Gedetailleerde instructies voor het snoeien van fruitbomen kunnen beginnende tuiniers helpen bij een van de belangrijkste taken bij het fruit kweken. Snoeien maakt een boom visueel aantrekkelijk, helpt zonlicht om nieuw fruit te bereiken en kan helpen om de grootte van het fruit te vergroten. Als je weet wanneer en hoe je je boom moet snoeien, kan dat helpen om je fruitbomen gezond te houden en jaar na jaar vruchten te dragen.

Snoeitechnieken

Er zijn voornamelijk drie soorten snoeitechnieken die gebruikt worden bij het snoeien van fruitbomen. Ze dienen elk een ander doel.

Uitdunnen

Het uitdunnen houdt in dat de hele tak wordt weggehaald. Ongewenste takken, zowel gezonde als zieke, worden afgesneden. Idealiter bevorderen ze geen nieuwe groei onder de snede; daarom wordt de snede zo dicht mogelijk bij de oorsprong van de tak gedaan.

Top snijden 

Bij nieuwe takken worden meestal de toppen gesnoeid zodat de tak sterker wordt en de knoppen onder de snede gestimuleerd worden om als nieuwe takken te groeien. Deze snede wordt niet alleen gebruikt om de vertakking te bevorderen, maar ook om de boom binnen de gewenste grootte te houden.

Zaagsnede

Zaagsneden worden vooral gebruikt op sterk groeiende verticale takken die het midden van de boom kunnen verstoren. Ze worden diep ingezaagd tot de onderste takken die er uit voortkomen en naar buiten groeien.

 

Snoeigereedschap

Het afsnijden van een tak, of die nu nieuw of oud, dun of dik is, is hard voor je boom. Open wonden kunnen infecties veroorzaken. Het trauma van het snoeien moet zoveel mogelijk worden beperkt door het gebruik van het juiste gereedschap. Zo moet je materiaal zeer scherp zijn om de schade aan de bast minimaal te houden zodat het sneller kan genezen. Doffe messen verbrijzelen de tak, waardoor de boom onnodig wordt beschadigd.

Desinfecteer je gereedschap vóór het snoeien. Na het snoeien van zieke takken moeten ze opnieuw gedesinfecteer worden om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Essentiële gereedschappen

 • De handmatige heggenschaar is handig voor het maken van precisiesnedes. 
 • De takkenschaar wordt gebruikt om kleinere takken te knippen. De meeste fruitbomen, waaronder appel-, peren- en perzikbomen, hebben deze nodig voor het snoeien.
 • Telescopische heggenscharen kunnen gebruikt worden voor het knippen van takken die buiten het bereik van de boom vallen. Hoewel ze moeilijk te hanteren en te manoeuvreren zijn, zijn de telescopische heggenscharen nodig voor de meeste snoeiwerkzaamheden aan fruitbomen. Indien je liever zonder werkt, kan je een ladder gebruiken. Let wel op dat het op een ladder soms ook moeilijk manoeuvreren is en het bij meer takken die meer inspanning vereisen het vaak moeilijker is om stabiel en precies te blijven.
 • Een snoeizaag is essentieel voor het afzagen van takken die dikker zijn dan twee centimeter. 

 

Hoe jonge bomen snoeien

Fruitbomen worden vanaf het eerste jaar van aanplant gesnoeid. Het doel is om de boom op de gewenste hoogte te laten vertakken, of alleen goede beugels te laten groeien als hij al meerdere takken heeft. Bijna alle fruitbomen volgen in de eerste drie jaar hetzelfde patroon.

Eerste jaar

Snijdt takken van een pas geplante jonge boom bij 75 cm tot 90 cm grond af. Maak de snede een halve centimeter boven een goede knop op deze hoogte. Bij fruitbomen hoog van de grond dragen, strip de onderste takken en de takken die verticaal te dicht bij elkaar groeien. Zaag deze gelijk met de hoofdstam.

