplanten goed gedijen.

 

De effectieve serre

Serres zijn een geweldig alternatief voor het kweken van planten in de wintermaanden of zelfs de zomer. Door het licht op te vangen en om te zetten in warmte, houden deze ingenieuze creaties de planten gevoed en warm. Het toevoegen van elementen zoals baksteen en steen, samen met water, kan helpen om de warmte vast te houden voor die koude nachten. Je kunt ook overwegen een externe verwarmingsbron toe te voegen.