Soms, als een plant te veel water krijgt, lijkt hij zich achteraf niet te herstellen. De bladeren beginnen dof en geel te worden en de plant lijkt op weg naar een langzame maar zekere dood. Je probeert het waterpeil te corrigeren, maar niets lijkt te helpen. De kans is groot dat je plant last heeft van wortelrot. 

 

Wat is wortelrot? 

Wortelrot kan twee oorzaken hebben – één daarvan is een langdurige blootstelling aan te veel water dat ervoor kan zorgen dat sommige wortels sterven door een gebrek aan zuurstof. Als ze sterven, kunnen ze gaan rotten. Het rot kan zich dan verspreiden naar gezondere wortels en deze ook doden, zelfs als het waterniveau in de bodem wordt gecorrigeerd. 

De andere oorzaak kan afkomstig zijn van een schimmel in de bodem. De schimmel kan voor onbepaalde tijd in de grond blijven liggen en dan plotseling opbloeien als de plant een of twee keer te veel water krijgt. De wortelschimmel tast de wortels aan en zorgt ervoor dat ze afsterven en wegrotten. 

 

Hoe ziet wortelrot eruit? 

Als je niet zeker weet of jouw plant wortelrot heeft, vraag je je misschien af: “Hoe ziet wortelrot eruit?”. Als de plant langzaam verwelkt en de bladeren om schijnbaar onbekende redenen geel worden, controleer je best eens de wortels. Haal de plant uit de grond en voel aan de wortels. De wortels die aangetast zijn door wortelrot zien er zwart uit en voelen papperig aan. Aangetaste wortels kunnen letterlijk van de plant vallen als je ze aanraakt. Gezonde wortels kunnen zwart of bleek zijn, maar ze zullen stevig en soepel aanvoelen. 

wortelrot kamerplant

Behandeling van wortelrot 

Of het nu gaat om een langdurige teveel aan water of een enkele overbewatering die een schimmel van wortelrot heeft doen oplaaien, je moet snel handelen. Door wortelrot zo snel mogelijk te behandelen krijg je de beste kans om te overleven.

Begin met het behandelen van wortelrot door de plant uit de grond te halen en de wortels te wassen onder stromend water. Was zoveel mogelijk aarde en aangetaste wortels weg terwijl je voorzichtig bent met de plant. 

Gebruik vervolgens een scherpe, schone tuinschaar of gewone schaar om alle aangetaste wortels weg te knippen. Wanneer je wortelrot behandelt, moet je mogelijk een aanzienlijke hoeveelheid van het wortelstelsel verwijderen als de plant ernstig is aangetast. Als dit het geval is, maak dan de schaar schoon met alcohol en snoei een derde tot de helft van de bladeren van de plant terug. Dit geeft de plant een betere kans om de wortels te hergroeien, omdat de plant niet zoveel bladeren hoeft te ondersteunen. Ga door met het behandelen van wortelrot door de grond in de pot waarin de plant zich bevond, weg te gooien. Was de pot grondig met een bleekmiddel oplossing.

Dompel indien mogelijk de resterende gezonde wortels onder in een schimmelwerende oplossing om eventuele wortelrot te doden. Verpot na de behandeling van wortelrot de plant in een nieuwe grondmix. 

Zorg voor een goede afwatering van de pot en geef de plant alleen water als de bovenkant van de grond droog is. Tijdens het hergroeien van de wortels mag de plant niet worden bemest, omdat dit de plant kan belasten. Je wilt niet opnieuw wortelrot in de plant moeten behandelen. Hopelijk herstelt de plant zich nu en krijg je je mooie kamerplant terug.