Bijen zijn een van de belangrijkste insecten ter wereld, en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van planten en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de voedselvoorziening in de wereld. Er zijn meer dan 20.000 soorten bijen, en ze spelen allemaal een belangrijke rol in hun omgeving. Hier volgt een overzicht van de verschillende bijensoorten.

 

Honingbijen

Honingbijen zijn sociale bijen die in kolonies leven en honing produceren. Zij zijn de meest gehouden bijensoort en komen oorspronkelijk uit Europa en Afrika. Honingbijen bestuiven veel van ‘s werelds voedselgewassen, waaronder appels, amandelen en avocado’s.

 

Hommels

Hommels zijn sociale bijen die in kolonies leven en honing produceren. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Europa, en zijn essentiële bestuivers van wilde bloemen en andere planten. Hommels zijn groter dan honingbijen en hebben opvallende zwarte en gele strepen.

 

Solitaire bijen

In tegenstelling tot honingbijen en hommels leven solitaire bijen niet in kolonies en produceren ze geen honing. Ze komen van nature voor op alle continenten en zijn belangrijke bestuivers van wilde bloemen en andere bloeiende planten. Solitaire bijen zijn er in verschillende vormen en maten, en ze nestelen vaak in holen in de grond.

 

Angelloze bijen

Angelloze bijen zijn inheems in tropische en subtropische gebieden, en het zijn sociale bijen die in kolonies leven en honing produceren. In tegenstelling tot honingbijen en hommels hebben angelloze bijen geen angel en zijn ze niet agressief. Het zijn belangrijke bestuivers van veel planten in tropische en subtropische gebieden, en hun honing wordt zeer gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

 

Metselbijen

Metselbijen zijn solitaire bijen die nestelen in gaten in hout en andere materialen. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Europa, en zijn belangrijke bestuivers van veel wilde bloemen en andere planten. Metselbijen zijn klein en hebben zwarte en gele strepen.

 

Zandbijen

Zandbijen zijn solitaire bijen die nestelen in ondergrondse tunnels. Ze zijn inheems in Noord-Amerika en Europa, en ze zijn belangrijke bestuivers van wilde bloemen en andere planten. Zandbijen zijn klein en hebben zwarte en gele strepen.

 

Kortom, bijen zijn er in allerlei soorten en maten en spelen een essentiële rol in hun omgeving. Er zijn meer dan 20.000 soorten bijen, en ze zijn allemaal belangrijke bestuivers van planten. Honingbijen, hommels, solitaire bijen, angelloze bijen, metselbijen en zandbijen zijn enkele van de meest voorkomende bijensoorten. Elk van deze soorten heeft zijn eigen unieke kenmerken en speelt een belangrijke rol in zijn omgeving.