Tijm, Thymus vulgaris, is een veelgebruikt kruid en een aantrekkelijke tuinplant. De lage, struikachtige takken vormen dichte matten van kleine blaadjes. Kleine bloemaren bedekken de plant in de zomer en zorgen voor een kleurige massa in wit, lavendel of roze. Bijen en vlinders zijn dol op het kruid, net als andere nuttige insecten, waardoor het een geweldige aanwinst is voor een biologische groente-, kruiden- of bessentuin.

Net als andere kruiden uit de muntfamilie komt het oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is het sterk aromatisch. Het werd door de Grieken en Romeinen gebruikt als wierook en toegevoegd aan badwater. De Romeinen introduceerden het in Engeland, waar het nu in het wild groeit. Tijm groeit ook in Noord-Afrika en werd in de oudheid door de Egyptenaren gebruikt. Het wordt nog steeds in cosmetica gebruikt vanwege zijn zoete, doordringende geur.

 

Teeltomstandigheden voor tijm

Teelt in de volle zon op rotsachtige of zanderige grond met een goede drainage. In arme grond, het plantgebied wijzigen met organisch materiaal en scherp grit, of groeien in een verhoogd bed. De plant geeft de voorkeur aan neutrale tot alkalische grond. Zet de planten 5 cm uit elkaar.

 

Tijm kweken

Tijm is een makkelijke vaste plant, die weinig last heeft van plagen of ziekten. Vermeerder het aantal planten door ze in lagen te planten of door binnenshuis met zaad te beginnen onder een lamp. Om van stekken te kweken, doop stukjes zachte groei van 3 tot 5 centimeter in bewortelingspoeder en steek ze in vochtig zand met bodemwarmte. Vegetatieve vermeerdering zorgt ervoor dat je nieuwe planten een goede geur en smaak krijgen.

Oogst tijdens elk deel van het groeiseizoen. Om hoeveelheden te verzamelen om te drogen, oogst vroeg in het seizoen wanneer de stengels nog zacht zijn. Snoei tot 1/3 van de hoogte terug en knijp regelmatig terug om de bloei te vertragen als je bladeren wilt blijven oogsten. De planten kunnen in het midden van de zomer een tweede keer worden teruggesnoeid en dan laten rusten tot het volgende voorjaar. Mulch planten tijdens de winter.

 

Gebruik van tijm

In de keuken wordt het veel gebruikt in de Franse en Italiaanse keuken. Het is een van de kruiden in bouquet garni, samen met laurier en peterselie, gebruikt om soepen en groentegerechten op smaak te brengen. Het is ook heerlijk bij paddestoelen. De likeur Benedictine is op smaak gebracht met tijm.

In het landschap en in de tuin doet het kruid het goed tussen stapstenen en als afscheiding. Plant het in de buurt van paden en terrassen waar het zijn geur kan afgeven wanneer het geborsteld wordt. Het is een uitstekende plant voor rotstuinen en kan worden gebruikt als bodembedekker op hellingen. Het is een mooie aanvulling op containers, vooral de bonte en goudbladige variëteiten.

Tijm doet het goed in combinatie met bieslook of sieralliums en de bredere bladeren van salie.

De plant wordt medicinaal gebruikt als antisepticum, en bij hoest, hoofdpijn en darmproblemen zoals parasieten.