Rozemarijn, Rosmarinus officinalis, is een mediterraan kruid met culinaire, medicinale en cosmetische toepassingen. Het is ook een aantrekkelijke sierstruik met kleine witte, blauwe of lavendelblauwe bloemen in het voorjaar en de zomer. De smalle bladeren zijn wintergroen en kunnen donkergroen, leerachtig of zacht grijsgroen zijn. De groeiwijze kan rechtop zijn, van 1 tot 6 meter hoog, of hangend, afhankelijk van de soort.

De Grieken geloofden dat de geur het geheugen bevorderde, en vandaag de dag wordt de plant nog steeds geassocieerd met het geheugen. Het is ook een symbool van trouwe liefde. De naam rozemarijn komt van Latijnse woorden die “dauw van de zee” betekenen, omdat de plant in het wild groeit in de buurt van de zee.

 

Groeiomstandigheden van rozemarijn

De plant geeft de voorkeur aan een warm en droog klimaat, maar kan zich goed aanpassen en groeit op vele plekken. Hij houdt van lichte, alkalische grond die goed draineert. In koude klimaten kan rozemarijn worden behandeld als eenjarige, of binnenshuis of in een kas worden gekweekt. Om rozemarijn met succes als kamerplant te houden, zet je hem in een lichte vensterbak of onder een plantenlamp. Regelmatig nevelen en water geven als de bovenste centimeter grond droog aanvoelt. Een koele, goed geventileerde plek is het beste. Het oogsten van de uiteinden van de takken bevordert een bossige groei.

 

Verzorging

Na de bloei snoeien door terugscheren of knijpen. Het is een gemakkelijke plant, die over het algemeen geen last heeft van plagen of ziekten.

De planten kunnen worden vermeerderd door zaad, stekken of gelaagdheid. Om te lagen, buig je een soepele stengel naar de grond of een pot met aarde en prik hem vast, waarna je hem afdekt met een hoopje aarde. Hou de plek vochtig en hij zal vanuit de knopen wortelen. Eenmaal goed geworteld, losmaken van de moederplant en verpotten.

 

Toepassingen van rozemarijn

In de tuin kan het kruid een goede afscheiding vormen en voelt het zich heel goed thuis in een rotstuin. De hangende vorm is uitstekend in containers, op hellingen of hangend over een muur. Plant het naast andere kruiden, of combineer het met blauw zwenkgras, hebe, zonneroosje of lamsoren voor een mediterrane aanblik. Rozemarijn kan worden gesnoeid in vormsnoei, zoals standaards of piramides. De bloemen trekken bijen en andere nuttige bestuivers aan.

Zoals de meeste leden van de muntfamilie is de plant sterk aromatisch. De olie wordt van oudsher gebruikt in parfums, zeep en als haartonicum. In de keuken wordt hij vers of gedroogd toegevoegd aan groentegerechten, aardappelen, vis en desserts. Voor de beste smaak oogst je nieuwe bladeren om te drogen voordat de plant bloeit.

Medicinaal worden de jonge scheuten gedistilleerd om vermoeidheid en maagstoornissen te behandelen. Takjes toevoegen aan badwater heeft een kalmerend effect.