De herfst is het beste moment om de tuin in te gaan en je gevoelige en tere planten veilig te stellen. Het beschermen van planten in de winter kan helpen bij het voorkomen van winterschilfers, bevroren wortels, bladschade en zelfs plantsterfte. Voor de bescherming van planten bij koud weer is een beetje planning nodig en wat gereedschap in ruwere zones. In de meeste gevallen betekent dit meestal alleen maar het opnieuw mulchen en je planten wat herstructureren. Herfstonderhoud zou dus ook altijd een plan voor de bescherming van je winterplanten moeten omvatten.

 

Winterbescherming voor planten 

Een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om gevoelige planten te beschermen is door te mulchen. Mulchen met een organisch materiaal helpt ook om de bodem te verbeteren doordat de mulch wordt afgebroken en voedingsstoffen vrijgeeft aan de onderliggende aarde.

Trek in de herfst oude mulch uit de basis van de planten terug en spreid een nieuwe 7,5 cm laag eromheen. Laat een ruimte van 1 cm rond de stengel van de plant om luchtcirculatie mogelijk te maken en verrotting te voorkomen. Wikkel malse boomstammen met jute of was ze wit om te voorkomen dat ze in de winter zonnestralen krijgen. 

Leg een laag van 6 tot 8 inch (15-20 cm.) houtsnippers of stro over vaste planten en bloembedden. Bescherm de buitenplanten in de winter met schermen of kaders die aan de zuidwestelijke kant zijn geplaatst en zorg ervoor dat je voor de vorst water geeft. Natte gronden voorkomen vorstschade aan de wortels omdat vochtige grond meer warmte vasthoudt dan droge grond. 

Houd potplanten op wielen zodat je ze naar een beschutte plek kunt rijden of binnenshuis als de temperatuur daalt. Het kan handig zijn om een structuur of kooi rond sommige planten te creëren. Een kooi van kippengaas is nuttig als koude barrière voor boomstammen wanneer deze gevuld zijn met stro. Gebruik touw om hoge struiken in te wikkelen, zoals arborvitae. Dit brengt de ledematen dichterbij zodat ze niet spatten en breken als er sneeuw op komt. Gebruik palen om horizontale ledematen te ondersteunen die kunnen breken als de sneeuw ze te zwaar maakt. 

 

Hoe planten beschermen tegen bevriezing

Doorgewinterde tuiniers kennen hun planten en zijn voorbereid met materialen om ze te beschermen tegen bevriezing. De bescherming van planten bij koud weer kan zo eenvoudig zijn als een deken. Zorg dat je een deken tegen de vorst bij de hand hebt voor fruitbomen in het voorjaar. Een jute deken is ook handig om planten te bedekken in geval van vorst. 

Deze vormen van winterbescherming voor planten kunnen voor de duur van de vorst op hun plaats blijven. Overdag moeten de afdekkingen worden verwijderd. Afdekkingen moeten tot aan de wortelzone reiken om het meest effectief te zijn. Zet ze vast of bind ze vast, maar weersta de drang om ze rond de plant te binden. Dit kan leiden tot stengel- en bladschade.