Je kent misschien de sanseveria als slangenplant, die de bijnaam heeft gekregen van de hoge, slanke, rechtopstaande bladeren. Als je sanseveria hangende bladeren heeft, is dat een indicatie dat er iets niet klopt. Lees verder voor suggesties over mogelijke oorzaken en oplossingen voor een sanseveria met hangende bladeren. 

 

Hangende bladeren

Als jouw sanseveria hangende bladeren heeft, zijn er waarschijnlijk een paar mogelijkheden. 

 

Onjuiste bewatering

De sanseveria is een sappige plant met dikke, vochthoudende bladeren. Dit ingebouwde watersysteem zorgt ervoor dat de plant kan overleven in zijn oorspronkelijke omgeving – droge, rotsachtige gebieden van de West-Afrikaanse tropen. Zoals alle vetplanten is de sanseveria gevoelig voor wortelrot in doorweekte omstandigheden, en hangende slangenbladeren zijn vaak het gevolg als de plant te veel water krijgt. 

Geef sanseveria’s alleen water als de bovenste 5-8 cm. grond volledig droog is, en geef dan water tot het water door het drainagegat loopt. Hoewel de omstandigheden variëren, zal een plant in de buurt van een warmtebron of een zonnig raam vaker water nodig hebben. Veel mensen merken dat elke twee of drie weken water geven voldoende is. 

Geef water rond de binnenrand van de pot om de bladeren droog te houden, en laat de pot dan vrij uitlekken voordat je deze terug op de afwateringsschotel plaatst. Geef pas weer water als de bovenkant van de grond droog is. Geef spaarzaam water tijdens de wintermaanden – alleen als de bladeren er licht verwelkt beginnen uit te zien. Eenmaal per maand is meestal genoeg.

Zorg er ook voor dat de plant in een pot met een drainagegat staat. Gebruik een snel drainerende grond zoals een mix voor cactus, of een gewone potgrond met een handvol grof zand of perliet om de drainage te verbeteren. 

 

Verlichting

Sommige mensen zeggen wel eens dat een sanseveria zo winterhard is dat het zelfs in een kast kan groeien, maar hangende bladeren van je sanseveria kunnen het gevolg zijn als de plant langdurig in het donker staat. Het patroon in de bladeren heeft ook de neiging om helderder en prominenter te zijn wanneer de plant wordt blootgesteld aan licht. 

Sanseveria verdraagt relatief fel licht, maar direct licht van een raam op het zuiden kan te intens zijn en kan de oorzaak zijn voor hangende bladeren. Een zuidelijke blootstelling werkt wel goed tijdens de wintermaanden. Een zonnig raam op het westen of het oosten is een goede plek op bijna elk moment van het jaar. Een venster op het noorden is aanvaardbaar, maar lange perioden van noordelijke blootstelling kan uiteindelijk leiden tot hangende bladeren van je sanseveria. 

 

Verpotting 

Als onjuiste bewatering of slechte verlichting niet de reden is voor hangende sanseveria, controleer dan of de plant aan de wortel is vastgeknoopt. Houd er rekening mee dat sanseveria’s over het algemeen slechts om de drie tot vijf jaar moeten worden verpot. Verplaats de plant naar een container die slechts één maat groter is, omdat een te grote pot een te grote hoeveelheid potgrond bevat die wortelrot kan veroorzaken.