Muizen kunnen behoorlijk frustrerend zijn als ze zich tegoed doen aan uw planten en aan uw provisiekasthapjes. Hier lees je  hoe je muizen in huis en in de tuin kunt voorkomen en bestrijden.

 

Muizen in de thuis en in je huis

Muizen leven in de buurt van mensen. Misschien moet je leren leven met muizen, maar hou ze onder controle vooraleer ze de tuin en huis kapot kauwen. Muizen zijn lastig en kostbaar, omdat ze veel voedsel voor mensen besmetten – van onze gewassen tot onze kasten.  Ze vreten gaten in draden en vernielen huizen. Ze dragen ook ziekten en bacteriën over. Muizenvallen zijn niet alleen onmenselijk, maar ze houden muizen ook niet uit huis. Het is belangrijker om muizen te voorkomen met uitsluitingsmethoden die muizen ervan weerhouden om je huis binnen te komen.

 

Identificatie

Hoe muizen herkennen

Muizen zijn kleine knaagdieren met relatief grote oren en kleine zwarte ogen. Ze zijn meestal grijs of lichtbruin. Muizen wegen ongeveer 20 gram en zijn vijf tot zeven centimeter lang. Hun staart komt daar nog eens 3 tot 4 cm bij. Muizen hebben een muskusachtige geur en zijn vaak ‘s nachts actief.

Schade door muizen

Muizen houden van tunnels en kauwen. Gedeeltelijk opgegeten aardappelen of wortels zijn een teken van muizenactiviteit. Ze eten ook graag pas gezaaide zaden. In huis kauwen ze kleine gaatjes in stoffen materialen. Muizen laten ook kleine uitwerpselen achter.

 

Bestrijding en preventie

Muizen voorkomen in bestrijden

Probeer een aantal van deze methoden voor de tuin en huis:

 • Controleer in huis of er paden zijn waar muizen gemakkelijk toegang toe kunnen krijgen. Dicht ze af. Probeer staalwol in de kieren en gaten rond uw fundering te stoppen.
 • Verwijder gemakkelijk voedsel en water. Ruim etensbakjes van huisdieren op en hou vuilnisbakken gesloten.
 • Vermijd in de tuin het gebruik van stro als mulch of andere pluizige mulch die nestelgelegenheid biedt. Mulch niet te zwaar en leg geen mulch bij de voet van bomen.
 • Er zijn verschillende planten die muizen zouden verjagen. Munt, polei, knoflook en uien zijn er maar een paar. Plant ze in de tuin.
 • Muizen worden ook afgeschrikt door kamfer, lavendel en alsem. Gedroogde lavendel vind je in reformwinkels en sommige tuincentra. 
 • Om er zeker van te zijn dat muizen niet tot bij je favoriete lentebloemen komen, kunt u deze lijst met knaagdierbestendige bloembollen bekijken.
 • Probeer droogtrommeldoekjes te gebruiken om muizen uit linnenkasten of opgeslagen kleding te houden.
 • Om bloembollen te beschermen, kooi ze of omring de bol met steenslag in het plantgat.
 • Wikkel boomstammen aan de basis in met boomwikkel of hardwaredoek. Verwijder dit in het voorjaar om schade aan de boom te voorkomen!
 • Probeer een ammoniumhoudend muizenwerend middel; raadpleeg uw plaatselijke tuincentrum.
 • Gebruik een humane muizenval of een klikval met pindakaas als lokaas in de buurt van muizenpaadjes. Sonische muizenafschrikmiddelen in de tuin kunnen helpen om muizen weg te houden.