Weinig dingen vallen meer op in een landschap dan een gezonde, fel rode Japanse esdoorn. Deze sier esdoorns worden gewaardeerd om hun mooie bladeren, hun verkleinde omvang en hun uitstraling als middelpunt voor tuinbeplanting. Japanse esdoorns zien er misschien delicaat uit, met hun kantachtige, rode bladeren en kronkelende takken, maar ze zijn eigenlijk behoorlijk veerkrachtig. Het onderhoud van een Japanse esdoorn vergt niet al te veel werk, maar soms kunnen de omstandigheden niet mee zitten. Is jouw Japanse esdoorn stervende? Stel dan snel een diagnose en pak het probleem op tijd aan.

 

Stap 1

Zoek naar bladverbranding, waardoor de uiteinden van de bladeren krullen en bruin worden en uiteindelijk de boom zullen doden. Als bladverbranding het probleem is, plaats dan hogere planten in de buurt zodat de Japanse esdoorn wat minder zon krijgt. 

 

Stap 2

Draai de bladeren om en controleer de onderkant op insecten zoals bladluizen, die graag op Japanse esdoorns kauwen. Als je ze vindt, besproei dan de bladeren met een spuitflesje vol water vermengd met een theelepel vaatwasmiddel om ze af te schrikken. Breng dit mengsel opnieuw aan na een zware regenbui.

 

Stap 3

Controleer de bodemgesteldheid en zorg ervoor dat de bodem goed afvoert. Je Japanse esdoorn kan sterven van wortelrot, of “natte voeten”. Verander de grond door een deel turf en een deel zand in een de bovengrond te graven tot de grond goed afvoert als je er water op giet. Maak de grond wat los met een tuinschep om deze luchtig te houden.

 

Stap 4

Strooi een paar snufjes korrelige meststof rond de basis van de boom, en geef het de komende weken wat water. Zorg ervoor dat je dit in de zomer doet, niet in de herfst, want je wilt de boom niet stimuleren om net voor de winter te groeien.

 

Stap 5

Gebruik een snoeischaar om dood hout of dode takken in de herfst weg te knippen om de luchtcirculatie door de boom te verhogen en te voorkomen dat er schimmels ontstaan. Snijdt takken een halve centimeter van de stam af om te voorkomen dat de schors van de stam wordt beschadigd terwijl deze verzwakt is.