Als je jouw collectie kamerplanten wilt uitbreiden zonder geld uit te geven, dan is het stekken van graslelies een eenvoudige oplossing. Ook kinderen en beginnende tuiniers kunnen al snel graslelie vermeerderen en hun plantencollectie uitbreiden. Lees verder om meer te leren over het stekken van jouw graslelies. 

 

Graslelie stekken 

Wanneer je klaar bent om jouw graslelie te vermeerderen, heb je de mogelijkheid om de plantjes te bewortelen door ze direct in de grond te laten groeien of kun je ervoor kiezen om ze in water te bewortelen. 

 

Nieuwe graslelie stekken

Er zijn een paar manieren om nieuwe graslelies te planten, en ze zijn allebei even eenvoudig. Kijk goed naar de bloemen en uitstekende bladeren die aan je volwassen plant hangen en je ziet aan de onderkant van elke bloem kleine knopvormige uitsteeksels en kleine worteltjes. Bij de vermeerdering van graslelie wordt dit gewoon in een pot met een licht grondmix geplant. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten in de bodem heeft. 

 

Je kan de het deel dat je wilt stekken aan de plant laten zitten totdat de nieuwe plant wortel schiet en deze vervolgens van de ouder scheiden door de loper te knippen. Je kan het deel ook van de plant scheiden door de loper direct te knippen. De deelbladeren zullen in beide richtingen gemakkelijk wortelen, maar als je een hangende graslelie hebt, is de laatste de beste oplossing.

 

Hoe graslelie stekken in water? 

Het planten van graslelie in potgrond is de gemakkelijkste en snelste manier om graslelie te vermeerderen. Als je wilt, kun je de nieuwe plant een week of twee in een glas water plakken en vervolgens de bewortelde graslelie in een potje grond planten. Dit is een onnodige stap, maar sommige mensen vinden het leuk om een nieuwe plant op de ouderwetse manier te bewortelen – in een potje op de vensterbank van de keuken.

 

Nieuwe graslelie planten verzorgen

Als je een dikke, bossige plant wilt, start dan meerdere gestekte graslelies in dezelfde pot. Ook als je volwassen graslelie niet zo vol is als je zou willen, plant dan een paar graslelietjes naast de mamaplant. Geef de jonge graslelies zoveel water als nodig is om de grond enigszins vochtig te houden, maar nooit verzadigd, totdat een gezonde nieuwe groei aangeeft dat de plant wortel heeft geschoten. Je nieuwe graslelie is goed op weg, en je kan de normale verzorging hervatten.