Heeft geur invloed op hoe een kaars brandt? Als je van huisparfum houdt, zal je zich deze vraag misschien stellen.

 

Over geurkaarsen

Over het algemeen kunnen geurkaarsen worden ingedeeld in een van de volgende categorieën:

 • Keukenaroma’s, zoals vanille
 • Fruit, zoals perzik of appel
 • Bloemen, zoals roos en lavendel
 • Spa geuren, zoals gember of groene thee
 • Fantasiegeuren, zoals frisse was of zeebries

Veel kaarsenfabrikanten maken ook ongeparfumeerde kaarsen. De meeste ongeparfumeerde kaarsen zijn wit of hebben een natuurlijke crèmekleur, maar je vindt ze ook in meer decoratieve ontwerpen. Ongeparfumeerde kaarsen zijn een goede keuze voor mensen met geurgevoeligheden, maar ze worden ook aanbevolen voor gebruik in de keuken en eetruimtes, omdat ze het natuurlijke aroma van een vers bereide maaltijd niet zullen verstoren.

 

Heeft geur invloed op hoe een kaars brandt?

Kies je  tussen twee favoriete geuren, hoef je zich niet af te vragen: “Heeft de geur invloed op hoe een kaars brandt?” Een kaars met vanillegeur gaat niet langer mee dan een kaars met rozengeur, ervan uitgaande dat ze allebei van dezelfde fabrikant zijn en gemaakt zijn met hetzelfde type was, lont en geurolie. Sommige geuren kunnen sterker lijken dan andere, maar dit is vooral een kwestie van individuele perceptie.

In vergelijking met ongeparfumeerde kaarsen lijken kaarsen met een parfum langer mee te gaan. Dit komt echter meestal omdat dezelfde factoren die ervoor zorgen dat een kaars lang brandt, ook dezelfde factoren zijn die ervoor zorgen dat de kaars een sterke geur heeft. Het is dus niet de aanwezigheid van de geur zelf die van invloed is op de brandtijd.

Aangezien het type geur dat geen verschil maakt wat betreft hoe lang een kaars meegaat, mag het geen verrassing zijn dat kleur ook geen factor is in de levensduur van een kaars. Bij het kopen van kaarsen zijn beslissingen over geur en kleur gebaseerd op persoonlijke voorkeuren en op wat het beste bij de rest van de huisinrichting past.

 

Het kiezen van een kaars die lang meegaat

Heeft geur invloed op hoe een kaars brandt? Hoewel geur geen verschil maakt voor de levensduur van een kaars, zijn er een paar andere factoren die aangeven dat een kaars is gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen. Heb je een krap budget, kies dan een kaars die zo lang mogelijk brandt. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 • Controleer het etiket van het product. Om tegemoet te komen aan de behoeften van prijsbewuste klanten, zetten veel bedrijven een geschatte brandtijd op hun kaarsen. Hoewel dit misschien geen exacte meting is van hoe lang de kaars zal meegaan, zou het nauwkeurig genoeg moeten zijn om je in staat te stellen een eerlijke vergelijking te maken.
 • Als alle andere factoren gelijk zijn, branden kaarsen van natuurlijke was langer dan kaarsen van paraffinewas. Soja- of bijenwaskaarsen zijn een goede keuze voor kaarsen met een lange levensduur, ook al kosten ze meestal iets meer dan kaarsen van paraffinewas.
 • Koop bij het winkelen geen kaarsen met een te grote lont. Beschouw een grote lont als een gaspedaal; hij geeft meer brandstof aan de vlam en laat de kaars sneller branden.
 • Verkies je grote kaarsen boven kleine offerkaarsen, zoek dan naar kaarsen met meerdere lonten. Dit zorgt ervoor dat er geen was wordt verspild wanneer de kaars brandt.

 

De juiste verzorging voor jouw kaars

Nadat je een kaars hebt gekozen, haal dan het meeste uit jouw aankoop door hem goed te verzorgen. Volg deze richtlijnen voor de beste resultaten:

 • Voorkom dat een kaars brandt in de buurt van tochtige ramen of plafondventilatoren. Het is niet alleen brandgevaarlijk, maar ook de brandduur verkort.
 • Hou de lont bijgeknipt tot een halve centimeter om ervoor te zorgen dat de kaars gelijkmatig brandt.
 • Nadat je de kaars hebt gedoofd, kan je een tandenstoker gebruiken om de pit voorzichtig recht te trekken. Kaarsen met rechte lonten branden efficiënter.