Graslelie (Chlorophytum comosum) is een veel voorkomende kamerplant. Ze vormen een uitstekende aanvulling op hangende manden met hun lang, lintachtig gebladerte en overhangende stengels die over de randen lopen. Om deze planten er op hun best te laten uitzien, is het af en toe wel nodig om de bladeren te snoeien. 

 

Snoeien van graslelie bladeren 

Bij de juiste groeicondities kunnen graslelies zowel in diameter als in lengte tot 80 cm tot 90 cm reiken. Hierdoor hebben graslelies baat bij een occasionele snoeibeurt. Dit gebeurt normaal gesproken in het voorjaar, of in de meeste gevallen in de zomer. 

Het snoeien van graslelies houdt ze op een meer wenselijke en beheersbare grootte en verjongt hun algehele gezondheid en kracht. Bovendien, hoe meer bloemen de plant produceert, hoe meer de plant meststof en water nodig heeft, omdat dit veel van zijn energie verbruikt. Daarom moeten de bloemen ook worden verwijderd. Deze kunnen dan in vochtige grond of water worden geplaatst om extra planten te maken, die binnen enkele weken wortelen. 

 

Hoe graslelie snoeien

Al je je graslelie gaat snoeien, snoei je best aan de basis van de plant. Gebruik bij het snoeien van graslelies altijd een scherpe snoeischaar of gewone schaar. Verwijder alle verkleurde, zieke of dode bladeren wanneer dat nodig is. 

Bij overgroeide of in pot gebonden planten kan het nodig zijn om naast het snoeien ook te verpotten. Verpot na het snoeien de graslelie, zodat deze ook een goede wortelsnoei heeft voordat hij weer in de pot met verse grond wordt gezet. Over het algemeen is het een goed idee om minstens één keer per jaar te snoeien.

 

Graslelie met bruine toppen

Af en toe kan het voorkomen dat je bruine punten op je graslelie ziet. Vaak is dit te wijten aan het soort water dat wordt gebruikt tijdens de bevloeiing. Stadswater bevat bijvoorbeeld vaak chemicaliën zoals chloor of fluoride die hard kunnen zijn voor planten. 

Na verloop van tijd zullen deze chemicaliën zich ophopen in het bladerdek, waardoor de punten uiteindelijk verbranden en vervolgens bruin worden. Daarom is het beter om waar mogelijk gedestilleerd water (of regenwater) te gebruiken. Je kan er ook voor kiezen om het water een nachtje te laten staan om de chemische effecten te verminderen. Bruine punten op de bladeren kunnen ook ontstaan door te veel zonlicht en een lage luchtvochtigheid. Houd graslelies uit direct licht en vernevel de planten als de luchtvochtigheid laag is. 

Verwijder bij het snoeien alle bladeren die bruine punten hebben en alle bladeren die vergeeld kunnen zijn.