Zie je kleine, witte, vliegachtige insecten op je planten? Dan heb je misschien te maken met een wittevlieginvasie Hier volgen tips over hoe je witte vliegen kunt herkennen, bestrijden en uitroeien!

 

Wat zijn witte vliegen?

Witte vliegen zijn gevleugelde insecten met een zacht lichaam, die nauw verwant zijn aan bladluizen en wolluizen. Ondanks hun naam zijn wittevliegen geen vliegen, hoewel ze wel vleugels hebben en kunnen vliegen.

Witte vliegen zijn ongeveer 1,5 mm groot en zijn enigszins driehoekig van vorm., Vaak worden ze gevonden in clusters aan de onderkant van bladeren. Overdag zijn ze actief en verspreiden zich als ze gestoord worden, zodat ze gemakkelijker te vinden zijn dan sommige nachtelijke insectenplagen.

Er zijn honderden soorten witte vliegen, maar de meeste hebben slechts invloed op een klein aantal waardplanten. Er zijn echter een paar witte vliegsoorten die een groter aantal planten aantasten, waardoor ze het meest problematisch zijn in de tuinbouw. Tot deze soorten behoren onder meer de kaswittevlieg, de en de zilverblad wittevlieg. Zilverblad witte vliegen, die iets kleiner en geler zijn dan andere witte vliegen, komen vooral voor in het zuiden van de Verenigde Staten. 

 

Waar komen witte vliegen voor?

In warmere streken kan wittevlieg overwinteren en zich het hele jaar door buiten voortplanten, zodat ze een probleem kan vormen voor zowel binnen- als buitenplanten.

Je zal de wittevlieg vaak midden tot laat in de zomer zien, wanneer het warm en vochtig wordt.

Welke planten zijn gevoelig voor witte vliegen?

Wittevlieg komt voor op een grote verscheidenheid van planten, van sierbloemen tot groenten voor warm weer, zoals tomaten, aubergines, paprika’s en okra plant. 

Sommige soorten kunnen zoete aardappelen, planten uit de koolfamilie en citrusbomen aantasten. Binnenshuis voeden ze zich met de meeste kamerplanten, vooral die met zachte, gladde bladeren.

 

Witte vliegen herkennen

Hoe herken je witte vliegen?

Net als bladluizen, gebruiken witte vliegen hun doordringende monddelen om plantensappen op te zuigen en, op hun beurt, een kleverige substantie te produceren die bekend staat als honingdauw. Honingdauw kan schimmelziektes zoals roetdauw op de bladeren veroorzaken.

Als de wittevlieg zich met veel voedsel voedt, worden de planten snel erg zwak en kunnen ze geen fotosynthese meer uitvoeren. De bladeren verwelken, worden bleek of geel, de groei wordt belemmerd en uiteindelijk kunnen de bladeren verschrompelen en van de plant vallen. 

Honingdauw is een teken dat de wittevlieg zich al enkele dagen heeft gevoed. Je kunt ook mieren zien, die worden aangetrokken door de zoete honingdauw. 

 

Waar vind je witte vliegen op planten?

Wittevlieg voedt zich het liefst met nieuwe groei, dus controleer eerst de omgeving van pas ontloken bladeren.

Controleer de onderkant van de bladeren, vooral rond de nerven, op witte insecten, zelfs als ze niet direct zichtbaar zijn, en voel aan het bladoppervlak of er kleverige honingdauw op zit. Als de witte vliegen zich aan het voeden zijn, zullen ze plotseling allemaal in een zwerm van de bladeren vliegen, dus het is heel duidelijk.

Je kunt ook eitjes vinden op de onderkant van de bladeren. Dit is het begin van een nieuwe generatie! Als de eitjes uitkomen, zien de larven eruit als kleine witte ovaaltjes zonder pootjes; ze bewegen niet, maar beginnen onmiddellijk plantensap op te zuigen. Dit is de reden waarom tuiniers wittevlieg vaak over het hoofd zien tot het te laat is. Volwassen vrouwtjes kunnen tot 400 eitjes produceren, die ongeveer een week tot een maand na het leggen uitkomen. Ze worden meestal in een cirkelvormig patroon gelegd. De eitjes zijn lichtgeel als ze net gelegd zijn en bruin als ze op het punt staan uit te komen.

