Gele vlekken uit je kleding verwijderen, is niet eenvoudig. Maar het is wel mogelijk. Kleding, vooral witte kleding, zal na een tijd vergelen. Dit kan door het zweet dat in contact komt met de stof of simpelweg door veroudering. Als de stof eenmaal vergeeld is, zal het wassen van de kleding de vlek niet meer verwijderen en moeten er andere reinigingspunten gebruikt worden.

 

Zelf gele vlekken uit kleding verwijderen

Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf gele vlekken uit kleding te verwijderen. Vaak heb je de nodige producten al bij je thuis liggen.

Zorg ervoor dat je een middel kiest die het beste bij jouw kleding past. Gebruik geen product voor lichtgekleurde kleding op donkere kleuren. Dit kan een permanente vlek op de kleding veroorzaken.

 

Huishoudelijke producten om gele vlekken uit kleding te verwijderen

Er liggen waarschijnlijk verschillende producten rond in je  huis die gebruikt kunnen worden om gele vlekken uit kleding te verwijderen. 

Zelfgemaakte producten zijn vaak net zo effectief als in de winkel gekochte producten, maar omdat zelfgemaakte producten minder goed onder controle zijn, is het ook makkelijker om blijvende schade aan de kleding te veroorzaken. Zorg ervoor dat je elk zelfgemaakt product op een onopvallende plaats test voordat je het direct op de gele vlek aanbrengt.

 

Bleekmiddel

Bleekmiddel verwijdert elke vlek van witte kleding. Je kan bleekmiddel direct op de vlek aanbrengen en laten zitten voor het wassen van de kleding of je kan het bleekmiddel in je wasmachine aanbrengen tijdens het wassen. Voeg alleen bleekmiddel toe aan de wasmachine als deze vol is met witte kleding. Aangezien bleekmiddel de kleur van kleding verwijdert, kan echter te krachtig zijn voor delicate materialen zoals zijde.

 

Mengsel van zuiveringszout, peroxide en water

Een mengsel van zuiveringszout, peroxide en water dat rechtstreeks op de gele vlek wordt aangebracht, kan je gele vlekken verwijderen. Meng gelijke delen bakpoeder, peroxide en water in een kleine container. Breng het mengsel aan op de vlek en gebruik een borstel om het mengsel in de stof te wrijven. Laat het dertig minuten tot een uur zitten, afhankelijk van de ernst van de vlek, en was het zoals gewoonlijk.

 

Tabletten voor kunstgebitten

Tabletten voor een kunstgebit kunnen gele vlekken op lichte of donkere kleding doen oplichten. Los twee tot vier prothesetabletten op in een emmer water. Zet de gekleurde kleding in het water voor acht tot twaalf uur. Verwijder de kleding en was ze zoals gewoonlijk.

 

Witte azijn en zout

Meng een half kopje witte azijn met een half kopje zout in een emmer water. Leg de kleding in het mengsel en roer minstens dertig minuten. Haal de kleding uit de emmer en was ze zoals gewoonlijk.

 

Tandpasta

Tandpasta kan direct op een gele vlek worden aangebracht om deze op te helderen. Wrijf de tandpasta met een borstel over de hele vlek totdat de vlek is opgetild. Als de vlek eenmaal is verwijderd, was je de kleding om de tandpasta te verwijderen.

 

Citroensap

Citroensap verheldert gele vlekken op witte en lichtgekleurde kleding. Breng zuiver citroensap aan op het hele vlekkengebied en laat de kleding een hele dag in de zon zitten. Zodra u de kleding naar binnen brengt, wast u deze zoals gewoonlijk met de hand of in een wasmachine om het citroensap te verwijderen.