De geschiedenis van kabouters die in tuinen worden gebruikt is langer dan je zou denken. De traditie is ontstaan in de jaren 1800, en die originele tuinkabouters zijn veel anders dan de plastic of gips kabouters die we vandaag de dag kennen.

Een korte geschiedenis van kabouters

De eerste bekende tuinkabouters werden begin 1800 in Duitsland geproduceerd. Ze werden gemaakt van klei. Kabouters verschenen voor het eerst in tuinen in Engeland in de jaren 1840, en vanaf daar begon hun populariteit te stijgen.

De eerste tuinkabouters die massaal werden geproduceerd kwamen ook uit Duitsland, in de jaren 1870. De twee grote namen in de kabouter productie waren Philipp Griebel en August Heissner, waarbij Heissner wereldwijd bekend werd om zijn kabouters.

Helaas hebben de wereldoorlogen de meeste fabrieken die tuinkabouters maakten in Duitsland weggevaagd en vanaf de jaren zestig kwamen de plastic kabouters die we vandaag de dag kennen op het toneel. Deze kabouters zijn meer cartoonachtig.

In de jaren tachtig begonnen bedrijven in Tsjechië en Polen met het maken van kabouters en overspoelden ze de markt met goedkopere imitaties van de Duitse producten.

Tegenwoordig zijn er wel terug meer bedrijven die kabouters van hoge kwaliteit met de hand maken en de tuinkabouters terug een ziel geven.

Waarom kabouters

De geschiedenis van de kabouters gaat ook voorbij aan de folklore en waarom je er een in jouw tuin zou willen hebben. Kabouters staan bekend als symbolen van geluk.

Oorspronkelijk werd gedacht dat kabouters bescherming boden, vooral van begraven schatten en mineralen in de grond. Vandaag de dag worden ze nog steeds gebruikt om over gewassen en vee te waken door ze in de spanten van een schuur of in de tuin te plaatsen.

Tuinkabouter werkt 's nachts in de tuin

Een tuinkabouter voegt een beetje eigenzinnigheid en een verbinding met de oude wereld toe, waar de boeren geloofden dat dit geluksamulet hun akkers meer opbrengst kon opleveren en hen kon beschermen tegen dieven, ongedierte en andere problemen. Er werd ook gedacht dat ze de tuiniers in de nacht konden helpen. Vandaar het gezegde “Dat hebben de kabouters gedaan zeker?”

Kabouters in de folklore

De mythische kabouters in de geschiedenis zouden ondergronds leven en hun naam zou afkomstig zijn van een Latijns woord voor aardbewoner. Ze waren populair in de Duitse sprookjes en werden vaak beschreven als oude mannen die de schat bewaakten.

Kabouters of soortgelijke wezens werden ook gevonden in de folklore van veel andere landen waar ze met verschillende namen gingen zoals Nisse in Denemarken en Noorwegen, Duende in Spanje en Hob in Engeland.

Het uiterlijk van kabouters

Kabouters werden over het algemeen niet grondig beschreven in de verhalen, maar tuinkabouters die over de hele wereld worden geproduceerd hebben dezelfde algemene uitstraling, meestal met een lange, witte baard, een rode hoed en eenvoudige kleren.

De vrouwelijke kabouters hebben de neiging om lang haar, dezelfde hoed en een eenvoudige jurk te hebben, en lijken een beetje op heksen.

Tegenwoordig zijn kabouters te vinden in allerlei verschillende kostuums en posities. Er zijn kabouters met vaten bier, gebouwd in zonnelicht, ski kabouters, kabouters die baden, en kabouters die de toeschouwers aan het moonen zijn.

Hoewel deze veel verschillen van de traditionele bedoeling van kabouters in de tuin, dienen ze hun doel door je te laten lachen en zijn ze een stuk leuker dan conventionele tuinbeelden.