Orchideeën zijn een van de meest geteelde kamerplanten. Mits ze in de juiste omstandigheden groeien, is het niet moeilijk om te leren hoe je met orchideeën moet verzorgen. Lees verder om tips te krijgen voor de verzorging van orchideeën binnenshuis. 

 

Hoe verzorg je een orchidee? 

Het verzorgen van binnenhuis orchideeën is eenvoudig als je eenmaal hebt geleerd hoe je ze op de juiste manier moet kweken. Deze interessante bloemen zijn te vinden in verschillende kleuren en maten, afhankelijk van de soort. Ze vormen een uitstekende accent voor bijna elk interieur. Orchideeën hebben weinig verzorging nodig zodra aan al hun basisbehoeften is voldaan, zoals licht, temperatuur en luchtvochtigheid. 

 

Tips om orchideeën te kweken

De meeste orchideeën hebben behoefte aan vochtige, goed afwaterende omstandigheden. Er zijn verschillende soorten groeimedia die gebruikt kunnen worden met orchideeën – rood hout of dennenbast, sphagnum veenmos, rotsen, kurk, houtskool, zand, potgrond, enz. Een basismix voor het kweken van orchideeën bestaat uit grof perliet, dennenbast en sphagnum mos. Je kunt ook houtskool toevoegen, maar dit is optioneel. 

Over het algemeen is de kwaliteit van de schors die je nodig hebt afhankelijk van het soort orchidee dat wordt gekweekt. Zo worden phalaenopsis-orchideeën meestal gekweekt in grove schors, cattleya’s in middelgrote schors en jonge orchideeën groeien het best in fijne schors. 

Orchideeën moeten ondiep worden geplant. Plaats orchideeën in een raam of kamer naar het oosten of zuiden. Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht. Onvoldoende licht resulteert in een slechte bloei. Te veel licht kan leiden tot bladverbranding. 

Ook de temperatuur is belangrijk voor de verzorging van de orchideeën binnenshuis. Hoewel orchideeën gedurende hun normale groeiseizoen koudere of warmere temperaturen verdragen, moeten ze ‘s nachts ongeveer 15 graden koeler zijn dan overdag om voldoende te kunnen bloeien.

 

orchidee in huis

Verzorging van orchideeën binnenshuis

Orchideeën hebben ruimschoots water nodig, maar moeten tussen de besproeiingen door wel wat kunnen uitdrogen. Een manier om te controleren of er water wordt gegeven is door je vinger ongeveer twee centimeter in de potgrond te steken. Als het droog is, geef het dan wat water, anders laat je het maar zitten. 

Ook binnenshuis hebben orchideeën voldoende vochtigheid nodig, zo’n vijftig tot zeventig procent. Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Plaats een met water gevulde schotel of bak met kiezelstenen onder de planten, vernevel de planten dagelijks, of gebruik een luchtbevochtiger. 

Geef de orchideeën wekelijks of tweewekelijks extra meststoffen terwijl ze nieuwe groei produceren en verminder ze tot maandelijkse of tweemaandelijkse intervallen zodra ze volwassen zijn. Stop ermee zodra de planten in rust gaan. 

Aanvullende verzorgingstips voor orchideeën zijn onder andere verpotten, wat normaal gesproken om het jaar gebeurt. Als jouw orchideeën plotseling stoppen met bloeien, maar wel geschikt licht, temperatuur en luchtvochtigheid hebben, dan kan verpotten noodzakelijk zijn. 

Houd ook een oogje in het zeil voor tekenen van ongedierte of ziekte. Orchideeën worden af en toe aangetast door wolluis, schildluis en bladluizen. Deze kunnen meestal worden afgewassen of behandeld met insectendodende zeep.