Kan ik gemaaid gras gebruiken als mulch in mijn tuin? Een goed gemaaid gazon is een gevoel van trots voor de huiseigenaar, maar laat wel tuinafval achter. Grasafval kan een heleboel taken vervullen in het landschap, voedingsstoffen toevoegen en jouw afvalbak leeg houden. Mulchen met gemaaid gras, op het gazon of in het tuinbed, is een aloude methode die de bodem verbetert, onkruid tegengaat en vocht vasthoudt. 

 

Gras als mulch in de tuin 

Vers of gedroogd gemaaid gras wordt vaak verzameld in de grasmaaierzak. Dit hoopje groen kan gewoon naar jouw gemeentelijke composthoop als je die hebt, of je kunt het gebruiken voor jouw landschap. Voor de echte luie tuiniers laat je de zak weg en laat je het maaisel gewoon hun werk doen in de zode. Maaisel in de tuin is eenvoudig, effectief en een van de stiekeme manieren om van afval te profiteren. 

Grasmaaiers met zakken werden populair in de jaren 1950. Maar een manier om het maaisel te gebruiken is om het op de zode te laten vallen en te composteren. Maaisel van minder dan 2,5 cm glijdt naar de wortelzone van het gras en breekt vrij snel af in de bodem. Langer maaisel kan in zakken worden gedaan of worden opgeharkt en elders worden gemulcht, omdat dit aan de oppervlakte van de grond blijft en het langer duurt voordat het composteert. 

Het gebruik van vers gemaaid gras als mulch heeft als voordeel dat het de wortelzone afkoelt, vocht vasthoudt en tot 25 procent van de voedingsstoffen die door de groei aan de bodem worden onttrokken, weer aan de bodem toevoegt. Mulchen met gemaaid gras heeft als bijkomend voordeel dat het een extra stap wegneemt van een toch al vervelende tuinklus. 

Grasmaaisel bevat veel stikstof, een macronutriënt dat alle planten nodig hebben om te groeien en te bloeien. Kan ik maaisel in mijn tuin gebruiken? Dit is een van de beste manieren om het afval te gebruiken. Het maaisel breekt snel af en voegt stikstof toe aan de grond terwijl het de porositeit (doorlaatbaarheid) verhoogt en verdamping vermindert. Je kunt vers of gedroogd maaisel gebruiken als mulch.

 

Tips voor mulchen met gemaaid gras 

Als je vers gemaaid gras als mulch gebruikt, leg dan een laag van slechts 6 mm dik. Zo kan het gras beginnen af te breken voordat het begint te stinken of te rotten. Dikkere lagen hebben de neiging om te nat te blijven en kunnen schimmel en stinkende rotting veroorzaken. Gedroogd maaisel kan dikker worden opgestapeld en is een uitstekende zijlaag voor groentegewassen. Je kunt grasmaaisel ook gebruiken om paden in de tuin af te bakenen om modder tegen te houden en onkruid te voorkomen op blootliggende stukken aarde. 

Maaisel van de late herfst tot het vroege voorjaar is uitstekend om het tuinbed op te soppen. Meng het door de grond tot een diepte van ten minste 20 cm om stikstof toe te voegen. Voor een uitgebalanceerde aanpassing van de tuingrond voeg je twee delen koolstofhoudend organisch materiaal toe voor één deel stikstof. Koolstofhoudende elementen zoals droge bladeren, zaagsel, hooi of zelfs versnipperd krantenpapier beluchten de grond zodat bacteriën zuurstof krijgen, overtollig vocht wordt voorkomen en de stikstof wordt aangevuld. 

Gedroogd grasmaaisel gemengd met twee keer zoveel gedroogd bladafval zorgt voor compost met een gezonde balans van voedingsstoffen en breekt snel af door de juiste koolstof/stikstofverhouding. De juiste verhouding voorkomt stank, schimmel, trage afbraak en warmte-retentie, terwijl je het stikstofrijke maaisel kunt gebruiken. 

In plaats van mulch, kan je ook jouw maaisel composteren.