Onkruidverdelger (herbicide) kan een effectieve manier zijn om ongewenste planten die in je tuin groeien te verwijderen. Een onkruidverdelger bestaat normaal gesproken uit vrij krachtige chemicaliën, tenzij je een verdelger maakt met huishoudproducten. Afhankelijk van de soort onkruidverdelger wil je deze misschien liever niet in de buurt van je groeten en fruit. Vaak krijgen we dan ook vragen zoals “Hoe lang blijft onkruidverdelger in de grond zitten?” of “Is het veilig om voedsel te eten dat is gekweekt op plekken waar onkruidverdelger is gespoten?”.

 

Onkruidverdelger in de bodem

Het eerste wat je je moet realiseren is dat als de onkruidverdelger nog aanwezig was, de kans groot is dat je planten niet zouden kunnen overleven. Heel weinig planten kunnen een onkruidverdelger overleven, en degene die dat wel doen zijn ofwel genetisch gemodificeerd om dat te doen, ofwel zijn ze onkruid dat resistent is geworden. De kans is groot dat de fruit- of groenteplant die je kweekt niet resistent is tegen onkruidverdelger, of de meeste onkruidverdelgers in het algemeen. Veel onkruidverdelgers zijn ontworpen om het wortelstelsel van de plant aan te tasten. Als de onkruidverdelger nog in de grond aanwezig was, zou je niets kunnen kweken. 

Daarom zijn de meeste onkruidverdelgers ontworpen om binnen 24 tot 78 uur te verdampen. Dit betekent dat het na 3 dagen veilig is om alles, eetbaar of niet-eetbaar, te planten op een plaats waar je de onkruidverdelger hebt gebruikt. Als je extra zeker wilt zijn, kan je één of twee weken wachten vooraleer te planten. 

In werkelijkheid zijn de meeste onkruidverdelgers wettelijk verplicht om binnen 14 dagen, zo niet eerder, af te breken in de grond. 

 

Onkruidverdelger residu 

Na verloop van tijd wordt alle onkruidverdelger residu afgebroken in de grond, maar de snelheid hiervan is steeds afhankelijk van verschillende factoren: klimatologische omstandigheden (licht, vocht en temperatuur), bodem en de eigenschappen van het onkruidverdelgingsmiddel. 

Zelfs als er nog wat residuele, niet plantaardige dodelijke chemicaliën in de bodem achterblijven nadat de onkruidverdelger is verdampt of afgebroken, zullen deze chemicaliën hoogstwaarschijnlijk na één of twee goede regenbuien of besproeiingen zijnfg weggespoeld. 

Toch wordt er soms vastgesteld dat deze chemische onkruidverdelgers in de bodem blijven hangen tot ver na een maand, of zelfs jaren. Dit zijn vooral sterke onkruidverdelgers die normaal gezien beperkt gebruikt worden door landbouwers en professionals. Ze zijn niet bedoeld voor thuisgebruik rond tuinen en landschappen; daarom mag de gemiddelde huiseigenaar ze meestal niet kopen. 

Voor het grootste deel zijn de chemicaliën die in onkruidverdelgers worden aangetroffen geen probleem voor de tuinier nadat ze zijn verdampt. Volgens veel professionals in het veld hebben de meeste onkruidverdelgers die vandaag de dag worden gebruikt een relatief korte levensduur als residu. Dit gezegd zijnde, is het altijd een goed idee om de aanwijzingen en waarschuwingen op het etiket van elke onkruidverdelger of onkruidverdelger die je koopt volledig te lezen. De fabrikant zal gedetailleerde instructies hebben gegeven over hoe de onkruidverdelger moet worden toegepast en wanneer het veilig is om weer planten in dat gebied te kweken. 

Opmerking: Chemische bestrijding mag alleen als laatste redmiddel worden gebruikt, omdat een biologische aanpak milieuvriendelijker is.