Kaarsen kunnen bederven, maar niet op dezelfde manier als levensmiddelen. Bij het kopen van een kaars moet je met verschillende dingen rekening houden, vooral met de houdbaarheid van de kaars.

 

Kaarsen kunnen bederven

Twee veel voorkomende manieren waarop een kaars veroudert of bederft is door kleurvervaging en vermindering van de geur. Sommige soorten kaarsvet houden hun kleur langer vast dan andere, en sommige geuren blijven langer vers dan andere. Je moet weten welke ingrediënten in de kaars zitten om te bepalen hoe lang de kaars houdbaar zal zijn.

Enkele van de dingen die bijdragen tot het bederf van een kaars zijn UV-licht, omgevingstemperatuur, hoe u de kaars opslaat, eventuele chemische toevoegingen, het soort geuren en aroma’s en het soort was. Het is niet gevaarlijk om oudere kaarsen aan te steken, maar deze verschillende factoren kunnen de brandtijd van de kaars en de geurafgifte nadelig beïnvloeden.

 

De geur van geurkaarsen neemt af

De meeste met etherische oliën geparfumeerde kaarsen gaan ongeveer een jaar mee, mits goed bewaard in een luchtdichte verpakking en afhankelijk van andere toevoegingen. Etherische oliën vervliegen sneller dan geuroliën, die twee of meer jaar kunnen meegaan als ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard. Het is altijd een goed idee om een kaars binnen een jaar na aankoop te gebruiken om er zeker van te zijn dat je de beste reukvrijgave krijgt.

 

Eigenschappen van verschillende soorten kaarsvet

Hoewel het waar is dat kaarsvet niet veroudert, kan het wel bederven en verzwakken. Wanneer je een gekleurde kaars op een vensterbank laat staan, zal het UV-licht de kleurstof afbreken en zal de kaars verbleken. Hitte kan ook kaarsgeuren afbreken.

 

Paraffine

Paraffine is een was op basis van aardolie, en heeft een lange houdbaarheid. De voorzichtige schatting is vijf jaar, maar veel paraffinekaarsen gaan veel langer mee. Als de kaars gekleurd en geparfumeerd is, kunnen deze beide eigenschappen na verloop van tijd vervagen. De meeste geurkaarsen kunnen het beste uiterlijk een jaar na aankoop worden gebrand. Bewaar de kaars in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats. Houd hem uit direct zonlicht om te voorkomen dat de kleur vervaagt.

 

Bijenwas

Bijenwas is een natuurlijke was en heeft de langste houdbaarheid van alle kaarsen. Men denkt zelfs dat kaarsen van bijenwas onbeperkt houdbaar zijn. Veel mensen beweren dat kaarsen van bijenwas nooit bederven en wijzen op het gebruik van honing door de Egyptenaren. Soms gebruikten de Egyptenaren honing voor de balsemvloeistof en de bijenwas om de sarcofaag af te sluiten. Het is waar dat honing nooit bederft, maar om bijenwaskaarsen er als nieuw te laten uitzien, moet je ze goed bewaren in 100% katoen of vloeipapier. Zorg ervoor dat de kaarsen niet in direct zonlicht staan.

 

Sojawas

Sojawas is een organisch materiaal gemaakt van sojabonen. Net zoals sojabonen ranzig kunnen worden en kunnen gaan rotten, kan sojawas dat ook. Je kan verschillende additieven gebruiken om de levensduur van een sojakaars te verlengen, maar als de kaars geparfumeerd is, kan de geur het additief tegenwerken. De chemische reacties, vooral na verloop van tijd, kunnen de verslechtering en afbraak van de sojakaars zelfs versnellen. Sojakaarsen hebben doorgaans een houdbaarheid van 1-2 jaar. Veel sojakaarsen worden geleverd als een potkaars. Als de kaars een deksel heeft, houd het dan verzegeld totdat je je ze laat branden om ervoor te zorgen dat je de beste reukvrijgave en brandtijd krijgt.

 

Palmvet

Palmvet is een andere natuurlijke was. In tegenstelling tot sojawas breekt deze echter niet snel af, omdat palmwas een hoger smeltpunt heeft. Door de grote kristalmoleculaire structuur van palmolie blijft de was langer aan de oliegeuren kleven. Bovendien zorgt het hogere smeltpunt van de was ervoor dat de geur intenser is en over een langere periode vrijkomt. Al deze factoren geven kaarsen van palmwas een langere houdbaarheid dan kaarsen van sojawas. Een palmvet kaars gaat tussen de 2-3 jaar mee.

 

Gelkaarsen

Gelkaarsen zijn geen was, maar een polymeerhars. Het smeltpunt ligt veel hoger dan bij was, waardoor dit type kaars een langere brandtijd heeft. De afbraak van de gelkaars is minder. Wanneer je  besluit de kaars te bewaren, bewaar hem dan op een koele, droge plaats en buiten direct zonlicht. Als de kaars geen deksel heeft, kan je hem in een zelfsluitende plastic zak doen of de pot met plasticfolie bedekken. Deze kaarsen kunnen enkele jaren meegaan. Als de kaars geparfumeerd is, dient men er rekening mee houden hoe het parfum na verloop van tijd kan reageren met de polymeerhars en de minerale olie.

 

Kaarsen kunnen bederven

Kaarsen kunnen bederven als de kleur en geur niet meer goed zijn door aantasting door UV-licht, hitte en chemische reacties van kaarsingrediënten. Als je weet hoe lang verschillende soorten kaarsvet deze eigenschappen behouden, kan je kaarsen kiezen op basis van hun verwachte houdbaarheid.