Wanneer je beslist om een boom te planten, zijn de belangrijkste overwegingen het kiezen van de juiste boom en het plaatsen van de boom op de juiste plek. Bomen variëren sterk in hun behoefte aan ruimte, licht, vocht en bodemsoort. Neem de tijd om een boom te kiezen die goed gedijt in de omstandigheden die je kunt bieden. Raadpleeg specifieke gidsen voor jouw regio of vraag hulp aan professionals in je lokale kwekerij of tuincentrum.

 

Hoe plant je een boom?

Als je eenmaal een boom hebt gekozen, moet je je locatie voorbereiden op het planten. Neem voor het graven contact op met je nutsbedrijf, zodat zij de locaties van de ondergrondse lijnen kunnen markeren.

De boom planten

  • Graaf een gat 30 cm dieper en twee keer zo breed als de kluit van de nieuwe boom. Maak de bodem en de zijkanten van het gat los, zodat de wortels gemakkelijk in de bodem kunnen dringen.
  • Verwijder de boom voorzichtig uit de container. Als er wortels in een cirkelvormig patroon rond de kluit groeien, snij de wortels aan een paar kanten van de kluit door. Bij bomen die in jute gewikkeld zijn, verwijder het touw of de draad om de jute te verwijderen. Scheid de cirkelvormige wortels op de kluit voorzichtig.
  • Begeleid de boom voorzichtig in het gat. Bouw zo nodig grond op en om de wortels heen, zodat de boom op hetzelfde grondniveau staat als oorspronkelijk gekweekt.
  • Zet de boom recht in het gat. Voordat je begint met opvullen, laat iemand de boom vanuit verschillende richtingen bekijken om te bevestigen dat de boom recht is. Als je eenmaal begint met opvullen, is het moeilijk om de boom opnieuw te plaatsen.
  • Vul het gat op met bestaande grond die is gemixt met veenmos of compost. Op dit moment kan je ook meststof toevoegen zoals beendermeel of een andere meststof die is geformuleerd om de wortelgroei te stimuleren bij het verplanten.
  • Geef de boom water. Steek een tuinslang in de opgevulde grond en laat het water in de grond druppelen om het gat te vullen.

 

De boom verzorgen

Het verzorgen van de boom als deze eenmaal is geplant, is een belangrijk onderdeel in het planten van een boom.

  • Mulch rond de boom. Breng ongeveer drie centimeter mulch aan in een drievoetige diameter rond de basis van de boom, maar laat de mulch niet in aanraking komen met de stam van de boom. De mulch zal helpen om vocht te besparen en de stam te beschermen tegen het passeren van grasmaaiers.
  • Verstevig de boom alleen als dat nodig is. Als de boom goed gekweekt en uitgegraven is op de kwekerij, is extra verstevigen over het algemeen niet nodig. Bomen nestelen zich sneller en ontwikkelen een sterker stam- en wortelstelsel als ze bij het planten niet worden vastgezet. Als er een stok nodig is voor de ondersteuning, gebruik dan twee stokjes en een breed, flexibel bindmateriaal om de boom rechtop te houden, flexibiliteit te bieden en letsel aan de stam tot een minimum te beperken. Verwijder de steunpalen en banden na het eerste jaar van de groei.
  • Zorg voor regelmatige besproeiing. Houd de grond rondom de boom vochtig, maar niet doorweekt. Voel altijd eerst aan de grond voordat je water geeft, want overmatig water geven kan de boom ook beschadigen. Als de grond onder het oppervlak van de mulch droog is, is het tijd om water te geven. Waarschijnlijk moet je minstens één keer per week water geven, behalve bij hevige regenval, en vaker bij warm weer. Ga door tot het midden van de herfst.

 

Wanneer een boom planten?

Nu je weet hoe je een boom moet planten, is de volgende stap beslissen wanneer je gaat planten. De lente en de herfst zijn over het algemeen de beste tijden om een boom te planten. Dit geeft de boom de tijd om te acclimatiseren voordat de intense zomerhitte of de winterkou intreedt.