Als er een prijs zou zijn voor de meest tolerante plant, zou de sanseveria, ook wel slangenplant (Sansevieria), zeker een van de koplopers zijn. De verzorging van een sanseveria is heel eenvoudig. Deze planten kunnen wekenlang worden verwaarloosd; toch zien ze er met hun strakke bladeren en architectonische vorm nog steeds fris uit. 

 

Bovendien kunnen ze overleven bij weinig licht, droogte en hebben ze weinig last van insecten. NASA-onderzoek heeft zelfs aangetoond dat sanseveria’s in staat zijn om de lucht in huis schoon te houden, door giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen te verwijderen. Kortom, het zijn de perfecte kamerplanten.

 

Hoe kweek je een sanseveria 

Het kweken van sanseveria’s uit stekken is relatief eenvoudig. Het belangrijkste om te onthouden is dat ze gemakkelijk kunnen rotten, dus er moet een vrij drainerende grond worden gebruikt. Bladstekken zijn de gebruikelijke methode, maar waarschijnlijk is de eenvoudigste manier om sanseveria te kweken door te delen. De wortels produceren vlezige wortelstokken, die eenvoudig met een scherp mes kunnen worden verwijderd en opgepot. Ook hier geldt dat deze in een vrij drainerende bodem moeten gaan. 

 

Sanseveria verzorging

Nadat ze zijn vermeerderd, is de verzorging van sanseveria’s zeer eenvoudig. Zet ze in indirect zonlicht en geef ze niet te veel water, vooral niet in de winter. In feite is het beter om deze planten tussen de gietbeurten door wat te laten uitdrogen. Een beetje algemene meststof kan worden gebruikt als de planten in een pot staan, en dat is het wel zo’n beetje.

 

Soorten sanseveria’s

Er zijn ongeveer 70 verschillende soorten sanseveria’s, allemaal inheems in tropische en subtropische gebieden van Europa, Afrika en Azië. Ze zijn allemaal wintergroen en kunnen overal groeien, van 20 cm tot 3,5 meter hoog. 

 

De meest gebruikte soort voor tuinieren is Sansevieria trifasciata, vaak bekend als vrouwentong. Als je iets anders wilt, zijn de volgende soorten en cultivars de moeite waard om op te letten: 

  • Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’ – Deze soort heeft korte bladeren met gele randen. 
  • Cilindrische sanseveria’s, Sansevieria cylindrical – Deze sanseveria heeft ronde, donkergroene, gestreepte bladeren en kan tot 61-91 cm. groot worden. 
  • Sansevieria trifasciata ‘Twist’ – Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze cultivar gedraaide bladeren. Hij is ook horizontaal gestreept, heeft gele bonte randen en wordt ongeveer 35,5 cm hoog. 
  • Rhino Gras, Sansevieria desertii – Deze groeit tot ongeveer 12 inch (30+ cm.) met sappig rood getint blad. 
  • Witte sanseveria, Sansevieria trifasciata ‘Bantel’s Sensation’ – Deze cultivar wordt ongeveer 1 meter hoog en heeft smalle bladeren met witte verticale strepen. 

 

Hopelijk heeft dit artikel geholpen om uit te leggen hoe je een sanseveria kunt kweken. Het zijn echt de makkelijkste planten om voor te zorgen, en ze zullen je gebrek aan aandacht graag belonen door schone lucht te geven aan je huis en een beetje gejuich in de hoek van elke kamer.