Omdat er niet meer gemaaid of gewied hoeft te worden, is de winter een mooie periode van rust voor het gazononderhoud. Dat betekent echter niet dat je jouw gazon helemaal links kunt laten liggen. Het winteronderhoud van je gazon bestaat uit een paar eenvoudige stappen die ervoor moeten zorgen dat jouw grasmat er in het voorjaar weer weelderig uitziet. Lees verder om te leren hoe je jouw gazon in de winter kunt onderhouden. 

 

Gazononderhoud in de winter 

De belangrijkste stappen van het winteronderhoud van jouw tuin vinden plaats voordat de winter begint. Wanneer de eerste vorst nadert, moet je het maaimes van jouw grasmaaier bij elke maaibeurt geleidelijk verlagen. Hierdoor wordt je gras geleidelijk korter, zodat schadelijke knaagdieren er tijdens de winter niet in kunnen schuilen. 

Vlak voor de eerste vorst moet je jouw gazon beluchten of verticuteren om de verdichting te verminderen. Breng vervolgens een gazonmeststof aan. Omdat het gras dan weinig actief is, zal de meststof tussen de grassprieten blijven zitten en langzaam binnensijpelen, waardoor het gras het hele seizoen door gevoed wordt. 

Zorg er bij het beluchten en bemesten voor dat je jouw gazon in een kriskras patroon beweegt – als je in één rechte lijn beweegt, zal je in het voorjaar duidelijke rechte lijnen van gezond gras hebben. 

 

Tips voor de verzorging van wintergazons 

Als u deze stappen eenmaal hebt ondernomen, is eenvoudig onderhoud de sleutel tot gazononderhoud in de winter. Veeg afgevallen bladeren weg en verwijder alles wat op het gazon ligt, zoals meubels, speelgoed of takken. Naarmate het seizoen vordert, blijft u afgevallen takken en bladeren verwijderen. Het gewicht van deze voorwerpen in de loop van de winter kan uw gras doden of ernstig verstikken.

Om dezelfde reden moet u mensen ontmoedigen over het gras te lopen. Houd paden en trottoirs vrij van sneeuw en ijs om te voorkomen dat mensen een kortere weg over uw gazon nemen. Parkeer in de winter nooit een voertuig op het gazon, want dat kan ernstige schade aanrichten. 

Zout kan veel van het goede van wintergazononderhoud ongedaan maken. Schuif of ploeg geen sneeuw vol zout op uw gazon en probeer zo weinig mogelijk zout in de buurt van uw gazon te gebruiken. Als u toch zout moet gebruiken, kies dan voor mengsels op basis van calciumchloride, die minder schadelijk zijn dan mengsels op basis van natriumchloride.