Weten hoe je tomaten ondersteboven moet telen lijkt misschien een gimmick, maar veel tuiniers geloven dat deze manier van telen de opbrengst van je tomatenplant verhoogt en ruimte bespaart.

 

Voordelen voor het ondersteboven kweken van tomaten

Zoals veel tuiniers weten, zijn tomaten eigenlijk een tros die extra steun nodig heeft tijdens de groei. Zonder ondersteuning zullen de meeste tomatenrassen langs de grond groeien, waardoor de kans op het rotten van de vruchten toeneemt voordat ze rijp zijn. Daarom moeten de meeste tomaten worden gestoken of gekooid.

Door te leren hoe je tomaten ondersteboven moet groeien, bespaar je ook een aanzienlijke hoeveelheid ruimte. Dit kan met name van belang zijn in een kleinere moestuin inrichting waar elke vierkante decimeter zorgvuldig wordt gepland. Sommige tuiniers kweken zelfs kruiden op de toppen van de vaten, waardoor de ruimte die wordt bespaard verdubbeld.

Het ondersteboven telen van tomaten kan ook de totale opbrengst per plant verhogen. Hoewel niemand precies weet waarom dit gebeurt, kunnen sommige theoretiseren dat het te maken heeft met de gecontroleerde omgeving in de emmer, die vaak een stabieler vochtigheidsniveau handhaaft.

 

Tomaten kiezen om ondersteboven te groeien

Wanneer je tomaten ondersteboven kweekt, kan je de rassen die je kiest beperken tot de rassen met kleinere vruchten. Veel tuinders geven de voorkeur aan trostomaten vanwege hun kleinere, smaakvolle vruchten. De meeste heirloom tomaten zouden een uitstekende keuze zijn voor dit project, maar gewone hybriden zullen ook werken. 

tomaten ondersteboven kweken

Hoe tomaten ondersteboven kweken?

Begin dit project met een stevige emmer. Emmers van vijf liter met een handvat zijn uitstekend geschikt voor dit soort projecten. Deze emmers worden ook gebruikt voor verf en voegmiddel, dus hou lege emmers bij voor je volgende tuinprojecten. 

Zodra je een geschikte emmer hebt, boor je een gat van twee centimeter in het midden van de bodem van de emmer. Plaats de emmer op verschillende stenen of andere voorwerpen die hem minstens zes centimeter van de grond houden terwijl je de tomatenzaailing in de emmer plant.

Voeg een deel van de grond die je gaat gebruiken toe aan de emmer. Steek de zaailing door het gat in de emmer, maar laat slechts drie centimeter van de zaailing uit de emmer hangen. De rest van de stengel moet in de emmer worden begraven. Eventuele bladeren aan het deel van de stengel van de tomatenplant dat zich in de emmer bevindt, moeten worden afgeknepen om ziekte te voorkomen.

Als de plant in de emmer is vastgezet, ga dan door met het toevoegen van aarde totdat de emmer bijna vol is, zodat er slechts een vijftal centimeter overblijft om water te geven. Je kan tijdens deze stap ook stikstofrijke compost toevoegen.

Met de geplante tomaat zaailing kan je dan de emmer ophangen. Zorg ervoor dat de gebruikte haak het gewicht van de emmer gemakkelijk kan dragen.

Geef de emmer water tot er water uit het gat in de bodem lekt. Controleer op bezinking van de grond. Als er veel water uit lekt is, kan het zijn dat je meer grond aan de emmer moet toevoegen. Als de grond op het juiste niveau is, zet dan het deksel op de emmer om zoveel mogelijk waterverlies te voorkomen.

 

Besluit

Hoewel deze techniek voor de teelt van tomaten ruimtebesparend kan zijn, werkt het misschien niet in jouw openlucht moestuin als de wind te vaak een probleem is. Je moet ook zeker zijn dat je een structuur hebt die makkelijk bestand is tegen het gewicht van de emmer plus de tomatenplant als deze bedekt is met fruit. Als je niet zeker weet of je materiaal aan deze eisen voldoet, kan je overwegen om je tomaten dit jaar toch nog even in de grond te laten groeien.