Een tuinkabouter is al populair als tuinaccessoire sinds ze voor het eerst verschenen in de jaren 1800. Ze worden beschouwd als gelukssymbolen wanneer ze in huis of in de tuin worden geplaatst.

 

Geschiedenis van de tuinkabouter

In de folklore zijn kabouters kleine, zachte boswezens die puntige rode hoeden dragen. Ze werken ‘s nachts en kunnen vierhonderd jaar of ouder worden. Tuin- en huistypes zijn de meest vertegenwoordigde kabouters. Volgens de legende helpt dit bij klusjes als vegen en planten. Daarom houden veel traditionele kabouter beelden tuingereedschap vast, zoals harken of schoppen, of zijn ze kruiwagens aan het duwen. Veel tuinkabouters die vandaag de dag worden gemaakt, worden ook slapend, lezend of op een andere manier ontspannend weergegeven.

 

De eerste klei-versies werden in de jaren 1800 in Duitsland gemaakt. De tuinkabouter werd vooral populair in de Victoriaanse tijd en opnieuw in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Vanaf de jaren ’60 werden massaal geproduceerde en slecht geschilderde plastic kabouters alomtegenwoordig, waardoor ze een tijd lang hun respect verloren. Maar ze hebben een comeback gemaakt.

 

Comeback van de tuinkabouter

De laatste tijd is de tuinkabouter een soort popcultuur-icoon geworden, die in films, advertenties en op het internet verschijnt. De huidige populariteit is wellicht terug te voeren op de film The Full Monty uit 1997. In de film wordt een man afgeleid tijdens een sollicitatiegesprek wanneer zijn vrienden een gevecht aangaan met zijn tuinvrienden buiten een raam achter het hoofd van zijn interviewers. 

 

Reizende tuinkabouter

Vooral in Europa werd de ontvoering van kabouters een populaire practical joke. Kort nadat een tuinkabouter is gestolen, begint de eigenaar foto’s van hem te ontvangen op verschillende plaatsen waar de ontvoerder ze heeft meegenomen. Een ontvoerde tuinkabouter stond centraal in een advertentiecampagne voor de reiswebsite Travelocity. De “Roaming Gnome” verscheen eind 2003 voor het eerst in een reeks advertenties geïnspireerd op de reizende grap. Het bedrijf voorzag in eerste instantie in een website om de bewegingen te volgen.

 

Een andere website, Gnomelands.com, geeft informatie over het Garden Gnome Liberation Front (GGLF). Het GGLF roept op om e

en einde te maken aan dwingende tuinarbeid en vrijheid voor tuinkabouters overal. Helaas gaat de emancipatie soms te ver: bevrijders ontvoeren kabouters, fotograferen ze bij internationale bezienswaardigheden en sturen de foto’s met losgeld briefjes naar hun voormalige eigenaars. Om de activiteiten van het GGLF tegen te gaan werd in 2000 in Zwitserland de International Association for the Protection of Garden Gnomes opgericht. De voorzitter van de groep heeft geprobeerd om de wetgeving te laten goedkeuren waardoor de diefstal een strafbaar feit werd.

 

Tuinkabouters verzamelen

Voor sommige mensen wordt het verzamelen een passie. Meer casual verzamelaars hebben misschien slechts één perfecte gnome– om geluk te brengen of gewoon om hun tuin of huis te accentueren. Hoewel een tuin de meest waarschijnlijke plaats is voor een kabouter, zijn ze ook geschikt voor binnenshuis. Een goed geplaatste kabouter kan de finishing touch aan geven aan je open haard, slaapkamer of bad.

Tuinkabouter peace

Er zijn nu vele kwalitatieve, aantrekkelijke versies beschikbaar. Een tuinkabouter is tegenwoordig gemaakt van klei, beton of polyhars en is verkrijgbaar in verschillende maten.

De beelden variëren in stijlen van traditioneel tot kitscherig. Er zijn vissers-, muziek-, motor- en patriottische kabouters. Wat je interesses ook zijn, er is er zeker een die bij je past.