Genoeg is genoeg. Het is tijd om je tuin te ontdoen van onkruid! Je trekt je tuinlaarzen en een paar rubberen handschoenen aan, en je gaat sproeien. Goed gedaan, zeg je, en wacht tot resultaat zichtbaar is. Er gaan een paar dagen voorbij en… niets! Je vraagt je misschien af “waarom is het onkruid nog niet dood”? Of misschien “hoe lang duurt het voordat de onkruidverdelger is ingewerkt?”.

De nodige tijd varieert bij verschillende producten, maar soms kan het zijn dat het 2 tot 4 weken duurt voor het onkruid volledig is opgedroogd.

Dus, als je:

  • worstelt met onkruid dat je tuin overneemt
  • Je afvraagt hoe onkruidverdelgers functioneren
  • Je wilt weten hoe lang een onkruidverdelger nodig heeft om in te werken

Lees dan verder! In dit artikel beantwoorden we jouw vragen

 

Hoe werken onkruidverdelgers?

onkruidverdelgers worden specifiek gebruikt om je tuin of akker te ontdoen van onkruid en ongewenste planten, zoals paardenbloemen, mos en klavers. De meeste producten of huisgemaakte onkruidverdelgers zullen de ongewenste plant volledig doden of ernstig beschadigen. Sommige onkruidverdelgers richten zich alleen op specifiek onkruid, terwijl andere alles doden waarmee ze in contact komen. Als je huisdieren hebt is het aangeraden om een aangepaste huisdiervriendelijke onkruidverdelger te gebruiken.

Er zijn verschillende soorten onkruidverdelgers en elk van hen werkt op een andere manier.

Soorten onkruidverdelgers

  • Contact. Dit type onkruidverdelger wordt toegepast op levend, groen onkruid. Het wordt geabsorbeerd door de bladeren van de plant en is het meest effectief wanneer het onkruid actief groeit en zonlicht opneemt. Contact onkruidverdelgers moeten vroeg in de dag gebruikt worden. Zo is er genoeg tijd voor de bladeren om te onkruidverdelger te absorberen voor de nacht valt. Contact onkruidverdelger is handig bij het bestrijden van één jaar oud onkruid. Het heeft 2 weken nodig om volledig in te werken.
  • Systematisch. De meeste onkruidverdelgers op de markt zijn systematisch. Dit soort product kan door elk deel van de plant worden opgenomen – wortels, bladeren, enz. – en baant zich een weg door het transportsysteem. Hierdoor wordt elke deel van de ongewenste plant gedood. Deze producten zijn ook een goede keuze bij de bestrijding van overblijvend onkruid.
  • Resterend. Deze onkruidbestrijdingsmiddelen, ook wel bodemwerking genoemd, zijn alleen geschikt voor gebieden als paden en terrassen. Wat ze doen is de bodem vergiftigen, waardoor zaden niet meer kunnen ontkiemen en geen planten meer kunnen groeien. Ze kunnen maandenlang in de grond blijven, dus let op waar je deze onkruidverdelgers gebruikt.

Onkruidverdelgers kunnen ook een van de volgende twee soorten zijn:

  • Selectief – zoals de naam al suggereert, richt deze onkruidverdelger zich alleen op een specifiek soort plant. Onkruid- en voedingsproducten zijn voorbeelden van selectieve onkruidverdelgers, die zich ontdoen van breedbladige planten zonder daarbij je gazon te beschadigen.
  • Niet-selectief – Dit type doodt elke vegetatie waarmee het in contact komt. Wanneer je dit soort onkruidverdelger gebruikt, moet je zeer zorgvuldig te werk gaan en alle planten die je in de buurt wilt houden, beschermen.

onkruid in tuin

Hoe lang duurt het voordat de onkruidverdelger werkt?

De inwerking van de onkruidverdelger hangt af van het onkruid, het soort onkruidverdelger en de omstandigheden waarin deze gebruikt wordt. Over het algemeen duurt het 2 tot 4 weken om je tuin volledig te ontdoen van de ongewenste planten..

Om het effect ervan te maximaliseren, moet je onkruidverdelgers onder de juiste omstandigheden toepassen. Vermijd het besproeien van onkruid als het regent – het onkruidbestrijdingsmiddel wordt weggespoeld waardoor je niet het gewenste resultaat krijgt. Winderig weer is ook niet ideaal. De onkruidverdelger kan bij veel wind op nabijgelegen planten worden geblazen die je misschien wilt houden.