Kaarsen zijn luxueuze, decoratieve accenten en als je weet hoe je kaarsen langer kunt laten branden, kan je veilig en gemakkelijk vele uren genieten van een flikkerend vlammetje of een zachte geur. Hoewel de brandtijd van kaarsen kan variëren, kunnen verschillende trucs ervoor zorgen dat jouw kaarsen efficiënt blijven branden, zodat niets van hun schoonheid verloren gaat.

 

Tips voor een langere levensduur van uw kaarsen

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat kaarsen zo lang mogelijk branden zonder dat er was verloren gaat.

 • Regelmatig de lont trimmen: Het trimmen van de lont is een van de meest effectieve manieren om de levensduur van een kaars te verlengen. De pit mag niet langer zijn dan 2 tot 3 cm en moet elke keer worden bijgeknipt voordat de kaars wordt aangestoken. Langere lonten gaan roken, geven vuil af en zorgen mogelijk niet voor een constante zuurstoftoevoer naar de vlam, wat kan leiden tot overmatig flikkeren en ongelijkmatige verwarming.
 • Beperk de brandtijd: Om een kaars zo efficiënt mogelijk te laten branden, moet deze worden gebrand totdat de plas van gesmolten was de bovenkant van de kaars bedekt, of in het geval van pilaarkaarsen, totdat de plas dicht bij de rand van de pilaar is zonder door te breken. Voor de meeste kaarsen kan dit worden bereikt met brandtijden van 2-4 uur, hoewel kleinere kaarsen veel sneller kunnen smelten.
 • Beperk tocht: Kaarsen mogen niet worden gebrand in de buurt van tochtige ramen, ventilatoren of ventilatieopeningen. Door tocht gaat de vlam flikkeren, wat leidt tot ongelijkmatige verwarming en smelten in plaats van een gelijkmatige smeltbad.
 • Kies kaarsen met meerdere lonten: Kaarsen met meerdere, gelijkmatig verdeelde lonten branden gelijkmatiger dan grote kaarsen met één lont. Dit geldt vooral voor kaarsen in potten, en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, branden kaarsen met meerdere lonten niet sneller op – alleen gelijkmatiger, zodat er geen was wordt verspild.
 • Kies efficiënte kaarsvormen: Ronde kaarsen branden effectiever dan onregelmatige vormen, omdat alle was zich op gelijke afstand van de lont bevindt. Vierkante kaarsen en andere vormen kunnen ongelijkmatig smelten, waardoor er veel was overblijft om te verspillen.
 • Experimenteer met de samenstelling van kaarsen: Als je jouw eigen kaarsen maakt of zelfgemaakte kaarsen koopt, experimenteer dan met verschillende soorten was en verschillende toevoegingen om een mengsel te vinden dat het langst brandt. Soja-, paraffine-, gel- en bijenwaskaarsen branden allemaal in een verschillend tempo, afhankelijk van hoe de afzonderlijke kaarsen zijn gemaakt.
 • Brand koele kaarsen: Door een kaars voor het branden een uur of twee in de koelkast te zetten, koel je de was af en brandt hij langzamer, waardoor de kaars langer meegaat. Kaarsen mogen echter niet worden ingevroren, want dan kan de was barsten en wordt de kaars ongeschikt om te branden.
 • De brandinstructies lezen: Bij veel kaarsen worden aanbevelingen gegeven hoe je de kaars langer kunt laten branden. Volg deze instructies om de kaarsen veilig en efficiënt te laten branden.

 

Meer manieren om een langere brandduur te garanderen

Naast de juiste behandeling van kaarsen tijdens het branden, zijn er nog andere manieren om kaarsen langer te laten branden als ze op de juiste manier worden verzorgd.

 • Juiste opslag: Bewaar kaarsen op een koele, donkere en droge plaats om ervoor te zorgen dat ze niet worden verontreinigd of beschadigd wanneer ze niet worden gebrand. Kegelkaarsen moeten plat worden bewaard om kromtrekken te voorkomen.
 • Kaarsverwarmers: Het gebruik van een kaarsenwarmer voor geurkaarsen zal helpen hun levensduur aanzienlijk te verlengen en kan veiliger zijn dan een open vlam. Een kaarswarmer is ook handig om overtollige was te smelten, zodat deze dichter bij de lont komt.
 • Het omarmen van pilaren: Om pilaarkaarsen langer brandend te houden, “omhels” je de was rond de lip van de kaars door deze dichter naar de pit te buigen als de vlam langs de pilaar naar beneden tunnelt. Hierdoor smelt de hogere was en wordt de brandtijd van de kaars verlengd.
 • Restjes was: Bewaar restjes was van oudere, onbrandbare kaarsen om te recyclen in nieuwe kaarsen als je zelfgemaakte kaarsen maakt. Meng complementaire kleuren en geuren van overgebleven kaarsen om nieuwe en unieke geuren te creëren waarvan je kunt genieten.

Als je weet hoe je kaarsen langer kunt laten branden, kan je de brandtijd van deze plezierige accenten verlengen, zodat ze efficiënt en kosteneffectief zijn. Van één kaars kan je vele uren genieten als je hem goed verzorgt, waardoor hij een mooie aanwinst is voor elk huis.