Mollen kunnen jouw weelderig groene, tot in de puntjes verzorgde gazon ruïneren. De kans is groot dat je niets aardigs over ze te zeggen hebt, maar behalve dat ze graven, bieden ze ook enkele voordelen. Lees verder voor meer informatie.

 

Molshopen

Schade door mollen is te zien aan lange golven die door het gazon lopen en aan vulkaanvormige hopen aarde, molshopen genaamd, die ontstaan wanneer mollen zich onder het bodemoppervlak ingraven op zoek naar voedsel.

Je kan ook grond buiten de tunnelingangen aantreffen, terwijl mollen diepe permanente tunnels bouwen om te nestelen en te overwinteren.

 

Het leven van een mol

Mollen worden vaak aangezien voor knaagdieren, maar ze zijn niet verwant aan muizen, ratten en andere knaagdieren. Hun dieet bestaat uit insectenlarven, spinnen, regenwormen en ongedierte in het gazon, zoals naaktslakken en engerlingen. Ze eten niet bewust plantaardig materiaal.

Om aan hun hoge energiebehoefte te voldoen, eten mollen zowat 24 uur per dag. Ze verbruiken vaak het equivalent van 60-90% van hun lichaamsgewicht in één dag en kunnen daarbij tunnels van 30 meter graven.

Mollen zijn goed aangepast aan de duisternis van het ondergrondse leven. Ze zijn bijna blind, maar compenseren dat met hun scherpe reuk-, gehoor- en tastzin.

Terwijl ze door de aarde graven met hun grote, schopachtige voorpoten, worden hun kleine ogen beschermd tegen vuil door dunne membranen. Hun neusgaten zijn naar de zijkanten van hun spitse snuit gericht om verstopping te voorkomen, en ze hebben geen uitwendige oren.

 

Voordelen van mollen in jouw tuin

Het graven van tunnels door mollen belucht de grond en maakt hem los, wat de plantengroei ten goede komt.

Ze eten ongedierte in de tuin en zijn zelf een voedselbron voor vossen en andere roofdieren. Mollen krijgen vaak de schuld van het eten van bloembollen en de vlezige wortels van sierplanten, maar eekhoorns, muizen en woelmuizen zijn eigenlijk de boosdoeners.

Mollen zijn het meest actief in het vroege voorjaar; de schade neemt meestal af als de grond later in het seizoen uitdroogt. Als je in de tussentijd de heuvels en richels weg harkt, zal het gazon zich vanzelf herstellen en maak je van een molshoop geen berg.

Bekijk hoe je mollen in de tuin kunt bestrijden!