Het snoeien van de esdoorn kan in het voorjaar gebeuren. De maanden direct na het verschijnen van de eerste bladeren de perfecte moment zijn om te snoeien. Als je de boom in de winter of in het voorjaar snoeit, bloedt de boom of  loopt het sap eruit. Hoewel dit de boom niet schaadt, ziet het er niet erg mooi uit. Snoei dus best de boom in het late voorjaar of de zomer als het kan.

 

Tips voor het snoeien van esdoorns

De meeste experts zijn het erover eens dat je niet meer dan 15 procent van de esdoorn in een jaar moet snoeien. Het is beter om elk jaar een beetje te snoeien dan om veel te snoeien in één jaar.

 

Wintertips voor je esdoorn snoeien

Ook al wordt de boom tijdens de eigenlijke snoeibeurt volledig uitgebladerd, toch kan een zorgvuldige planning voor het loofseizoen een grote hulp zijn. In de winter, wanneer de bladeren zijn gevallen, inspecteer dan de kale takken van je esdoorn. Kijk uit naar zijtakken die verwijderd moeten worden en bind een lint om de onderste takken. Je kunt een schilderstok voor plafonds (of een borstel die aan een stok is vastgebonden) gebruiken om de hogere takken te markeren die gesnoeid moeten worden. Gebruik gewoon een verf die je nog hebt liggen om de markering te doen.

 

Selectief snoeiwerk dat de luifel opent, vermindert de risico’s op ziekten en plagen. Het toestaan van een goede luchtcirculatie door de takken is essentieel voor de gezondheid van de boom.

 

Wat snoeien aan je esdoorn?

Je kunt de kleine takjes die van de stam van de esdoorn af komen snoeien. Door de kleine takken af te snoeien, steekt de boom nog meer energie in het opgroeien en de grotere takken. Kijk uit voor eventuele gespleten of U-vormige takken. Voor een jonge boom zijn ze misschien niet veel moeite, maar ze zullen prominente zwakke plekken worden die een boom kunnen doden of de levensduur ervan kunnen verkorten naarmate hij ouder wordt. Deze problemen kunnen later moeilijk of onmogelijk te verhelpen zijn.

 

Snij zijscheuten en takken die anderen hinderen weg, snoei andere takken en ledematen die ziek, gebroken of onzorgvuldig zijn. Dode takken moeten ook worden weggeknipt. Vergeet niet om het puin dat rond de basis valt op te ruimen. Ruim bladeren en twijgen op – dit is waar ziekten en plagen zich vermenigvuldigen. Wanneer de schimmel een dode of zwakke tak vasthoudt, kan deze zich verspreiden naar de boom.

 

Hoe een esdoorn snoeien?

Gebruik altijd een geslepen snoeischaar of takkenschaar die speciaal ontworpen is om door boomtakken heen te snijden. Maak snoeiwerken onder een hoek en maak de snede zo dicht mogelijk bij het levende deel van de boom.

 

Benodigdheden

De behoefte aan snoeiwerk varieert per individu. De basisprincipes zijn o.a.:

 • Snoeischaar
 • Paalzaag (elektrisch of handmatig)
 • Langzaam hangende takkenschaar
 • Japanse snoeizaag

 

Basis snoei instructies

Snoei takken af die verwijderd moeten worden volgens deze eenvoudige instructies.

 1. Identificeer voor het snoeien de takken die moeten worden verwijderd: dode ledematen, zwakke/gevormde takken,, wrijvende ledematen, “U”-vormige takken, en structureel zwakke kruisingen.
 2. Snij kleine takken onder een lichte hoek af. Gebruik altijd schone, scherpe scharen met een goede snijkracht. Als je de scharen op zieke ledematen gebruikt, desinfecteer ze dan (10% reguliere bleekoplossing) voordat je verder gaat.
 3. Snoei zo dicht mogelijk bij de stam. Schaar de tak met een schone snede.
 4. Gooi de gesnoeide tak weg in een composthoop.

boom snoeien met zaag

Snoeien van de kruin

Het snoeien van jonge esdoorns kan met gemak worden gedaan. Voor oudere bomen is over het algemeen een professionele snoeiwijze nodig, maar het knippen van lager gelegen en kleinere takken kan door de huiseigenaar worden uitgevoerd. Verwijder niet te veel grote takken aan volwassen bomen.

 1. Het openen van het bladerdak gebeurt bij jonge bomen. Streef naar een open en relatief symmetrisch vertakkingssysteem dat zorgt voor een aangename vorm en een goede luchtcirculatie. Let op dat je niet te veel snoeit. Je kunt altijd takken verwijderen, maar je kunt ze niet terug lijmen.
 2. Knip middelgrote tot kleine takken met de schaar (de schaar is ontworpen om een specifieke diameter te knippen – op de etiketten van de verpakking staat de snijkracht vermeld). Knip de tak dicht bij de stam – net voor de groeiknop.
 3. Knip kleinere takken met de schaar door in een lichte hoek te knippen.
 4. Gebruik een boomzaag of paalzaag om grotere takken te knippen. Snij de tak bij de aftakking. Zoek de groeizwelling en maak de snede net boven dit gebied. Zaag parallel aan de hoek van de groeizwelling. Let er altijd op waar deze ledematen zullen landen als ze eenmaal getrimd zijn.
 5. Gooi de afgesneden ledematen weg in een composthoop. Grote esdoorn takken maken geweldig brandhout. Gebruik ze voor je kachel of een kampvuur.
 6. Het snoeien van de onderstam is eenvoudig. Snoei de onderste takken weg bij jonge esdoorns. Dit zal helpen om de stam vorm te geven, zodat er onder de takken kan worden gelopen als de boom groeit.

