Eekhoorns zijn kleine, actieve zoogdieren die bekend staan om hun schattige uiterlijk en atletische vermogen. Deze kleine wezentjes zijn wijdverspreid in verschillende delen van de wereld, en er zijn veel verschillende soorten eekhoorns die een breed scala aan habitats en gedrag vertonen.

 

Waar leven eekhoorns?

Eekhoorns komen voor op veel verschillende plaatsen over de hele wereld, afhankelijk van de soort. Over het algemeen leven eekhoorns in bossen, parken en tuinen, waar ze kunnen profiteren van bomen om in te klimmen en voedsel te zoeken. Sommige soorten eekhoorns leven echter ook in open gebieden zoals graslanden en woestijnen.

In Europa bijvoorbeeld, leven de meest voorkomende eekhoornsoorten in bossen en parken, maar ze kunnen ook in stedelijke gebieden worden gevonden. In Noord-Amerika komen verschillende soorten eekhoorns voor, zoals de grijze eekhoorn, de rode eekhoorn en de vliegende eekhoorn, die vaak in bossen en parken leven, maar ook in stedelijke gebieden kunnen worden aangetroffen.

Sommige soorten eekhoorns, zoals de palmboom eekhoorn, leven in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Andere soorten, zoals de grondeekhoorn, leven op de grond en graven holen in de grond om in te leven. Kortom, de leefgebieden van eekhoorns variëren sterk, afhankelijk van de soort en de geografische locatie.

 

Wat eten eekhoorns?

Hun dieet verschilt echter wel enigszins tussen de verschillende soorten en hun leefgebieden.

In het algemeen eten eekhoorns noten, zaden, vruchten, knoppen, bladeren, bloemen, paddenstoelen en soms ook boomschors. Sommige soorten eekhoorns eten ook insecten, vogeleieren, kleine gewervelde dieren zoals kikkers, en zelfs kleine zoogdieren.

Eekhoorns hebben een dieet met veel eiwitten en vetten nodig om hun hoge energieverbruik te compenseren. Om deze reden eten eekhoorns vaak noten en zaden, die rijk zijn aan deze voedingsstoffen. In de herfst verzamelen eekhoorns vaak grote hoeveelheden noten en zaden en verstoppen deze voor later gebruik.

In stedelijke gebieden eten eekhoorns soms ook menselijk voedsel, zoals brood, koekjes, chips en fastfood. Dit is echter geen natuurlijk onderdeel van hun dieet en kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om eekhoorns hun natuurlijke voedsel te geven en geen schadelijk menselijk voedsel te geven.

 

Hoe hoog kunnen eekhoorns springen?

Eekhoorns staan bekend om hun vermogen om grote sprongen te maken van tak naar tak of van boom naar boom. Ze hebben sterke achterpoten die hen in staat stellen om zich af te zetten en grote afstanden af te leggen.

Over het algemeen kunnen eekhoorns springen tot een afstand van ongeveer 3 tot 5 meter. Dit is echter afhankelijk van de soort eekhoorn en de omstandigheden waarin ze springen. Sommige soorten eekhoorns, zoals de vliegende eekhoorn, zijn in staat om nog grotere sprongen te maken, omdat ze ook kunnen glijden en zweven door de lucht met behulp van hun vliezen tussen hun poten.

Het vermogen van eekhoorns om te springen en te klimmen is een belangrijk onderdeel van hun levensstijl, omdat ze hiermee voedsel kunnen vinden en hun leefgebied kunnen verkennen. Ze zijn ook in staat om snel te ontsnappen aan roofdieren door in bomen te klimmen of zichzelf snel uit de voeten te maken. Kortom, eekhoorns zijn indrukwekkende springers en klimmers die dankzij deze vaardigheden kunnen overleven in verschillende omgevingen.

 

Zijn eekhoorns gevaarlijk?

Over het algemeen zijn eekhoorns niet gevaarlijk voor mensen en vormen ze meestal geen bedreiging. Eekhoorns zijn schuwe dieren die meestal mensen vermijden en liever in bomen klimmen dan op de grond blijven. Ze zijn meestal niet agressief en zullen alleen bijten of krabben als ze zich bedreigd voelen en geen andere uitweg zien.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat eekhoorns wilde dieren zijn en dat ze niet als huisdier moeten worden gehouden. Het is illegaal om wilde eekhoorns als huisdier te houden in veel landen en staten, omdat het gevaarlijk kan zijn voor zowel de eekhoorn als de eigenaar. Eekhoorns zijn wilde dieren en hebben speciale zorg en omgeving nodig om te overleven en te gedijen.

