De graslelie (Chlorophytum comosum) wordt beschouwd als een van de meest aanpasbare kamerplanten en het gemakkelijkst te kweken. Deze plant kan in allerlei omstandigheden groeien en heeft weinig last van andere problemen dan bruine punten.

 

Tips en algemene verzorging van graslelie

De zorg voor graslelies is eenvoudig. Deze taaie planten tolereren veel misbruik, waardoor ze uitstekende kandidaten zijn voor beginnende tuiniers of mensen zonder groene vingers. Geef ze goed gedraineerde grond en helder, indirect licht en ze zullen floreren. Geef ze goed water, maar laat de planten niet te drassig worden, wat kan leiden tot wortelrot. In feite geven graslelies er de voorkeur aan om wat uit te drogen tussen de gietbeurten door. 

Houd er bij de verzorging van graslelies ook rekening mee dat ze van koelere temperaturen genieten – ongeveer 13-18°C. Graslelies kunnen ook baat hebben bij af en toe een snoeibeurt, waarbij ze tot aan de basis worden teruggesnoeid. 

Omdat graslelies de voorkeur geven aan een semi-potgrondse omgeving, verpot je ze best enkel wanneer hun grote, vlezige wortels goed zichtbaar zijn en het water geven moeilijk wordt. Graslelies kunnen ook gemakkelijk worden vermeerderd door de moederplant te verdelen of door de kleine bloemen te planten.

 

Bloemen van graslelie

Naarmate het daglicht in het voorjaar toeneemt, moeten graslelies beginnen met het produceren van bloemen. Dit kan echter niet altijd gebeuren, want alleen volwassen planten met voldoende opgeslagen energie zullen bloemen produceren. Deze bloemen kunnen in water of grond worden beworteld, maar zullen over het algemeen een gunstiger resultaat en een sterker wortelstelsel opleveren als ze in de grond worden geplant. 

De beste manier om deze bloemen te bewortelen is door de nieuwe plant aan de moederplant te laten blijven zitten. Kies een bloem en plaats het in een pot met grond in de buurt van de moederplant. Houd deze goed bewaterd en als hij eenmaal geworteld is, kan je hem van de moederplant afknippen. 

Je kunt ook een van de plantjes afknippen, in een pot met aarde zetten en royaal water geven. Plaats de pot in een geventileerde plastic zak en zet deze op een lichte plaats. Zodra de spiderette goed geworteld is, haal je hem uit de zak en groeit hij zoals gewoonlijk. 

 

Graslelie met bruine bladeren

Als je begint te merken dat de bladeren van ja graslelie bruin worden, hoef je je geen zorgen te maken. Het bruin worden van de bladpunten is heel normaal en zal de plant niet beschadigen. Dit is vaak het gevolg van fluoride dat in water wordt aangetroffen, waardoor zoutophoping in de grond ontstaat. Het helpt meestal om planten periodiek uit te spoelen door ze een grondige watergift te geven om overtollige zouten door te spoelen. Zorg ervoor dat het water wordt afgevoerd en herhaal dit indien nodig. Het kan ook helpen om gedestilleerd water of zelfs regenwater te gebruiken op planten in plaats van dat uit de keuken.