Net als het planten van eikenbomen kan het planten van esdoorns in het voorjaar of in het najaar gebeuren, maar de herfst is meestal het beste seizoen om bomen te planten. De koelere temperaturen van de herfst en voldoende regenval vergemakkelijken de overgang van de boom naar zijn nieuwe huis en verminderen de schokken en stress bij het verplanten.

 

Een esdoorn kiezen

Esdoorns zijn grote, bladverliezende bomen die over de hele wereld groeien. Veel mensen kennen esdoorns vanwege hun spectaculaire herfstkleur. Sommige esdoorns, zoals de suikeresdoorn die vooral in het noorden van de Verenigde staten te vinden is, zetten elke herfst een behoorlijke show neer met gouden, okerkleurige en karmozijnrode bladeren die lijken te gloeien in het herfstzonnetje.

 

Er zijn tientallen soorten esdoorns, elk met zijn eigen unieke eisen en omstandigheden. Bij het kiezen van een esdoorn is de plaats van aanplanting van groot belang. Esdoorns groeien met hun wortels dicht bij het oppervlak en als ze te dicht bij een stoep of oprit worden geplant, kunnen de wortels in de loop van de tijd barsten en de cementpaden omhoog duwen. Esdoorns kunnen 20 tot 100 meter hoog groeien, met een grote, afgeronde luifel die in de zomermaanden tot een dichte schaduw wordt gevormd. Je kiest ook best een locatie waar de boom niet te veel schaduw zal werpen over de rest van de tuin. Aangezien esdoorns erg hoog worden, moet je er zeker van zijn dat de locatie die je kiest om je esdoorn te planten ver genoeg verwijderd is van huizen, garages, bijgebouwen en elektriciteitskabels, zodat hij niets zal vernielen als er een tak naar beneden komt tijdens een storm.

esdoorn

Populaire esdoorns

Er zijn veel soorten esdoorns. Enkele van de meest populaire esdoorn soorten zijn:

  • Noorse esdoorn (Acer plantinoides): De Noorse esdoorn wordt sinds ongeveer 1750 in gekweekt en is de typische esdoorn die in de straten van de voorsteden en de stad wordt geplant. Het is extreem winterhard en verdraagt bijna alle groeiomstandigheden die mensen er kunnen tegenaan gooien, van vervuilde stadslucht tot droge grond. Het is ook vrij gemakkelijk te verplanten, waardoor de Noorse esdoorn gemakkelijker te planten is dan andere soorten.
  • Suikeresdoorn (Acer Saccharum): Misschien wel de meest populaire esdoorn van allemaal, de suikeresdoorn is de boom die bekend staat om zijn prachtige herfstkleur. Hij is schaduwtolerant, maar houdt er niet van dat zijn wortels worden verstoord, dus wees zeer selectief met de plantplaats. Het is moeilijk om hem te verplaatsen als hij eenmaal in de grond zit. De suikeresdoorn kan tot 75 meter hoog en 30 meter breed groeien.
  • Japanse esdoorn (Acer palmatum): De sierlijke takken en bladeren van de Japanse esdoorn zijn prachtige exemplaren in de tuin. Japanse esdoorns groeien langzaam en blijven klein, dus ze zijn perfect om van te genieten in de buurt van het huis. Ze groeien 15 tot 25 meter hoog en hebben een vochtige, goed gedraineerde grond nodig om te gedijen. Lees meer over de verzorging van een Japanse esdoorn.

 

Een esdoorn boom planten

Als je eenmaal je esdoorn hebt gekozen, is het tijd om de boom te planten. Het planten van esdoorns is een relatief eenvoudige taak. Je hebt het volgende nodig:

  • Esdoorn
  • Spade of schop
  • Compost
  • Mulch
  • Waterslang of gieter

 

Instructies voor het planten van een esdoorn

Graaf eerst een gat dat twee keer zo breed en zo diep is als de kluit van de boom. De kluit is het deel dat bedekt is met jute, doek of plastic. Plaats de grond die je uit het gat graaft aan de zijkant om later te gebruiken als vulling. Sommige tuiniers adviseren om de jute of de kluit op de kluit te laten zitten. Als de bedekking plastic of een plastic derivaat is, zorg er dan voor dat je deze verwijdert, want plastic kan niet vergaan.

 

Bomen die bij de kwekerij in plastic bakken zijn gekocht, moeten voor het planten volledig uit de bak worden verwijderd. 

 

Plaats de wortels in het gat en vul het gebied rond de wortels met de compost en het grondmengsel. Tamp het neer met een schop of met je voet. Geef het water goed door, laat het water doorsijpelen en geef de boom weer water. Als je klaar bent met planten en water geven, verspreid je de mulch rond het de boom, waar je het net hebt gedicht. Nu kun je nog vele jaren genieten van jouw mooie nieuwe esdoorn.