In sommige zeldzame gevallen kunnen eekhoorns ziektes zoals de pest of hondsdolheid bij zich dragen, maar deze ziektes worden zelden overgedragen op mensen. Als je gebeten wordt door een eekhoorn, moet je de wond goed schoonmaken en medische hulp zoeken als de beet ernstig is.

Over het algemeen zijn eekhoorns dus niet gevaarlijk voor mensen, maar het is belangrijk om wilde dieren met respect te behandelen en hun natuurlijke omgeving te respecteren.

 

Hoe snel kunnen eekhoorns rennen?

Eekhoorns kunnen behoorlijk snel rennen. De exacte snelheid hangt af van de soort eekhoorn en de omstandigheden waarin ze rennen. Over het algemeen kunnen eekhoorns rennen met een snelheid van ongeveer 20 tot 25 kilometer per uur. Dit is vooral indrukwekkend als je bedenkt hoe klein en licht ze zijn. Eekhoorns gebruiken hun snelheid om te ontsnappen aan roofdieren en om voedsel te zoeken. Het is ook een belangrijk onderdeel van hun bewegingspatroon, omdat ze vaak van boom naar boom springen en snelheid nodig hebben om zichzelf op te vangen en hun balans te bewaren.

 

Hoe lang leven eekhoorns?

De levensduur van eekhoorns varieert afhankelijk van de soort en de leefomstandigheden. Over het algemeen leven eekhoorns echter niet erg lang in het wild.

De meeste eekhoornsoorten hebben een levensduur van ongeveer 5 tot 10 jaar, maar sommige soorten kunnen wel 20 jaar oud worden. Vliegende eekhoorns, bijvoorbeeld, kunnen tot 15 jaar oud worden, terwijl sommige grondeekhoorns slechts 2-3 jaar oud worden.

Factoren die de levensduur van eekhoorns beïnvloeden zijn onder meer de beschikbaarheid van voedsel en water, de aanwezigheid van roofdieren en andere bedreigingen, en de algehele gezondheid van de eekhoorn. Eekhoorns die in gevangenschap worden gehouden, kunnen soms langer leven dan wilde eekhoorns, omdat ze beter beschermd zijn tegen roofdieren en ziekten en omdat ze regelmatig voedsel en medische zorg krijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat eekhoorns wilde dieren zijn en dat ze niet als huisdier moeten worden gehouden. Eekhoorns hebben speciale zorg en omgeving nodig om te overleven en te gedijen, en het is illegaal om wilde eekhoorns als huisdier te houden in veel landen en staten.

 

Hoeveel soorten eekhoorns zijn er?

Er zijn meer dan 200 soorten eekhoorns die over de hele wereld verspreid zijn, behorend tot de familie Sciuridae. Deze familie omvat onder andere grondeekhoorns, vliegende eekhoorns, gestreepte eekhoorns, bodem eekhoorns, boom eekhoorns, chipmunks en marmotten.

De verschillende soorten eekhoorns hebben elk hun eigen unieke kenmerken en eigenschappen. Bijvoorbeeld, boom eekhoorns zijn in staat om van tak tot tak te springen en leven voornamelijk in bomen, terwijl grondeekhoorns meestal in de grond leven en holen graven om in te wonen.

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, zijn eekhoorns beschermde diersoorten en mogen ze niet zonder vergunning worden gevangen, gejaagd of gedood. Het is belangrijk om wilde dieren te respecteren en hun natuurlijke habitat te beschermen om ervoor te zorgen dat alle soorten eekhoorns en andere dieren kunnen blijven bestaan.

 

Wat zijn de kenmerken van eekhoorns?

