Koplampen kunnen troebel worden omdat het plastic gevoelig is voor oxidatie en de ophoping van vuil. Een van de beste methoden om ze weer proper te maken, gebruikt iets wat je zelf al in huis het; tandpasta. Je koplampen reinigen met tandpasta verwijdert opgehoopt vuil en oxidatie van je koplampen.

 

1. Wat heb je nodig?

Om je koplampen schoon te maken, heb je het volgende nodig:

  • Tape om af te plakken
  • Tandpasta (een die peroxide of zuiveringszout bevat werkt het beste)
  • Zachte microvezeldoek
  • Autowax
  • Water (een spuitfles is het handigst om te gebruiken)
  • Afwasmiddel 
  • Tandenborstel
  • Spons

 

Kies de juiste tandpasta

De meeste tandpasta’s die je al hebt liggen, zullen werken als ze peroxide of zuiveringszout bevatten. Als je nog een nieuwe zoekt, raden we Colgate of een andere witmakende tandpasta. Deze tandpasta’s hebben vaak meer gruis dan niet-witmakende tandpasta’s. Kies voor pasta in plaats van gel omdat het dikker is. Als je toch kiest voor een gel, zoek dan naar een die microkorreltjes heeft, deze werken als een schuurmiddel.

 

2. Wassen

Gebruik afwasmiddel en water om de koplamp krachtig te schrobben, waarbij grote stukken vuil worden verwijderd. Veeg het licht volledig droog en zorg ervoor dat ook de zones rond het licht droog zijn.

 

3. Afplakken

Gebruik de afplaktape om de koplamp te isoleren. Dit zorgt ervoor dat je geen tandpasta op andere delen van uw voertuig krijgt. Hoewel de tandpasta waarschijnlijk niet schadelijk is voor de verf, wil je geen risico’s nemen.

 

4. Schrobben

Leg de tandpasta op een tandenborstel en begin te schrobben in kleine, cirkelvormige bewegingen. Zorg ervoor dat je de hele koplamp schrobt. Als je geen reserve tandenborstel hebt, kan je ook een doekje gebruiken. Een tandenborstel is echter het beste omdat deze je extra schrob kracht geeft. Voeg meer water en tandpasta toe indien nodig.

 

5. Spoelen

Spoel de koplamp na het grondig schrobben af met water. Zorg ervoor dat je alle tandpasta verwijdert.

 

6. Controleren en herhalen

Als al het vuil niet weg is, en de koplamp nog altijd troebel is, herhaal dan het proces.

 

7. Bescherm

Voeg autowax toe aan een schone doek en polijst de koplamp. Dit biedt bescherming tegen toekomstige vertroebeling.

 

Waarom wordt een koplamp troebel?

De koplampen zijn gemaakt van kunststof of polycarbonaat. Na verloop van tijd kan de zuurstof in de lucht de lenzen doen oxideren. Dit veroorzaakt vertroebeling en vermindert het zicht, wat onveilig is. Bovendien krijgen koplampen een film van het vuil en gruis op de weg.

 

Hoe werkt het?

Als een normaal onderdeel van het auto-onderhoud, moet je deze folie verwijderen. De reden dat tandpasta werkt op koplampen is omdat het het plastic verwijdert van de folie.

 

Kleine waarschuwing

Hoewel tandpasta relatief veilig is voor het plastiek van je koplampen, kan het nuttig zijn om dit te testen op een klein gebied voordat je je hele lens bedekt. Dit zal ervoor zorgen dat de tandpasta en het materiaal geen onvoorziene reacties veroorzaken.

 

Andere oppervlakken

Naast het gebruik van tandpasta op koplampen kan je ook tandpasta op je auto gebruiken om kleine krasjes uit te poetsen die de hele laag verf nog niet zijn doorgedrongen. Na een lichte wrijf beurt kan je met water en het microvezeldoekje je auto weer laten glanzen. Dit helpt ook op doffe plekken.