Tweede jaar

Kies drie tot vijf gezonde, goed gespreide takken die naar buiten groeien in verschillende richtingen. Dit zullen de belangrijkste botten van de boom zijn. Verwijder alle andere, en snijd ze weer gelijk met de stam.

Derde jaar

De belangrijkste takken hebben ondertussen zijtakken ontwikkeld. Verwijder alle takken, op een paar gezonde, verspreide takken per hoofdtak na.

Na het derde jaar kunnen de snoeipatronen en -seizoenen per fruitboom verschillen. Het doel is om de boom te helpen het fruit in een zo groot mogelijke hoeveelheid te produceren. Bomen die niet worden gesnoeid, kunnen de productie van vruchten vertragen en in sommige gevallen voor overmatige productie van ondermaatse vruchten zorgen.

fruitbomen snoeien

 

Hoe snoeien volgens de groeiperiode

Verschillende fruitbomen zullen op verschillende tijdstippen in het seizoen gesnoeid moeten worden.

Slapend snoeien

Dit is het belangrijkste snoeiseizoen voor de vruchtdracht in het volgende seizoen. Het is veel gemakkelijker om te zien wat je snoeit als een plant slapend is. Op dit moment snoeien, voorkomt nieuwe groei tot het voorjaar.  Zo kan de energie gericht worden op de bloei en de daaropvolgende vruchtproductie.

Basissnoeiwijze

 1. Verwijder dode of zieke takken gelijk met de hoofdstam waaruit ze ontstaan.
 2. Gebruik een zaagsnede om takken die elkaar kruisen te verwijderen, omdat hun constante wrijving de bast kan beschadigen en infecties kan veroorzaken.
 3. Snij takken af die in het midden van de boom groeien; ze voorkomen dat het zonlicht het midden van de boom bereikt en verminderen de luchtcirculatie die ziekten en rot helpt tegen te gaan.
 4. Verkort de groei van het voorgaande jaar met ongeveer een derde om de ontwikkeling van nieuwe takken en vruchtbare sporen te stimuleren.
 5. Snoei de hoofdtakken wanneer de boom al de gewenste grootte heeft bereikt.
 6. Snoei de zijtakken en laat slechts vijf tot zes knoppen over.

Vrijstaande appel- en perenbomen

Vrijstaande appel- en perenbomen zijn voorbeelden van fruitbomen die baat hebben bij slapend snoeien. Het doel van de eerste jaren van de snoei is het creëren van een open bokaalvorm met vier tot vijf hoofdtakken. Zodra deze basis er is, kunnen de bomen de daaropvolgende jaren gesnoeid worden in functie van vruchtproductie. 

Na de oogst snoeien

Hoewel lang werd gedacht dat sluimerende snoei het beste is voor alle loofbomen, lijkt het er nu op dat na de snoei na de oogst, oftewel de zomersnoei, beter is voor sommige soorten fruitbomen – met name voor steenvruchten. Snoeien na de oogst helpt om sneller te genezen en vermindert het risico op een schimmel- of bacteriële infectie. Hieronder staan enkele veel voorkomende fruitbomen die baat hebben bij snoeien na de oogst.

Kersenbomen

Kersen dragen vruchten op takken die één jaar oud zijn als op veel oudere takken. Het doel van het snoeien is om een evenwicht te behouden tussen oude groei en de vorming van nieuwe takken.

 1. Snij alle zieke en zwakke zijtakken gelijk met de hoofdtakken af.
 2. Verwijder één op de vier oude vruchttakken om de groei van nieuwe takken te bevorderen.

Perziken en Nectarines

Vrijstaande perziken en nectarines worden gekweekt in een vierstammige Spaanse vaasvorm, waarbij de takken van de zijkanten naar buiten komen in een mooie ronde vorm. Ze dragen enkel vruchten op takken die één jaar oud zijn.