Eekhoorns zijn kleine tot middelgrote knaagdieren die bekend staan om hun schattige uiterlijk en acrobatische vaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van eekhoorns:

 • Eekhoorns hebben een pluizige staart die bekend staat als een pluimstaart. Deze staart is een belangrijk kenmerk van eekhoorns en helpt hen bij het behouden van hun balans tijdens het klimmen en springen.
 • Eekhoorns hebben grote ogen en oren die hen helpen bij het detecteren van roofdieren en het vinden van voedsel.
 • Eekhoorns hebben scherpe, gebogen klauwen die hen helpen bij het klimmen en klauteren op bomen en andere oppervlakken.
 • Eekhoorns hebben een dichte, zachte vacht die hen beschermt tegen koude temperaturen.
 • Eekhoorns hebben sterke achterpoten die hen in staat stellen om lange afstanden te springen en zich snel te verplaatsen.
 • Eekhoorns zijn omnivoren en eten een verscheidenheid aan voedsel, waaronder noten, zaden, fruit, insecten en kleine dieren.
 • Eekhoorns zijn territoriale dieren en verdedigen hun territorium tegen andere eekhoorns.
 • Eekhoorns zijn dagdieren en zijn voornamelijk actief tijdens de ochtend en middag.

Kortom, eekhoorns hebben verschillende aanpassingen die hen helpen te overleven in hun natuurlijke habitat en hen in staat stellen om te klimmen, springen en zich snel te verplaatsen.

 

Hoe bouwen eekhoorns hun nesten?

Eekhoorns bouwen hun nesten, die bekend staan als ‘dreys’, meestal hoog in bomen, op takken of in de vork van een boom. Hieronder staan de belangrijkste stappen die eekhoorns volgen om hun nesten te bouwen:

 1. Selectie van de site: Eekhoorns zoeken naar een geschikte locatie voor hun nest, zoals een boom met voldoende beschutting en takken die stevig genoeg zijn om hun nest te dragen.
 2. Bouw van de basis: Eekhoorns gebruiken takken en twijgen om de basis van hun nest te vormen. Ze binden de takken en twijgen samen met gras, mos en ander zacht materiaal om een stevige structuur te creëren.
 3. Vormgeving van het nest: Eekhoorns bouwen de buitenste laag van hun nest door bladeren, gras, mos en schors te verzamelen en deze om de takken van de basis te weven. Ze gebruiken ook zachte materialen zoals veren, pluisjes of gras om een comfortabele binnenkant te creëren.
 4. Afwerking: Eekhoorns kunnen hun nesten voortdurend aanpassen en onderhouden, door nieuwe materialen toe te voegen of oude te verwijderen.

Het bouwproces van een nest kan ongeveer een week duren en sommige eekhoorns bouwen meerdere nesten in hun territorium. Dit stelt hen in staat om te migreren tussen nesten en hun leefgebied te behouden. Eekhoorns gebruiken hun nesten om te rusten, zich te verbergen en hun jongen groot te brengen.

 

Hoe kan ik eekhoorns aantrekken in mijn tuin?

Als je eekhoorns in je tuin wilt aantrekken, zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen:

 1. Plaats voeders: Eekhoorns eten graag noten, zaden, fruit en groenten. Door een eekhoornvoeder op te hangen of op de grond te plaatsen, kun je eekhoorns uitnodigen om je tuin te bezoeken. Let er wel op dat je de voeders op een veilige en toegankelijke plaats plaatst, weg van de buurt van katten of andere roofdieren.
 2. Zorg voor beschutting: Eekhoorns houden van bomen en andere vegetatie, waar ze kunnen rusten en hun nesten kunnen bouwen. Zorg voor voldoende groen en biedt bijvoorbeeld een nestkastje aan.
 3. Creëer een waterbron: Eekhoorns hebben toegang tot vers water nodig, dus door een vogelbad of fontein in je tuin te plaatsen, kun je eekhoorns aantrekken.
 4. Bied een verscheidenheid aan voedselbronnen aan: Eekhoorns eten niet alleen noten en zaden, maar ook fruit, bessen, bloemen, knoppen en zelfs insecten. Het bieden van een diversiteit aan voedselbronnen kan eekhoorns aanmoedigen om je tuin te bezoeken.
 5. Wees geduldig: Eekhoorns kunnen verlegen zijn en hebben soms tijd nodig om vertrouwen te krijgen. Het kan even duren voordat ze aanwezig zijn in je tuin, dus wees geduldig en blijf het proberen.

Het is belangrijk om erop te letten dat eekhoorns wilde dieren zijn en dat ze niet als huisdieren moeten worden behandeld. Zorg er daarom voor dat je hun natuurlijke gedrag respecteert en hen niet voedert met te veel suikerrijk of verkeerd voedsel. Zo voorkom je dat ze afhankelijk worden van menselijke hulp en het natuurlijk evenwicht verstoren.