Hier volgen tips over hoe je mollen in de tuin kan herkennen en hoe je er van af komt.

 

Wat zijn mollen?

Mollen zijn bodembewonende carnivoren die liever insecten eten dan tuinplanten. Hun ondergrondse tunnels kunnen echter tuin en gazon ruïneren en en een gemakkelijke toegang verlenen tot planten voor andere knaagdieren.

Wanneer je met een aanzienlijke invasie van mollen of soortgelijk ongedierte kampt, kan dat een teken van problemen zijn. Mollen zijn meestal te vinden op plaatsen waar de grond rijk is aan organisch materiaal. 

Hun aanwezigheid in ongewoon grote aantallen kan te wijten zijn aan een hoge populatie bodemplagen. Het is een waarschuwing dat het niet goed gaat met het bodemleven.

 

Hoe mollen in je tuin herkennen?

Mollen zijn verrassende kleine zoogdieren met spitse snuiten, kleine oogjes, en lichamen in de vorm van Idaho-aardappelen. Als ze zich voortbewegen zwemmen ze ondergronds, waarbij ze hun brede voorste flippers gebruiken om de grond te bewerken. 

Ze verkiezen vochtige, leemachtige grond en zijn het meest actief in de vroege ochtend of avond in de lente of herfst; ze komen ook tevoorschijn na een warme regenbui.

Mollen vertonen het onderscheidende kenmerk van een haarloze, spitse snuit. Hun kleine ogen en gehoorgangen zijn verborgen door de pels, en hebben geen uitwendige oren. Ze beschikken over zeer grote en brede voorpoten met gespreide tenen. Hun achterpoten zijn smaller en met slanke klauwen. Mollen zijn meestal ongeveer 7 centimeter lang en wegen ongeveer 110 gram.

 

Schade door mollen?

Mollen voeden zich meestal met schadelijke insecten, larven en bodemorganismen, waaronder nuttige zoals regenwormen.

In tegenstelling tot vegetarische woelmuizen, graven mollen diep. Hun tunnels zitten meestal minstens 25 centimeter onder de grond, tenzij ze de oppervlakte afspeuren op zoek naar een partner. Controleer je grond en gazon op tunnels. Molshopen zien eruit als verhoogde vulkaanvormige zwellingen in je tuin.

Tunnels of richels aan de oppervlakte wijzen ook op mollenactiviteit.

 

Hoe mollen bestrijden?

Wanneer je een hardnekkig mollenprobleem heeft, is de beste oplossing het zetten van vallen. Eerlijk gezegd is dit vaak de enige manier om van mollen af te komen. Gebruik een humane val, en laat de mollen op minstens 8 kilometer van uw huis los in een landelijk gebied, niet in de tuin van iemand anders. Zie meer details hieronder.

Het plaatsen van ultrasone apparaten of lawaaimakers in de buurt van de ren is vaak effectief.

Het bezit van een kat die graag door de bloembedden loopt, is een zeer effectief afschrikmiddel voor knaagdieren.

Mollen zijn carnivoren die zich thuis voelen in gazons die rijk zijn aan larven en insecten. Als hun voedsel is gekruid met ricinusolie, zullen ze elders gaan eten. Meng een spray van 3 delen ricinusolie op 1 deel afwasmiddel; gebruik 4 eetlepels van dit brouwsel in een liter water, en doorweek de tunnels en de ingangen.

Doop een maïskolf in dakteer en leg die in een van hun tunnels. Mollen haten de geur van teer, en je blokkeert hun ontsnapping.

Sommige lezers zeggen dat het ook werkt om gedroogd bloed, tabak, poeder van rode peper, of koffiedik bij de ingangen van de tunnels te strooien. Vergeet niet om na een regenbui opnieuw te strooien.

Veel volksremedies hebben echter geen effect op mollen, zoals het plaatsen van kauwgom, menselijke lucht, bleekwater, ammoniak of mottenballen in de buurt van de tunnels. En vergeet niet dat mollen geen pinda’s of graan eten; het zijn insecteneters.

Misschien heb je geluk met het gebruik van windkracht – het opwekken van trillingen in de grond die mollen storen en wegsturen. Een low-tech methode is bijvoorbeeld het plaatsen van windmolentjes op het gazon, of een zelfgemaakte trilplaat: Knip vinnen in de zijkanten van een bleekwaterfles en plaats die op een stok die in de grond wordt gedreven in de buurt van een mollengang.

Tenslotte zijn er ook nog afweermiddelen tegen mollen en lokaas, hoewel we dat zelf niet gebruiken. Rodenticide (rattengif) wordt verkocht in de vorm van een wormvormig lokaas; plaats het lokaas in een actieve mollengang. Een juiste plaatsing is van cruciaal belang; lees en volg alle aanwijzingen die bij het product worden geleverd.

 

Mollen vangen

Voor het zetten van vallen is er geen vergunning nodig. Plaats de vallen zo dat ze afgaan als de mollen zich in de graaftunnels verplaatsen. 

Voordat je een val plaatst, controleer of de mol actief is door er met je voet op te drukken; als de grond de volgende dag wordt opgedrukt, is de mol nog steeds actief. 

Rechte tunnels  vooral die aan de rand van een oprit of stoep, hebben de voorkeur. Als de val niet binnen twee dagen een mol vangt, verplaats de val dan.

 

Mollen voorkomen

Controleer je bodem op de aanwezigheid van ongedierte; als je veel mollen hebt, heb je misschien een overaanbod aan engerlingen en wantsen. Je kan proberen van de engerlingen af te komen met nuttige aaltjes (nematoden), maar dat hoeft niet te betekenen dat de mollen weggaan; engerlingen vormen slechts een deel van hun dieet. 

Wil je specifieke planten beschermen, graaf dan een gat van 60 à 90 cm diepte en bedek de zijkanten en bodem van het gat met gaas. Vul het gat met aarde en plant.

Ben je vastbesloten bent om bloembollen te proberen, maak dan een kleine “kooi” met  een fijnmazig  metalen gaas. Plaats er een aantal bollen in, met de wortel naar beneden en begraaf de hele kooi op de juiste diepte. Knaagdieren kunnen er niet doorheen kauwen, maar wortels en stengels kunnen er wel uit groeien. Opmerking: mollen krijgen vaak de schuld van de schade die veldmuizen aanrichten.

Lees meer over mollen en wat ze doen in jouw tuin.