De verzorging van de Japanse esdoorn begint met zorgvuldige aandacht voor de plantplaats, de bodem en het beschikbare water in de omgeving. Deze prachtige bomen kunnen een landschap vele jaren sierlijk maken. Met de juiste zorg kunnen Japanse esdoorns uitgroeien tot je favoriete landschapsaccent. Onder de vele soorten esdoorns die te koop zijn, zijn Japanse esdoorns een van de meest aangename en sierlijke esdoorns en zijn geweldig voor kleinere tuinen.

 

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorns (Acer palmatum) komen oorspronkelijk uit Japan, China en Korea en worden al eeuwenlang gekweekt in een van hun prachtige tuinen. Met meer dan 1.000 cultivars zijn de Japanse esdoorns verkrijgbaar in een groot aantal verschillende kleuren, maten en soorten.

De meeste esdoorns hebben vijf lobben of punten op de bladeren, maar Japanse esdoorns kunnen vijf, zes of zeven lobben hebben. De bladkleuren variëren van licht, delicaat groen tot een rijke, donkere bordeauxrode, bijna paarse kleur.

Japanse esdoorns blijven aan de kleinere kant in de esdoornfamilie. Een typische Japanse esdoorn heeft veel slanke stammen, waarbij de takken uit de stam omhoog komen en een natuurlijke koepel of ronde vormen. Ze kunnen voorichtig gesnoeid worden, maar zijn vaak op hun best wanneer ze met rust worden gelaten.

 

Verzorging Japanse esdoorn 

Japanse esdoorns zijn meestal erg winterhard en worden zelden geplaagd door ziekten. Wanneer je rekening houdt met de volgende zaken kan jij je eigen gezonde, robuuste Japanse esdoorn planten en verzorgen.

Waar groeien Japanse esdoorns?

Veel Japanse esdoorns groeien voornamelijk in dichte bosse, verscholen onder grotere bomen in de volle tot gedeeltelijke schaduw, maar anderen geven de voorkeur aan de zon. Je kunt met succes Japanse esdoorns laten groeien in de volle zon of met wat schaduw, maar vraag eerst na bij je tuincentrum om er zeker van te zijn dat de variëteit die je op het oog hebt goed gedijt in jouw specifieke omstandigheden.

Beste bodem voor Japanse esdoorns

Japanse esdoorns verdragen veel verschillende bodemomstandigheden. Ze kunnen worden gekweekt in klei, zandleem en alles wat daartussen ligt. Ze vinden het niet erg als de grond licht zuur of alkalisch is en hebben de neiging om vergevingsgezind te zijn als de pH-waarde van de grond niet helemaal goed is. Ze houden er echter niet van dat hun wortels de hele tijd nat zijn, dus een goed gedraineerde grond is een must. Voordat je je Japanse esdoorn plant, voeg je best compost toe aan de grond. Boomschors die over het bodemoppervlak wordt verspreid, helpt bij het vasthouden van vocht in droogtegevoelige gebieden.

 

Japanse esdoorns snoeien

De meest gestelde vragen over Japanse esdoorns, gaan over het snoeien. De meeste mensen snoeien liever een paar takken van de Japanse esdoorn om deze vorm te geven. Ieder jaar een klein beetje snoeien, is beter dan de boom te laten groeien en plots een grote snoeibeurt te doen. Experts adviseren om de boom zo lang mogelijk met rust te laten. Wanneer je te veel takken wegsnoeit bij een jonge boom, is de kans groot dat je de takken wegsnijd die je boom net zijn mooie vorm ging geven. De magere nieuwe takken van jonge bomen moeten zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Kijk hoe ze zich ontwikkelen en als je nog steeds niet tevreden bent met de vorm, snoei dan voorzichtig een paar takken weg.

Wanneer japanse esdoorn snoeien?

Japanse esdoorns kan je op elk moment van het jaar snoeien, maar in de winter is het eigenlijk het beste moment. Met alleen de kale takken die overblijven, is het makkelijker om te zien welke takken gesnoeid moeten worden en welke je moet houden.

 

Ziekten en plagen van Japanse esdoorns

Hoewel Japanse esdoorns zeer winterhard zijn, kunnen ze bezwijken onder allerlei insectenplagen. De meest voorkomende boosdoeners zijn bladluizen. Bladluizen kunnen worden bestreden met sprays of organisch door het gebruik van prooi-insecten, zoals lieveheersbeestjes. Andere ziekten die de Japanse esdoorn kunnen aantasten kan ook komen van uitdroging. Droogte heeft de neiging om bomen te verzwakken en ze vatbaarder te maken voor insectenplagen, dus zorg ervoor dat bomen tijdens droge periodes genoeg water krijgen.

Met zoveel prachtige soorten om uit te kiezen, is er zeker een Japanse esdoorn voor jou. En omdat Japanse esdoorn verzorgen zo eenvoudig is, is het gemakkelijk te begrijpen waarom deze boom populair is bij tuiniers.