Het verwijderen van gedroogde bloedvlekken kan een uitdaging zijn, maar veel eenvoudige behandelingen en technieken kunnen je helpen om deze roestige gekleurde vlekken uit kleding, beddengoed, bekleding, tapijt en andere stoffen te verwijderen. Terwijl er veel oude vlekken zijn die niet meer verwijderd kunnen worden, kan je gedroogde bloedvlekken effectief  verlichten of verwijderen met een beetje geduld en de juiste behandeling.

 

Over bloedvlekken

Elke bloedvlek, van een kleine kras tot een grote snee, kan snel vlekken op de stof veroorzaken. Het hemoglobine in het bloed en andere stollingsfactoren zorgen ervoor dat het snel stolt en zich bindt wanneer het wordt blootgesteld aan lucht. Hierdoor komt het snel vast te zitten aan het oppervlak waar het gemorst is. Hoewel dat stollingsvermogen ideaal is voor het genezen van verwondingen, maakt het het verwijderen van vlekken een grotere uitdaging.

 

Gemakkelijk gedroogde bloedvlekken verwijderen

Hoewel een verse bloedvlek het gemakkelijkst te verwijderen is, is het niet onmogelijk om gedroogde bloedvlekken te verwijderen.

 1. Borstel of schraap voorzichtig het gestolde bloed af dat niet stevig aan de stof vastzit. Bij tapijt of stoffering kan je het gebied stofzuigen en al een deel van het opgedroogd bloed verwijderen.
 2. Spoel het gebied met stromend koud water door de achterkant van de vlek om het bloed los te maken en op te lossen. Spoel niet door de bovenkant van de vlek, waardoor bloeddeeltjes dieper in de vezels van de stof kunnen komen. Het kan zijn dat je je stof niet onder de kraan kan houden. Probeer in dit geval de bloedvlek gewoon nat te maken met koud water.
 3. Laat de stof 10-60 minuten weken in koud water om zoveel mogelijk bloed op te lossen. Laat alleen het aangetaste gebied weken en als het water erg gekleurd wordt, vervang het dan door proper water om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt.
 4. Spoel de stof af met waterstofperoxide of maak hem schoon met een doek of een met peroxide gedrenkte handdoek om de resterende vlek op te lossen en te verwijderen. Voor milde vlekken kan dit effectief zijn om de gedroogde bloedvlek volledig te verwijderen.
 5. Als het bloed nog niet volledig is verwijderd, behandel dan de vlek met een mild bubbelbad of vloeibaar wasmiddel en werk deze voorzichtig in de vezels met een zachte tandenborstel. Vermijd harde schuurbewegingen die delicate vezels kunnen scheuren of beschadigen.
 6. Spoel de vlek af en controleer of er nog bloedvlekken aanwezig zijn. Herhaal indien nodig de vlekbehandeling totdat de vlek volledig is verwijderd.
 7. Was of reinig de stof volgens de instructies van de fabrikant.

Deze techniek is effectief voor de meeste gedroogde bloedvlekken, maar voor diepere, sterkere vlekken kan het nodig zijn de behandeling te herhalen of de vlek langer te laten weken.

 

Meer behandelingen voor bloedvlekken

Als koel water, waterstofperoxide en wasmiddel niet voldoende zijn om een bloedvlek te verwijderen, kunnen deze andere technieken effectiever zijn, afhankelijk van de grootte en de diepte van de vlek en het type stof dat wordt aangetast.

 • Behandel de vlek met een ruitenreiniger en spoel hem af in koel water voordat je hem wast.
 • Week de vlek in zout water of in de zoutoplossing die gebruikt wordt om contactlenzen te reinigen.
 • Laat de vlek enkele uren in de melk weken voordat je hem af spoelt en wast.
 • Spoel de vlek af met witte azijn voor je stof normaal te wassen.

 

Tips voor het verwijderen van bloedvlekken

Geduld is de sleutel tot het verwijderen van opgedroogde bloedvlekken. Probeer eerst de eenvoudigste reinigingstechnieken en kies dan voor meer uitgebreide maatregelen als dat nodig is. Om je stoffen te sparen en tegelijkertijd bloedvlekken te verwijderen…

 • Behandel de vlek zo snel mogelijk voordat hij de kans krijgt om zich definitief vast te zetten.
 • Vermijd het gebruik van warm water of een warmtebehandeling op bloedvlekken. Door de warmte zal de vlek zich zetten, waardoor deze niet meer te verwijderen is.
 • Test de behandeling altijd op een onopvallend deel van de stof voordat je probeert de vlek te verwijderen, vooral bij delicate stoffen.
 • Werk van de buitenste randen van de vlek naar de binnenkant om te voorkomen dat de vlek per ongeluk over een groter gebied wordt verspreid.

 

Bloedvlekken voorkomen

De beste manier om een vlek te verwijderen, inclusief bloed, is om te voorkomen dat het in de eerste plaats gebeurt. Om het risico op bloedvlekken te minimaliseren…

 • Gebruik pleisters die groot genoeg zijn en goed afdekken op snijwonden of verwondingen. Vervang ze regelmatig zodat ze niet verzadigd raken en lekken op kleding of andere oppervlakken.
 • Vermijd lichtgekleurde stoffen in de keuken, zoals tapijten, schorten of wanten, waar snijwonden en kleine verwondingen kunnen voorkomen.
 • Gebruik een wasbare matrasbeschermer om te voorkomen dat er bloed op de matras terecht komt.

Met de juiste technieken is het mogelijk om de meeste bloedvlekken te verlichten tot er nauwelijks of zelfs helemaal geen bloedvlekken meer te zien zijn. Hoewel er geen snelle manier is om bloedvlekken te verwijderen, kan je met geduld je stoffen herstellen.