Sanseveria’s hebben zwaardvormige bladeren – glad en bijna wasachtig. De eenvoudige aard van de sanseveria maakt hem perfect voor bijna elk interieur situatie en zijn visueel een opvallend en hardnekkig exemplaar. De planten zijn perfecte om als geschenk te geven omdat ze zich niets aantrekken van verwaarlozing en boven slechte verzorging uitstijgen. Leer hoe je sanseveria’s kunt stekken en vermeerderen, zodat je deze geweldige en veelzijdige kamerplant met anderen kunt delen. 

 

Sanseveria basisverzorging 

De sanseveria is flexibel wat betreft verlichting en luchtvochtigheid, maar het is kieskeurig met de hoeveelheid water die hij krijgt. Het enige wat een sanseveria doodt, is te veel water. Hij gedijt in kleine potjes met drukke wortelstokken en heeft weinig last van plagen of ziektes. 

Het is niet nodig om te bemesten, maar als je zin hebt om iets leuks voor de plant te doen, gebruik dan een keer per maand een halve verdunning van het kamerplantenvoedsel tijdens het groeiseizoen. Deze planten zijn van onschatbare waarde. Ze reinigen de lucht en verbeteren het huis met hun tropische schoonheid. 

 

Hoe kan ik sanseveria stekken? 

Leren hoe je sanseveria’s kunt stekken is eenvoudig. Het is waar dat te veel water je plant kan doden, maar het kweken van een sanseveria in water is een van de meest onfeilbare methoden. Je kunt de plant ook bewortelen van stekken, maar de snelste manier om een nieuwe sanseveria te krijgen is door hem te verdelen. De plant groeit uit wortelstokken die zich samenvoegen en vermenigvuldigen naarmate de plant ouder wordt. Deze methode is niet anders dan de methode die je gebruikt op je oude vaste planten in de tuin. Kies een van de methoden om de sanseveria te stekken en laten we beginnen.

 

Een sanseveria bewortelen in water 

Kies een container die hoog genoeg is om het blad in te bewaren. Kies een gezond blad dat niet te oud is en gebruik een schone, scherpe schaar om het af te knippen. Zet het afgesneden uiteinde van het blad in net genoeg water om het onderste kwart van het weefsel te bedekken. Plaats de container in een indirecte lichtsituatie en ververs het water om de paar dagen. Binnenkort zie je kleine wortels. Plant het bewortelde blad in zand of veenmos en volg de gebruikelijke sanseveria verzorging.

 

Sanseveria kweken door te stekken

Deze methode verschilt eigenlijk bijna niet met de watermethode, maar het slaat een stap over. Laat het gesneden blad een dag of twee rusten, en steek dan het afgesneden uiteinde in een bakje met licht vochtig zand. Wacht een paar weken en de plant zal vanzelf gaan wortelen. 

 

Sanseveria stekken door te snijden

De sanseveria rijst op uit dikke, onder de grond gelegen organen die wortelstokken worden genoemd. Deze bevatten de energie voor de blad- en stengelgroei. Trek de plant uit zijn pot en gebruik een scherpe schaar of een handzaag om de basis in stukken te snijden. Gewoonlijk wordt de plant gewoon doormidden gezaagd, tenzij de plant echt oud is en massa’s wortelstokken heeft. Een goede vuistregel is minimaal drie wortelstokken plus één gezond blad per nieuwe plant. Plant elke nieuwe sectie in verse potgrond.