Iedereen houdt van een proper gazon. Zonder je gras regelmatig te maaien kan dat lastig zijn. Maar wat doe je met al het gemaaid gras dat overblijft? Het zal je verbazen hoeveel toepassingen er zijn voor het maaisel, die veel verder gaan dan het gewoon op de grond laten liggen. 

 

Grasresten recycleren 

Een voor de hand liggende optie is om het maaisel gewoon op je gazon te laten liggen. Veel mensen doen dit omdat het makkelijker is, maar er zijn ook andere goede redenen om het te doen. Gemaaid gras verteert vrij snel, waardoor de bodem van voedingsstoffen wordt voorzien en het gras goed kan blijven groeien.

Grasmaaisel is vooral nuttig om stikstof aan de bodem toe te voegen. Je kunt deze eenvoudige vorm van recycling toepassen door een gewone grasmaaier met scherpe messen te gebruiken en het gras regelmatig te maaien. Je kunt ook een mulchmaaier gebruiken, deze hakt het gemaaide gras in kleinere stukjes. Een mulchmaaier, of een speciaal hulpstuk voor jouw gewone maaier, versnelt de afbraak, maar het is niet noodzakelijk. 

 

Andere toepassingen voor gemaaid gras 

Sommige mensen zeggen dat hun gazon gezonder is als ze het maaisel mulchen en op de grond laten liggen, maar anderen vinden het er niet netjes uitzien. Maar wat kun je dan doen om het gemaaide gras van je gazon te krijgen?

Hier zijn enkele opties: 

  • Voeg het overtollige gras toe aan je composthoop. Gras voegt waardevolle voedingsstoffen toe, vooral stikstof.. 
  • Gebruik je gemaaide gras als natuurlijke mulch. Stapel het op in bloembedden en rond groenten om water vast te houden, de grond warm te houden en onkruid te ontmoedigen. Leg het er alleen niet te dik op. 
  • Strooi het maaisel in de grond die je voorbereidt voor een bloembed, moestuin, of een andere plek waar je iets gaat planten, zo krijgt je bodem extra voedingsstoffen. 

 

Soms heeft het recycleren van maaisel geen zin. Als het gras bijvoorbeeld erg lang heeft mogen groeien of als het nat is wanneer je het maait, zal het maaisel samenklonteren en het groeiende gras beschadigen.

Ook als jouw gazon ziek is of je het onlangs hebt besproeid met onkruidverdelger, recycleer je dat maaisel beter niet. In dat geval kun je het in zakken doen en het bij het tuinafval stoppen als je gemeente dit toelaat.