 1. Snij zieke en zwakke takken weg dicht bij de 4 hoofdstammen.
 2. Verwijder elke tak die al vruchten heeft gedragen.
 3. Verwijder de takken die voorkomen dat er zonlicht op de takken van een jaar oud valt. Deze zullen bij gebrek aan zonlicht afsterven.

Pruimenbomen

Pruimenbomen worden gekweekt met een centrale stam die op regelmatige afstanden zijtakken krijgt. De vruchten groeien op de uitlopers van de oudere takken. Als je takken die ouder zijn dan twee jaar afsnijdt, ontstaat alleen een krachtige vegetatieve groei. Daarom worden ze zeer licht gesnoeid.

 1. In de zomer worden krachtige rechtopstaande scheuten verwijderd.
 2. Het licht uitdunnen van de uitlopers kan in het vroege voorjaar gedaan worden om te voorkomen dat het te druk wordt.

Getrainde appel- en perenbomen

Appel- en perenbomen die getraind zijn als leibomen, waaiers of cordons worden ook in de zomer gesnoeid. Het snoeivenster is kort en bevindt zich tussen eind augustus en begin september. Het doel is om meer zonlicht op de rijpende vruchten toe te laten en zo te zorgen voor een goede oogst in het komende jaar.

 1. Snij elke krachtige scheut af die rechtopstaand uit een stam groeit.
 2. Nieuwe scheuten die meer dan acht centimeter lang zijn en uit een hoofdstam groeien, hebben een cluster van bladeren aan de basis. Knip deze scheuten drie bladeren af boven de bladtros.
 3. Verdun nieuwe overvolle scheuten die minder dan acht centimeter lang zijn, maar laat ze met rust als ze op gelijke afstand van elkaar staan, want het zijn vruchtbare sporen.
 4. Als er nieuwe scheuten uit de onderstammen groeien, snijd ze dan terug tot één blad boven de bladtros.

 

Tips voor het snoeien van fruitbomen

Houd deze snoeitips altijd in gedachten:

 1. Snoei altijd net boven een gezonde knop die naar buiten gericht is. Snoei nooit naar binnen of naar boven. 
 2. De snede moet altijd van de knop weggaan.
 3. Gebruik altijd scherp gereedschap zodat de tak niet wordt verpletterd.
 4. Snoei altijd dicht bij het punt van de vertakking, maar zorg ervoor dat de kleine knobbel bij de vork intact blijft. Dit voorkomt dat infecties op de plaats van de snede de rest van de plant aantasten.
 5. Knip grote takken in drie stappen. Verwijder eerst het grootste deel van de tak. Maak vervolgens een ondersnijding in de buurt van het gewenste punt om te voorkomen dat de schors scheurt. Zaag hem ten slotte van bovenaf af, zodat de snede schuin van de vork afloopt.
 6. Verwijder niet meer dan een derde in één snoeibeurt.

 

Redenen om goed te snoeien

Goed gesnoeide en getrainde fruitbomen zijn een pluspunt omdat ze constant fruit van goede kwaliteit produceren en gezond en vrij van ziekten en breuken blijven. Fruitbomen worden jaar na jaar gesnoeid om een of meer van de volgende redenen:

 • Stimuleren van nieuwe groei van potentiële vruchtdragende takken
 • Het zonlicht gezonde, vruchtdragende takken laten bereiken.
 • Steun voor de productie van bloemen en vruchten
 • De boom vrij houden van zwakke takken die de boom kunnen scheuren en bederven
 • Dode en zieke takken verwijderen
 • De grootte van de boom in toom houden

 

Fruitbomen laten snoeien bij aankoop

Wanneer je nieuwe bomen van een kwekerij koopt, vraag dan om de bomen te snoeien voor de aankoop. Dit kan soms iets meer kosten, maar het zal je tijd besparen bij het planten van je nieuwe bomen. Als de bomen al gesnoeid zijn, is er tot volgend jaar geen extra snoei nodig.