Al ooit afgevraagd of witte kaarsen sneller branden dan gekleurde kaarsen? Het lijkt erop dat zo ongeveer elk element van een kaars invloed kan hebben op hoe snel ze branden, dus het is geen wonder dat mensen nieuwsgierig zijn naar de toevoeging van kleurstoffen en kaarsen.

 

Redenering achter de theorie

De meeste mensen schijnen te denken dat gewone witte kaarsen sneller branden dan kaarsen met toegevoegde kleurstoffen. De redenering achter deze theorie is dat de gewone was zuiverder is en sneller brandt dan kaarsen met toevoegingen.

Er is niets mis met deze gedachtegang, maar wanneer de proef op de som wordt genomen, branden witte kaarsen dan ook sneller dan gekleurde kaarsen?

 

Kleur maakt weinig verschil

In werkelijkheid maakt kleur weinig of geen verschil in hoe snel een kaars brandt. In feite kunnen kleurstoffen voor kaarsen een kaars in sommige gevallen heter laten branden, waardoor gekleurde kaarsen sneller branden. Dit geldt vooral voor rijk gekleurde kaarsen waaraan veel kleurstof is toegevoegd.

Over het algemeen wordt er zo weinig kleurstof gebruikt bij het maken van kaarsen, dat het de brandtijd helemaal niet veel beïnvloedt. Er is slechts een kleine hoeveelheid kleurstof nodig om zuiver witte was om te toveren in heldere, levendige kleuren.

Branden witte kaarsen sneller dan gekleurde kaarsen – Het bewijs

Het onderwerp van witte kaarsen versus gekleurde kaarsen is een populair onderwerp voor wetenschapsbeurs-projecten van schoolkinderen. Bijna al deze projecten beginnen met de hypothese dat de witte kaars het snelst zal branden, maar dat is nooit het geval. Hier zijn enkele links die de resultaten van dergelijke experimenten laten zien:

  • Poster.4teachers – Dit is een illustratie van het eigenlijke project met resultaten, waarin de student ontdekte dat rode kaarsen het snelst branden.
  • All-Science-Fair-Projects – Hier is een zeer goed gepland en uitgevoerd experiment met vijf verschillende kleuren kaarsen. Deze leerling ontdekte dat haar gele kaarsen het snelst brandden.

 

Belangrijkste factoren in de snelheid van het branden van kaarsen

Zoals je kan zien, speelt kleur geen grote rol in hoe lang een kaars brandt. Er zijn vele andere elementen bij het maken van kaarsen die de tijd die een kaars nodig heeft om op te branden, zullen versnellen of vertragen.

 

Lont

De belangrijkste factor voor de brandtijd is de lont van de kaars. Bredere of dikkere lonten zullen veel sneller branden dan dunne, en het materiaal waarvan de lont is gemaakt kan ook een impact hebben.

Toch is het belangrijk de juiste lont voor uw kaarsenproject te kiezen. Grote kaarsen met heel dunne lonten branden ongelijkmatig en je loopt het risico dat de vlam wordt overstemd door samengeklonterde was.

 

Kaarsvet

Verschillende soorten kaarsvet branden bij verschillende temperaturen. In het algemeen geldt: hoe harder de was, hoe langer de brandtijd. Sojawas is bijvoorbeeld een zachtere basis voor het maken van kaarsen, en deze kaarsen zullen sneller branden dan die van bijenwas of paraffine.

 

Andere elementen

  • Andere elementen die van invloed kunnen zijn op de brandtijd van een kaars zijn
  • Toevoegingen, zoals wasverharders
  • Het branden van de kaars in tochtige ruimtes
  • De leeftijd van de kaars, want oudere kaarsen hebben de neiging uit te drogen
  • Overmatig parfumeren

 

Gecontroleerde omstandigheden

Als je alle andere factoren in overweging neemt die bepalen hoe lang een kaars brandt, zou je geneigd kunnen zijn om de bovengenoemde wetenschappelijke experimenten te verwerpen. Aangezien alles, van de lont tot het kaarsvet, bijdraagt tot de brandtijd, hadden deze experimenten misschien met al deze factoren rekening moeten houden.

De kinderen die de experimenten uitvoerden, gebruikten kaarsen van hetzelfde merk en dezelfde grootte voor hun tests. Het zou voor de hand liggen dat een kaarsenfabrikant standaardmaterialen zou gebruiken om deze kaarsen te maken, met als enige verschil dat er kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Daarom zijn de experimenten waarschijnlijk correct.

 

Probeer het zelf

Als je de theorie zelf wilt testen, of kinderen het als een leuk wetenschappelijk project wilt laten uitvoeren, is het eenvoudig op te zetten. Wil je echt controle over de materialen hebben, maak de kaarsen dan zelf, zodat het enige verschil tussen de kaarsen de toegevoegde kleur is.