De echte vergeet-mij-niet bloem (Myosotis scorpioides) groeit op lange, harige stelen die soms wel 2 meter hoog zijn. Charmante, veelbloemige, blauwe bloemen met een geel hart exploderen van mei tot oktober vanuit de stelen. Bloemblaadjes kunnen soms roze zijn. 

Vergeet-mij-nietje planten groeien vaak in de buurt van beken en rivieren en andere waterlichamen die de hoge luchtvochtigheid en water bieden die voor deze soort wenselijk is. 

De vaste plant vergeet-mij-niet bloem verspreidt zich gemakkelijk, vrij zelf-zaaiend om meer van de wilde bloem te laten groeien en bloeien op schaduwrijke plekken waar de kleine zaadjes kunnen vallen. De verzorging van de vergeet-mij-nietjes is minimaal, zoals bij de meeste inheemse wilde bloemen. Vergeet-me-nietje-planten groeien het beste op een vochtige, schaduwrijke plek, maar kunnen zich ook aanpassen aan de volle zon. 

 

Vergeet-mij-nietje verzorgen

De verzorging van vergeet-mij-nietjes omvat waarschijnlijk net het verwijderen van deze planten uit ongewenste ruimtes. Terwijl de vergeet-me-nietje-bloem in veel situties aantrekkelijk is, kan het vrije zaaiende exemplaar gebieden overnemen waar andere planten gepland zijn. Gebruik de vergeet-mij-niet plant in gebieden die te nat zijn om het wortelstelsel van andere bloemen te ondersteunen. Als je vergeet-mij-nietjes in drogere gebieden plant, zul je deze wel regelmatig water moeten geven.

De echte vergeet-mij-niet plant, Myosotis scorpioides (Myosotis palustris), is inheems in de België en Nederland, waardoor het een onderhoudsarme toevoeging aan het landschap is. Je kan je plant één of twee keer per seizoen extra meststof geven. Eén keer in het voorjaar en nog een keer in het najaar, indien nodig. 

 

vergeet-mij-nietje bloem

Waar vergeet-mij-nietjes planten?

Eenmaal je weet hoe je vergeet-mij-nietjes moet groeien, wil je ook vaak weten waar je ze nu juist kunt planten. De plant is uitstekend geschikt voor het verwilderen van een schaduwrijk, bebost gebied. Deze locatie maakt het mogelijk om de schaduw en het vocht vast te houden die nodig zijn voor optimale groeiomstandigheden van deze wilde bloem. Natuurlijk, als je een schaduwrijke vijver of moerasgebied hebt wat extra opgefleurd moet worden, kan je deze liefhebber van natte gebieden altijd gebruiken.