 

Bestrijding en preventie

Hoe witte vliegen verwijderen

Om wittevlieg te bestrijden, zijn er verschillende oplossingen en vallen die u kunt gebruiken. De belangrijkste tip is: begin er vroeg mee! Controleer ‘s morgens en ‘s avonds, als u door de tuin loopt of uw kamerplanten verzorgt, de achterkant van de bladeren op eitjes of merk op wanneer kleine beestjes “wegvliegen” als u uw planten nadert.

Begin altijd met het wegspuiten van wittevlieg (net als bladluizen en veel andere insectenplagen) met de tuinslang of een sproeifles. Hierdoor zullen ze zich verspreiden en zullen nimfen en eitjes tot op zekere hoogte worden verjaagd.

Overweeg de bladeren van uw planten te besproeien met een insectendodende zeep, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Besproei ook de onderkant van de bladeren. Doe dit 2 of 3 keer, indien nodig. 

Tip: Besproei planten ‘s avonds wanneer de temperaturen koeler zijn, omdat de hitte halverwege de dag een negatieve reactie bij uw plant kan veroorzaken. Bovendien voorkomt u door ‘s avonds te sproeien dat u per ongeluk bestuivers of nuttige insecten besproeit.

Gebruik een mengsel van afwasmiddel en water. Een flinke scheut zeep op een liter water zou moeten werken. Zoals hierboven vermeld, spuit alleen bij koelere temperaturen; laat op de dag is het beste. 

Probeer eerst preventieve tactieken te proberen, zoals hieronder vermeld.

Als al het andere faalt en je wittevliegpopulatie hardnekkig is, kan je (voorzichtig) om de paar dagen een handstofzuiger gebruiken om ze van je planten te verwijderen. Dit verwijdert zowel de nimfen als de adulten. Zorg er wel voor dat je de stofzuiger daarna NIET leeggooit in de vuilnisbak in je huis!

 

Hoe witte vliegen voorkomen?

Je eerste verdedigingslinie is alle planten te inspecteren op ongedierte voordat je ze mee naar huis neemt, en ook om nieuwe aanwinsten een tijdje bij de rest van je planten weg te houden. Dit zal je in staat stellen om eventuele plaag- of ziekteproblemen te identificeren en te beperken.

Door natuurlijke vijanden in de buurt te houden, voorkom je dat de witte vliegpopulatie explodeert. Vermijd daarom het gebruik van insecticiden. Lieveheersbeestjes, spinnen, groene gaasvlieglarven en libellen zijn enkele van de vele nuttige insecten die een witte vliegplaag onder controle kunnen houden.Probeer een habitat te creëren die libellen en waterjuffers (die ook helpen muggen te eten) aantrekt.

Vermijd chemische insecticiden tegen witte vlieg; ze zijn meestal resistent en het enige wat je uiteindelijk doet is de nuttige insecten doden – hun natuurlijke vijanden – en de insecten die de tuin bestuiven voor een betere oogst!

Mulch vroeg in het seizoen met aluminium reflecterende mulch, vooral rond tomaten en paprika’s. De reflecterende mulch maakt het moeilijk voor witte vliegen om hun favoriete waardplanten te vinden. 

Leg gele kaarten neer met een laagje vaseline om de wittevlieg in de gaten te houden, vooral bij tomaten, paprika’s, zoete aardappelen of koolgewassen. Een half-om-half mengsel van vaseline en afwasmiddel, uitgesmeerd over kleine felgele geverfde plankjes, is kleverig genoeg om ook kleine witte vliegjes te vangen. Voor wittevlieg lijkt de kleur geel op een massa nieuw gebladerte. De beestjes worden aangetrokken door de kaartjes, komen vast te zitten in de gelei, en sterven.

 

Getroffen planten

  • Tomaten
  • Paprika’s
  • Aubergines
  • Zoete aardappelen
  • Kool