Bladverbranding is een niet-infectieuze, fysiologische aandoening die wordt veroorzaakt door ongunstige milieu situaties. Het wordt niet veroorzaakt door schimmels, bacteriën of virussen. 

Het probleem kan op bijna elke plant verschijnen als de weersomstandigheden gunstig zijn, zoals hoge temperaturen, droge wind en een lage bodemvochtigheid. Wanneer grote hoeveelheden water verdampen van blad oppervlakken, zijn de plantenwortels niet in staat om voldoende water te leveren om het transpiratieverlies te compenseren. Hierdoor sterft het bladweefsel af. 

Jonge bomen of bomen die al in stress verkeren door insectenplagen, ziekten of andere factoren zijn vatbaarder dan bomen die krachtig en in goede conditie groeien. Planten die gevoelig zijn voor bladverbranding zijn onder andere Japanse esdoorn, Noorse esdoorn, suikeresdoorn, beuk, es, eik, linde, berk, alpenbes, paardenkastanje, witte den, rododendron, viburnum, en bloeiend kornoelje.

 

Symptomen

De symptomen kunnen verschillen tussen de plantensoorten, maar het verschijnt meestal in juli en augustus als een vergeling tussen de bladnerven en langs de bladranden, en een bruine kleur op de uiteinden van de bladeren. Omdat deze bladdelen als laatste worden voorzien van water uit de wortels, worden ze meestal als eerste aangetast. 

Dood weefsel dat bruin wordt, verschijnt vaak zonder enige voorafgaande vergeling, die zich uitstrekt tot in het blad tussen de nerven. Hele bladeren kunnen omkrullen en verwelken als het blad ernstig verschroeit. Geschroeide bladeren zijn meestal overvloedig aanwezig aan de kant van de plant die het meest is blootgesteld aan de heersende wind en sterk zonlicht. Bladeren aan dezelfde tak vertonen vaak vergelijkbare symptomen, maar een hele plant kan niet gelijkmatig worden aangetast.

Op vernauwde bladeren, zoals arborvitae, hemlock, dennen, sparren en taxus, begint de bladverschroeiing vanaf de naaldpunt naar binnen toe te gaan. Als de naald ernstig is, kan de helft of zelfs de hele naald bruin worden. Verschroeiingen kunnen in de winter ontstaan door uitdrogende wind als de grond nog bevroren is, maar ook tijdens warme, droge zomers.

 

bladverbranding symptomen

Oorzaken

Bladverbranding is een aandoening en geen oorzaak. Symptomen treden op wanneer één of meer ongunstige factoren de plant aantasten. In sommige gevallen is het gewoon een teken dat een bepaalde plant niet geschikt is voor zijn blootstelling of de plaats waar hij groeit. 

Langdurige hoge temperaturen, hete, uitdrogende winden en weinig neerslag zijn de meest voorkomende redenen voor bladverbranding. Minder voor de hand liggende oorzaken voor bladverbranding zijn beschadigde wortels, zoals bij bouw of recente verplantingen, bodemverdichting, beperkte wortelruimte, slechte drainage, omtrekkende wortels, een tekort aan voedingsstoffen en hoge concentraties dooizout, meststoffen of chemicaliën. 

Ziekte- of insectenschade aan het wortelstelsel van een plant kan leiden tot een onbalans in het water tussen de bladeren en de wortels. Verwelkingsziekten, zoals verticillium verwelking, tasten de watergeleidende vaten in de plant aan, waardoor soms de omstandigheden voor verschroeiing ontstaan.

 

Hoe bladverbranding behandelen?

Bladverbranding alleen is onvoldoende om een verder gezonde plant te doden. Een goede behandeling hangt af van de oorzaak van de verschroeiingssymptomen; goede teeltpraktijken die de algemene gezondheid van de plant verbeteren en een goede wortelgroei bevorderen, zullen de kans op bladverbranding verminderen.

  • Bij droog weer over een langere periode moeten de planten om de 10 tot 14 dagen diep extra water krijgen. Pas geplante bomen en struiken moeten om de 7 tot 10 dagen water krijgen. Een langzame doordrenking van de grond is het meest effectief.
  • Bewaar het vochtgehalte van de bodem door planten te mulchen met een organische mulchdiepte van 7 cm tot 10 cm, zoals houtsnippers, bladschimmel of schors. Omdat mulch water van het oppervlak absorbeert, zorg er dan voor dat het water goed doordringt in de bodem.
  • Breng meststoffen aan in het vroege voorjaar of de late herfst, na de het vallen van de bladeren, om de kans op wortelschade te minimaliseren. Geef altijd goed water. Vermijd bemesting in de zomer als de grond droger is.
  • Houd meststoffen voor de tuin buiten de druiplijn van bomen en struiken.
  • Snoei dode, zieke of kruisende takken om de hoeveelheid loof te verminderen die het wortelstelsel moet ondersteunen.
  • Als de oorzaak van bladverbranding chemisch letsel is, kan het herstel in sommige gevallen minimaal zijn. Als het vermoeden bestaat dat er strooizout of kunstmestverbranding is, kan uitspoeling van de grond met langzaam druppelend water gedurende 24 uur helpen bij het herstel.