 

Veiligheidsopmerking: Het snoeien van de kruin van volwassen esdoorns brengt een groot risico met zich mee voor de boomverzorger. Gebruik paalzagen om hooggeplaatste takken te snoeien, maar wees op je hoede voor een dodelijke val. Takken die van hoog in de boom vallen kunnen ernstige letsels veroorzaken. Probeer nooit in de boom te klimmen tenzij je klaar bent om de juiste veiligheidsuitrusting te gebruiken.

 

Speciaal snoeien

Esdoorns kunnen meer bieden dan alleen maar schaduw en schoonheid. Probeer bepaalde gewenste takken te vormen en te snoeien als je een schommel, boomhut of unieke boomstructuur wilt plannen. Vergeet niet om te zoeken naar takken die stevig zijn en goed met de stam verbonden zijn.

 

Jonge, buigzame takken kunnen worden gebogen en geleid. Buig de tak voorzichtig in de gewenste hoek en gebruik een touw met palen om hem in de juiste positie te houden. Controleer regelmatig de paal en zorg ervoor dat het touw niet in de groeiende tak snijdt.

 

Verzorging van het materiaal

Na het snoeien van de bomen dompel je de snoeischaar en andere apparatuur best in een emmer gevuld met een eetlepel bleekmiddel per liter water. Spoel het materiaal af, droog het en bewaar het zorgvuldig op een droge plek. Het bleekmiddel en de wateroplossing doodt alle bacteriën of schimmels die zich op de apparatuur kunnen bevinden. Deze kunnen de volgende plant die je trimt infecteren als ze niet goed worden gereinigd.

 

De meeste ontsmettingsmiddelen zijn schadelijk voor het metaal van het gereedschap. Desinfecteer de messen alleen als je zieke planten hebt gesnoeid. Veeg altijd alle resten van ontsmettingsmiddelen schoon om je gereedschap te onderhouden. Leg nooit metalen gereedschappen die vochtig zijn in een kast.

 

Snoeiproblemen en vragen

Bij het snoeien van esdoorns doen zich een aantal veel voorkomende problemen en vragen voor.

 

Huilende bomen

Als je je esdoorns snoeit en de volgende dag loopt er vloeistof uit de snoeiplekken, geen paniek. De vloeistof is gewoon sap. Terwijl het waarschijnlijker is dat het in de herfst en de vroege winter loopt, kan het op elk moment van het jaar lopen. De gesnoeide plekken zullen niet zo snel genezen als het sap vrijelijk vloeit, daarom raden veel boomchirurgen aan om te wachten tot het late voorjaar of de zomer, wanneer het sap het minst waarschijnlijk zal lopen voordat het gesnoeid wordt.

 

Sijpelend sap

Je kunt je esdoorns ook in andere perioden van het jaar sap zien sijpelen. Controleer de stam op sporen van tanden, vooral in de herfst of winter. Eekhoorns en andere dieren houden van de zoete smaak van esdoornsap en kunnen zelfs in de stam bijten om het sap te laten stromen als ze weten wat voor zoete smaak ze in petto hebben. Het zal de boom niet schaden, maar het kan eng zijn als je niet weet wat het spul uit je boom loopt is.

 

Bomen in de buurt van elektriciteitslijnen

Het is het beste om het planten van bomen direct onder elektriciteitskabels te vermijden, maar als je boom werd geplant voordat je naar jouw huis verhuisde, of als hij agressiever en krachtiger is gegroeid dan gepland, moet je beslissen of hij wel of niet gesnoeid moet worden. Als de nutsleidingen in overheidshanden zijn, zal het nutsbedrijf de boom snoeien. Ze zullen hem waarschijnlijk zeer drastisch snoeien. Ze moeten wel; takken die elektriciteitskabels verstrikken kunnen de lijnen in een storm naar beneden trekken, waardoor de dienst voor velen wordt verstoord. Probeer niet zelf bomen in de buurt van elektriciteitskabels te snoeien. Bel het nutsbedrijf of een professionele snoeidienst.

 

Over snoeien

Helaas, als je je liet meeslepen en je boom te veel snoeide, is er niets dat je nu nog kunt doen. Het is alsof je een slecht kapsel krijgt; je moet wachten tot het terug groeit. Hopelijk heb je niet te veel takken weggesnoeid en de boom verzwakt. Herinner jezelf er volgende keer aan dat je tijdig stopt met snoeien.

 

Het schilderen van de gesnoeide vlekken

In het verleden raadde de tuinbouwer aan om de stam van de boom waar de takken werden afgeknipt, te verven of af te dichten. Nieuwer onderzoek wijst uit dat dit niet nodig is; de boom geneest zichzelf effectief, verzegelt de gesnoeide gebieden en creëert een eigen litteken. Het is dus niet nodig om de gesnoeide gebieden in verband te brengen of te verven. Laat de gesnoeide gebieden gewoon met rust en laat de natuur het afdichten.

 

Onderhoud je esdoorn

Esdoorns hebben niet veel zorg nodig om opvallend en majestueus te zijn. Of je nu gezonde esdoorns in stand houdt voor de suiker, of dat je ze gebruikt als schaduwboom, met een paar eenvoudige snoeiwerkzaamheden houd je je esdoorns in topconditie.