Compost maken met gemaaid gras lijkt logisch, en dat is het ook, maar je moet wel een aantal dingen weten over het composteren van gazongras voordat je het gaat doen. Als je meer weet over het composteren van maaisel, zal jouw composthoop er beter uitzien. 

 

Wat je moet weten voordat je gras composteert 

Het eerste wat je moet weten voordat je maaisel aan jouw composthoop toevoegt, is dat je jouw maaisel niet hoeft te composteren. Het verzamelen van gemaaid gras om te composteren kan een heel karwei zijn en als je jouw gazon goed maait, is het een onnodig karwei. Als je jouw gazon op de juiste hoogte en met de juiste frequentie maait, zal het gemaaide gras op natuurlijke wijze op jouw gazon vergaan zonder dat het enige schade veroorzaakt. Door het maaisel op natuurlijke wijze te laten ontbinden, voeg je voedingsstoffen toe aan de bodem en heeft jouw gazon minder meststoffen nodig. 

Als je het maaisel wilt verwijderen, moet je meer weten over het composteerproces met maaisel. Het belangrijkste is dat je weet dat pas gemaaid gras wordt beschouwd als ‘groen’ materiaal in jouw composthoop. Een composthoop moet een goed evenwicht hebben tussen groen en bruin materiaal om goed te kunnen ontbinden, dus als je met vers gemaaid grasmaaisel composteert, moet je ervoor zorgen dat je ook bruin materiaal toevoegt, zoals droge bladeren. Maar als je jouw grasmaaisel volledig heeft laten uitdrogen voordat je het aan jouw composthoop toevoegt (het zal bruin van kleur zijn), dan wordt het beschouwd als bruin materiaal. 

Veel mensen maken zich ook zorgen over het composteren van gazongras dat met onkruidverdelger is behandeld en hoe dat hun compost zal beïnvloeden. Als je maaisel composteert, dan moet het herbicide dat legaal op jouw gazon mag worden gebruikt binnen een paar dagen zijn afgebroken en mag het geen gevaar opleveren voor andere planten die compost van dit maaisel krijgen. Maar als je maaisel gebruikt dat afkomstig is van een niet-residentiële locatie, zoals een boerderij of een golfbaan, is de kans groot dat het weken of zelfs maanden duurt voor de onkruidverdelgers die op dit maaisel zijn gebruikt, zijn afgebroken en dus een bedreiging kunnen vormen voor planten die compost ontvangen dat van dit soort maaisel is gemaakt. 

 

Hoe gras composteren 

Men zou kunnen denken dat het composteren van maaisel zo eenvoudig is als het gras gewoon op de composthoop gooien en dan weglopen. Dit is niet waar, zeker niet als het gaat om vers gemaaid gras. Omdat gras een groen materiaal is dat de neiging heeft een mat te vormen nadat het gemaaid en opgestapeld is, kan het simpelweg op jouw composthoop gooien van gemaaid gras resulteren in een trage en/of stinkende composthoop. Dit is te wijten aan het feit dat gras samengeperst en te nat kan worden, wat beluchting verhindert en leidt tot de dood van de microben die composteren mogelijk maken.

Met andere woorden, verkeerd behandeld maaisel in de composthoop kan resulteren in een verrotte, vieze bende. Als je in plaats daarvan compost maakt met gemaaid gras, zorg er dan voor dat je het gemaaide gras in de hoop mengt of draait. Dit helpt om het groene materiaal gelijkmatig over de hoop te verdelen en voorkomt dat het gras een mat vormt in de hoop. 

Grasresten composteren is een geweldige manier om de voedingsstoffen die jouw gazon verbruikt te recycleren en het broodnodige groene materiaal aan jouw composthoop toe te voegen. Nu je weet hoe je gras kunt composteren, kan je profiteren van deze overvloedige grondstof en helpen om de stortplaatsen iets minder vol te laten lopen.