Genoeg maar niet te veel, dat geldt voor veel dingen, ook voor het besproeien van jouw gazon. Je kent de slechte resultaten van te weinig water geven, maar overbewaterd gras is ook ongelukkig gras. Overbewatering van het gazon verdrinkt de grasplanten en kan gele of kale plekken veroorzaken. Als je te veel water hebt gegeven, moet je zo snel mogelijk beginnen met het herstellen van een overbewaterd gazon. Lees verder voor informatie over overbewaterd gras, inclusief tips over hoe je een overbewaterd gazon kunt herstellen. 

 

Kan gras overbewaterd zijn? 

Veel tuiniers beseffen niet dat water zowel goed als slecht kan zijn voor hun gazon. Kan gras te veel water krijgen? Ja, dat kan, en de gevolgen voor dat gladde groene tapijt zijn niet aangenaam. Overbewaterd gras is niet alleen het gevolg van overijverige huiseigenaren. Water op het gazon kan afkomstig zijn van vochtigheid en douches, maar ook van sproeiers. En hete, natte zomers zijn op sommige plaatsen geen toevallige gebeurtenis.

 

Tekenen van overbewatering van het gazon 

Een beetje onderzoek kan je vertellen of je het gazon te veel water geeft. Als jouw gras een paar uur na het besproeien platgedrukt is, is dat een duidelijk teken. Stervende stukken gras kunnen ook wijzen op problemen met overbewatering. Andere symptomen zijn een overvloed aan onkruid, vilt en schimmelgroei zoals paddenstoelen. Wegstromend water na irrigatie is een ander teken, net als geel wordend gras. 

 

Een overbewaterd gazon herstellen

Zodra je merkt dat jouw gazon te veel water heeft gekregen, moet je in actie schieten. Hoe herstel je een overbewaterd gazon? De eerste stappen zijn het evalueren van het overbewateringsprobleem. Hoeveel water heeft het gras in jouw tuin nodig? Hoeveel krijgt het van de regen? Hoeveel water geeft jouw besproeiingsinstallatie? 

Dit soort vragen zijn essentieel om de besproeiing te beperken en een overbewaterd gazon te herstellen. Je kunt beter af en toe grondig sproeien dan je aan een strak schema te houden.

Overweeg ten slotte gazonbehandelingsdiensten als jouw gazon bruine of gele vlekken heeft en andere problemen die niet verdwijnen wanneer je wat minder water geeft. Het herstellen van een over bewaterd gazon kan vaak door middel van beluchten. 

Beluchten, door te verticuteren, bevordert gezonder gras en zorgt voor minder verdichte grond. Het enige wat je hoeft te doen, is met een verticuteermachine over het gazon te rijden om propjes vuil omhoog te trekken. Hierdoor worden zones in de ondergrond geopend om nieuwe wortelgroei te stimuleren. Het oppervlak van de bodem wordt ook opengesneden, zodat voedingsstoffen en water naar de onderlaag kunnen stromen.