We hebben het allemaal al meegemaakt. Terwijl je probeert de tassen, dozen en het speelgoed van je kind in je armen te balanceren, neem je een tuimeling en schraap je knieën. Ook al ben je een professional in het oprapen van jezelf, de bloedvlekken op je broekspijp laten anders zien. Het schoonmaken van je wond – ook al is die maar miniem – moet altijd je eerste zorg zijn, maar dan is het tijd om de bloedvlek op je kledij aan te pakken, vooral als die nog vers is.

 

Draag je wit? Geen zorgen. Ook met witte kledij kun je de volgende stappen volgen. Het enige addertje onder het gras: controleer de labels op je kleding om er zeker van te zijn dat het bleekmiddel (de vlekkenverwijderaar) de stof niet verkleurt of verpest. En terwijl iedereen altijd op zoek is naar het nieuwste huismiddel om van vlekken af te komen (denk aan: azijn, zuiveringszout of tandpasta), is het vaak beter om vast te houden aan wat wel werkt. Daarom bestaat deze eenvoudige stap-voor-stap handleiding over de beste manier om vers en gedroogd bloed te verwijderen.

 

Hoe krijg je bloed uit kleren?

Zoals de meeste andere vlekken is bloed het gemakkelijkst te verwijderen als het vers is. Bloed op jouw kleding? Ga naar je medicijnkastje en wasruimte om voorraden te verzamelen, en ga aan de slag door deze handleiding te volgen.

  1. Week de vlek zo snel mogelijk in koud water. Als de vlek super vers is, plaats hem dan onder koud stromend water om zoveel mogelijk bloed weg te spoelen. 
  2. Als de vlek vers is, druk de vlek aan met waterstofperoxide of wrijf de zeep in de vlek en schrob hem met de hand in koud water.
  3. Breng een voorbehandelingsmiddel voor het wassen aan of wrijf vloeibaar wasmiddel in. Was de resterende vlek in warm water met een stofvrij bleekmiddel totdat de vlek verdwenen is.
  4. Doe het kledingstuk niet in de droger totdat de vlek volledig is verdwenen.

 

Hoe krijg je opgedroogd bloed uit de kleding?

Alleen omdat je wachtte om een oude bloedvlek te verwijderen, betekent niet dat alle hoop verloren is. In plaats daarvan heb je gewoon een beetje geduld nodig en een zwaardere vlekkenverwijderaar.

  1. Laat het kledingstuk vooraf weken in een mengsel van koud water en wasmiddel of vlekkenverwijderaar zoals de HG Vlekkenspray of de Vanish Spray.
  2. Voorbehandeling en wasserette met een stof veilig bleekmiddel. (dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de ernst van de vlek).
  3. Als dit niet werkt, meng dan 1 kwart water met 1 theelepel wasmiddel en 1 eetlepel ammoniak, en behandel de vlek.